Ocet jabłkowy na odchudzanie - dawkowanie, zastosowanie, właściwości
Ocet jabłkowy coraz częściej wymieniany jest w kontekście metody na skuteczne odchudzanie niż w odniesieniu do eksperymentów kulinarnych. Dużo mówi się o jego zdolności do przyspieszania metabolizmu i spalania kalorii. Jakie właściwości ma ocet jabłkowy i czy faktycznie pomaga w odchudzaniu?
11.10.2018 | aktual.: 19.11.2018 14:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak powstaje ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy jest efektem procesu fermentacji jabłek, która ma miejsce za pomocą specjalnych bakterii octowych. Pierwszym krokiem jest połączenie jabłek lub cydru z drożdżami, co skutkuje fermentacją cukrów i wytworzeniem się alkoholu. Następnie do mieszanki dodaje się bakterie Acetobacter, które przeształcają ją w kwas octowy, czyli główny składnik octu jabłkowego. Jest to też źródło jego prozdrowotnych właściwości, które mogą znacząco wpłynąć na poprawę kondycji naszego zdrowia.
Ocet jabłkowy - kalorie, dawkowanie
Cechami charakterystycznymi octu jabłkowego są złoscisty kolor i wyczuwalna owocowa woń, jednak dużo więcej mówi się o jego korzystnym wpływie na nasze zdrowie i stosowaniu go w skutecznym odchudzaniu. Warto w tym miejscu wspomnieć, że kaloryczność octu jabłkowego jest znikoma, bowiem wynosi ona około 3 kcal na jedną łyżkę preparatu i zazwyczaj nie powinniśmy go stosować więcej niż dwie łyżki dziennie.
Działanie i właściwości octu jabłkowego
Jednym z najważniejszych aspektów octu jabłkowego są oczywiście jego prozdrowotne właściwości, które wykazują wszechstronne pozytywne działanie na nasz organizm. Ocet jabłkowy między innymi wykazuje działanie bakteriobójcze, a więc pomaga w dezynfekcji ran i leczeniu grzybicy czy brodawek, ale także reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom złego cholestrolu we krwi, a nawet zmniejsza ryzyko zachowania na raka.
Ocet jabłkowy jest także ceniony przez osoby chorujące na cukrzycę typu 2 i osoby, które dbają o odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Dużo mówi się też o tym, że picie octu jabłkowego wspiera obniżanie ciśnienia krwi, jednak stosowane badania jeszcze tego nie potwierdziły.
Ocet jabłkowy powszechnie stosowany jest także w przemyśle spożywczym, gdzie również doceniono jego wyjątkowe właściwości. Często stosuje się go jako konserwant, bowiem hamuje rozwój wielu bakterii odpowiedzialnych za psucie się żywności.
Ocet jabłkowy na odchudzanie
Najwięcej w kontekście octu jabłkowego mówi się zdecydowanie o jego korzystnym wpływie na odchudzanie, jednak właściwości octu jabłkowego pod tym względem są mimo wszystko przeceniane. Faktem jest, że ocet jabłkowy przyspiesza spalanie tłuszczu i poprawia metabolizm, jednak nie jest on skutecznym sposobem na zgubienie nadmiaru kilogramów. Na początku kuracji octem jabłkowym faktycznie chudniemy, jednak wiąże się to z efektem odwadniającym i bez odpowiedniej diety oraz aktywności fizycznej nie powinniśmy liczyć na cud. Prawdą jest natomiast, że ocet jabłkowy na odchudzanie może być wsparciem w procesie utraty wagi jeśli będziemy go używać z głową.