FitnessObjadasz się pod wpływem emocji?

Objadasz się pod wpływem emocji?

Objadasz się pod wpływem emocji?
Źródło zdjęć: © 123RF
06.06.2014 14:29, aktualizacja: 07.06.2014 11:14

Poznano mechanizm odpowiedzialny za emocjonalne objadanie się! Receptory glukokortykoidowe obecne w kubkach smakowych wywołują chęć spożycia czegoś słodkiego w stresujących sytuacjach – wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „Neuroscience Letters”.

Poznano mechanizm odpowiedzialny za emocjonalne objadanie się! Receptory glukokortykoidowe obecne w kubkach smakowych wywołują chęć spożycia czegoś słodkiego w stresujących sytuacjach – wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „Neuroscience Letters”.

Naukowcy z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii (USA) już wiedzą, dlaczego w chwilach napięcia nachodzi nas ochota na słodkie i tłuste potrawy. Wszystkiemu winne są receptory glukokortykoidowe (GC), które pod wpływem działania hormonów stresu, uaktywniają się i modyfikują wrażliwość kubków smakowych na języku.

W trakcie eksperymentów na myszach badacze zidentyfikowali receptory glukokortykoidowe w kubkach smakowych odpowiedzialnych za odczuwanie smaku słodkiego, gorzkiego i umami.

Zaobserwowano ponadto, że zestresowane zwierzęta mają o 77 proc. więcej aktywnych receptorów GC w komórkach smakowych, co może wpływać na postrzeganie smaku słodkiego i przyczyniać się do zwiększenia pragnienia spożywania produktów z wysoką zawartością cukru.

„Smak słodki może być szczególnie podatny na działanie stresu. Wyniki naszego badania ujawniają mechanizm, który może pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie jedzą więcej słodkich potraw, gdy znajdują się pod wpływem silnego stresu” – mówi M. Rockwell Parker, współautor badania.

Naukowcy podkreślają, że receptory GC są obecne nie tylko na języku, ale również w jelitach i trzustce. Przypuszczają, że stres może pobudzać ich funkcjonowanie także w tych rejonach.

„Stres może wpływać także na receptory smakowe w jelitach i trzustce, potencjalnie zmieniając metabolizm cukrów i innych składników odżywczych oraz oddziałując na apetyt” – dodaje dr Robert Margolskee, jeden z badaczy.

(PAP),ooo/ agt/

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także