ycipk-2xtuh4

Olejek pichtowy – charakterystyka, właściwości, zastosowanie w kosmetyce, cena

Olejek pichtowy to silna substancja, która wykazuje właściwości przeciwzapalne. Stosowany do cery dojrzałej przeciwdziała starzeniu się komórek. Jeśli nie znaliście wszystkich zalet stosowania olejku pichtowego, to podpowiadamy, jak go wykorzystać w codziennej pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Olejek pichtowy jest pozyskiwany z jodły syberyjskiej
Olejek pichtowy jest pozyskiwany z jodły syberyjskiej (iStock.com, Fot: Solstizia)
ycipk-2xtuh4

Olejek pichtowy – charakterystyka

Olejek pichtowy znany w nomenklaturze INCI jako Oleum Pini Sibericum pozyskuje się z młodych pędów jodły białej, która jest nazywana również jodłą białokorą. Drzewo iglaste występuje jedynie na niepoddanym żadnemu skażeniu terenie Syberii, Chin i Mongolii.

W młodych pędach znajduje się najwięcej eterycznych olejków zawierających w składzie prozdrowotne substancje znane ze swoich drogocennych właściwości już w średniowieczu.

ycipk-2xtuh4

Olejek pichtowy bardzo szybko się utlenia, dlatego musi być trzymany w szczelnie zamkniętym pojemniku lub butelce. Zapach olejku pichtowego jest bardzo intensywny, natomiast gęstość niska.

Olejek pichtowy – właściwości

W składzie olejku pichtowego znajdziemy fitocydy, terpeny, olejek jodłowy, kamforę, alfa-pinen oraz bisabolen i kadinen, które mają dużo prozdrowotnych właściwości. Stosowanie olejku pichtowego we wzmożonym okresie przeziębień i grypy zwiększa odporność organizmu.

Olejki eteryczne działają również wykrztuśne, dlatego są polecane osobom z chorymi zatokami czy katarem. Jeśli macie problem z migreną lub bezsennością, również warto wypróbować olejek pichtowy.

ycipk-2xtuh4

Fitocydy poprawiają krążenie, wspomagając pracę układu krwionośnego. Olejek pichtowy wspomaga również działanie układu trawiennego.

Olejek pichtowy – zastosowanie w kosmetyce

Olejek pichtowy znalazł zastosowanie w kosmetyce. Można go łączyć z innymi olejkami, które mają działanie przeciwzapalne (np. z olejkiem kamforowym). Olejek pichtowy pomaga w walce z łupieżem pstrym oraz przetłuszczającym się włosami. Kilka kropel wodnistej substancji należy dodać do szamponu do włosów lub odżywki do włosów stosowanej na co dzień.

Szampony i odżywki do włosów to tylko niektóre produkty do pielęgnacji, dostępne na WP radarOkazji.

ycipk-2xtuh4

Olejek pichtowy można wykorzystać do leczenia liszajów czy łuszczycy ze względu na jego silne właściwości bakteriobójcze.

Olejek pichtowy na twarz – jak działa?

Olejek z jodły syberskiej zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za szybsze starzenie się skóry, dlatego 2-3 krople substancji możemy dodać do kremu do twarzy na co dzień lub do kremu do twarzy na noc. Olejek pichtowy stanowi również świetny składnik płynu do demakijażu, który działa na skórę kojąco.

Ponadto polecany jest osobom z cerą tłustą, cerą mieszaną i cerą trądzikową. Nie tylko reguluje nadmiar sebum, ale również pomaga zredukować ilość wyprysków. Olejek pichtowy jest idealnym remedium na opryszczkę.

ycipk-2xtuh4

Olejek pichtowy – cena

Koszt olejku z jodły białej to ok. 20 złotych za 50 ml. Może być przechowywany w temperaturze pokojowej, ale nie możemy zapomnieć o jego dokładnym zamknięciu, tak aby nie stracił właściwości prozdrowotnych. Dorośli mogą przyjmować maksymalnie 20 łyżeczek olejku pichtowego doustnie w ciągu dnia. Najlepiej zmieszać go z domowym sokiem lub miodem.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-2xtuh4

ycipk-2xtuh4
ycipk-2xtuh4