Noni - właściwości morwy indyjskiej
Noni, czyli morwa indyjska to roślina pochodząca z Azji i Australii nazywana “aspiryną przyszłości”. Sok z noni ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Noni to superowoc, który pomoże na bezsenność, a także wspomoże walkę z nadwagą. Poznaj właściwości morwy indyjskiej.
Noni - pochodzenie i wygląd
Morwa indyjska, inaczej noni (Morinda citrifolia L.), to roślina z rodziny marzanowatych spokrewniona z kawowcem. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Uprawiana jest w Indiach, na Tahiti, na Karaibach oraz wyspach Polinezji (m.in. Hawajach). Owoc noni jest duży (wielkość dużego ziemniaka)
, a dojrzewając zmienia kolor z zielonego na biały lub żółty. Morwa indyjska ma ostry, “nieświeży” zapach oraz gorzki smak. Mimo wszystko od wieków wykorzystywana jest jako środek uzdrawiający.
Właściwości soku z noni
Noni to roślina wzmacniająca organizm, wspomagająca odporność, uspokajająca i przeciwbólowa. Noni można stosować od wewnątrz, pijąc sok, lub na zewnątrz, smarując rany (wspomaga procesy gojenia się skóry)
.
Owoc noni zawiera m.in. witaminy A, B6 i C, niacynę, potas, fitosterole, alkaloidy oraz inne związki aktywne. Tak bogaty skład wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
i trójglicerydów.
Co więcej, noni poprawia trawienie, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a także wzmacnia odporność, dzięki pobudzaniu do pracy limfocytów i makrofagów. Sok z noni zawiera związki polifenolowe zapobiegające i łagodzące stany zapalne.
Owoce noni mają działanie przeciwnowotworowe i, co ważne dla osób odchudzających się, utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny.
Noni - dawkowanie
Na rynku dostępne są sproszkowane owoce noni, sok z noni, tabletki z owoców morwy indyjskiej oraz suszone całe owoce noni.
Jeżeli zdecydujesz się na sok z noni, pamiętaj, aby pić 2 łyżki stołowe (ok. 30 ml) dziennie, najlepiej rano przed posiłkiem. Osoby chore w celach leczniczych mogą wypijać sok z noni 2-3 razy dziennie po 30 ml rano, w południe i wieczorem. Minimalna dawka w zależności od zaawansowania choroby powinna wynosić 60 ml.
Dzieci również mogą spożywać sok z noni. Dawkę dostosowuje się do masy ciała dziecka: 5 ml na 10 kg. Osoby dorosłe powinny przyjmować 2 tabletki z noni dziennie, najlepiej rano (30 min przed śniadaniem). Sproszkowane noni można dodawać do jogurtów lub koktajli. Zaleca się spożywanie 3-4 łyżeczek sproszkowanego noni dziennie.
Noni - dla kogo?
Noni to roślina mająca wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Morwy indyjskiej nie powinny jednak spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby zmagające się z chorobami wątroby. W związku z tym, że owoc noni zawiera dużo potasu, soku czy tabletek nie powinny spożywać osoby z chorobami nerek, hiperkalemią i zaburzeniami rytmu serca.
Noni - cena
Ceny noni mogą być różne. Sproszkowane noni to koszt ok. 30 zł/100 g proszku. Za 120 tabletek z noni zapłacimy od ok. 45 do ok. 75 zł. Natomiast litr soku z noni to cena powyżej 67 zł.