5 koktajli, które wzmocnią twój organizm
Krótkie dni, niedobór promieni słonecznych i kapryśna pogoda sprawiają, że mniej czasu spędzamy na powietrzu, jesteśmy osłabieni i podatni na infekcje. To dlatego warto jesienie i zimą szczególną uwagę poświęcić właściwemu komponowanie posiłków.
Krótkie dni, niedobór promieni słonecznych i kapryśna pogoda sprawiają, że mniej czasu spędzamy na powietrzu, jesteśmy osłabieni i podatni na infekcje. To dlatego warto jesienie i zimą szczególną uwagę poświęcić właściwemu komponowanie posiłków.
Powinny być sycące, odżywcze, bogate w witaminy i minerały. Idealnym posiłkiem, przekąską czy dodatkiem do posiłku są domowe koktajle z naturalnych składników. Wspaniale smakują, dostarczają ważnych składników odżywczych, są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Dietetycy są zgodni co do tego, że zdrowa i właściwie zbilansowana dieta nie polega na ograniczaniu się do spożywania kilku wybranych produktów dietetycznych i głodówkach. Aby schudnąć i uniknąć ponownego przybrania na wadze, a zarazem utrzymać organizm w dobrej kondycji, dostarczając mu wszystkich niezbędnych składników, najlepiej jeść trzy posiłki dziennie oraz dwie przekąski (drugie śniadanie i podwieczorek).
A może koktajl?
Koktajle, których podstawą są owoce, warzywa, bogate w błonnik produkty zbożowe czy produkty mleczne lub ich zamienniki, stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych, ciężkich posiłków, mogą także stanowić smaczną i lekką przekąskę.
Dzięki zawartym w koktajlach witaminom zapobiegniemy typowym dla okresu jesienno-zimowego infekcjom, a obecny w warzywach, owocach i produktach zbożowych błonnik poprawi pracę układu krążenia i przyspieszy przemianę materii, dzięki czemu zrzucimy nadprogramowe kilogramy.
Zimowe witaminy
Wbrew pozorom w okresie jesienno-zimowym wcale nie jest trudno o smaczne i wartościowe składniki do koktajlów. Wprawdzie w listopadzie czy grudniu trudno o świeże truskawki, jagody czy dobre pomidory, ale za to mamy do dyspozycji krajowe „bomby witaminowe”, czyli jabłka, gruszki, marchew, dynię czy buraki.
Warto także sięgać po mrożonki, kompoty, suszone owoce (np. morele, żurawinę czy morwę), a także cytrusy. Grudzień to miesiąc, w którym w polskich sklepach dostępne są najsmaczniejsze pomarańcze i mandarynki – zbiory w krajach śródziemnomorskich zaczynają się pod koniec listopada, dlatego też zimą owoce te mają niepowtarzalny smak i są wyjątkowo soczyste. Sezon na cytrusy trwa aż do marca, więc warto wykorzystywać je do produkcji domowych napojów.
Rozgrzewanie i dbanie o odporność
W szczególnie chłodne dni warto dodać do koktajli rozgrzewające przyprawy, takie jak imbir, chili, pieprz kajeński, goździki czy cynamon. Wzmacniają one naszą odporność i działają antybakteryjnie.
Domowe koktajle nie muszą składać się wyłącznie z warzyw i owoców. Świetną bazą będzie jogurt naturalny, tzw. „mleka” roślinne, czyli napój orkiszowy, sojowy, jaglany, gryczany, ryżowy, migdałowy czy owsiany. Te ostatnie są polecane zwłaszcza dla wegan i osób będących na diecie bezmlecznej, warto poszukać zwłaszcza gotowych napojów wzbogaconych o wapń z alg morskich lub pokusić się o zrobienie własnego „mleka” jaglanego czy migdałowego. Zdrowym dodatkiem do koktajli będzie także sproszkowany zielony jęczmień lub bogata w witaminy chlorella.
Zielony koktajl – dobry na oczyszczenie organizmu
Podstawą tego niskokalorycznego, oczyszczającego oraz bogatego w witaminy koktajlu są zielone warzywa, np. mrożona pietruszka lub mrożony szpinak, które miksujemy z wodą oraz owocami, np. pomarańczami, jabłkami, gruszkami czy (w wersji nieco bardzo kalorycznej) z bananami. Do koktajlu można dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki.
Koktajl z kaszy jaglanej – sycący i energetyzujący
Kasza jaglana cieszy się opinią jednego z najzdrowszych produktów. Ugotowana „jaglanka”, zmiksowana z wodą/mlekiem lub jego zastępnikiem oraz owocami (np. bananami, suszonymi morelami czy gotowanymi jabłkami) może stanowić sycącą i zdrową alternatywę tradycyjnego śniadania.
Młody jęczmień – bomba witaminowa
Młody jęczmień to znakomite źródło witamin, żelaza, wapnia, magnezu, selenu, manganu, cynku i krzemu oraz błonnika. Działa odchudzająco i przeciwnowotworowo, odkwasza organizm, a przy tym ma piękny zielony kolor. Można go dodawać w postaci proszku do zmiksowanych owoców (jabłek, gruszek czy bananów) lub pić z sokiem z cytryny.
Jarmuż – król zimowych warzyw
Jarmuż to roślina z rodziny kapustnych, dostępna zimą – jej liście najsmaczniejsze są po przymrozkach. Jarmuż to bomba witaminowa, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy opóźnia proces starzenia, poza tym ma wyjątkowo dużą zawartość żelaza. Doskonale komponuje się z owocami, np. jabłkiem, bananem, ananasem i pomarańczą. Świetnie smakuje także w połączeniu z mlekiem sojowym i awokado.
Chlorella – wspomaga odporność
Bogata w witaminy i białko chlorella może być składnikiem zdrowych koktajli. Doskonale komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami, np. z roszponką, szpinakiem, pomarańczą, jabłkiem, kiwi czy bananem.