FitnessOmlet fit. Przepisy na zdrowe omlety z białek

Omlet fit. Przepisy na zdrowe omlety z białek

Jeśli masz już dosyć kanapek na śniadanie czy kolację, wypróbuj przepis na omlet fit. Omlet białkowy sprawdzi się również po treningu, a nawet jedzony ze smakiem na pożywny i zdrowy obiad. Omlet z białek zagości odtąd w twoim (prawie) codziennym jadłospisie.

Omlet fit. Przepisy na zdrowe omlety z białek
Źródło zdjęć: © Fotolia
Agnieszka Krasa

05.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wszystkie podane ilości składników wystarczą na przyrządzenie 1 omletu fit.

Omlet fit na słodko

Dobry omlet skutecznie doda energii, zwłaszcza rano. W wersji słodkiej po nim nie potrzebujesz już nawet deseru.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Oddziel żółtka od białek.
  • Przełóż do dużej miski białka jaj, nasiona chia, płatki owsiane, mleko i zmiksuj.
  • Natrzyj patelnie olejem kokosowym i podgrzej ją.
  • Na rozgrzany tłuszcz wylej ostrożnie omlet.
  • Smaż go z jednej strony ok. 2-3 minut, a następnie ostrożnie przekręć drewnianą łopatką i smaż do ścięcia jaj.
  • Podawaj fit omlet z plasterkami banana, masłem orzechowym, skropionego odrobiną miodu.

Omlet białkowy ze świeżym szpinakiem

Wytrawny omlet fit ze szpinakiem to także smaczny obiad dla każdego.

Składniki:

  • 2 białka jajek.
  • Garść umytego świeżego szpinaku.
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej.
  • 50 ml wody gazowanej.
  • Pół obranej cebuli, pokrojonej w pióra.
  • 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.
  • Szczypta soli.
  • Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, może być wędzona.
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego do smażenia.

Przygotowanie:

  • Na rozgrzanej patelni podsmaż na oleju cebulę, po 4 minutach dodaj świeży szpinak i czosnek.
  • Smaż 2 minuty, mieszając i przełóż zawartość patelni na talerz.
  • Dopraw solą, pieprzem, papryką w proszku i wymieszaj.
  • W dużej misce połącz białka jajek, mąkę pełnoziarnistą, wodę gazowaną i porządnie zmiksuj.
  • Smaż omlet fit z obu stron na patelni po szpinaku już bez dodawania oleju.
  • Podawaj na gorącą ze szpinakowym farszem na wierzchu.
  • Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną papryki.

Omlet z białek w wersji rybnej

Wędzona ryba odmieni twój posiłek z fit omletem białkowym w roli głównej.

Składniki:

  • 2 białka jajek.
  • 100 g ulubionej, wędzonej ryby (makreli, łososia, pstrąga) w kawałeczkach.
  • 2 łyżki serka wiejskiego.
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego.
  • 2 łyżki drobnych otrębów.
  • Świeżo zmielony pieprz.
  • 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni.
  • Posiekane świeże zioła i kiełki do dekoracji.
  • Tłuszcz do smażenia (1 łyżka oliwy, oleju słonecznikowego albo rzepakowego lub oleju kokosowego).

Przygotowanie:

  • Przełóż do dużej miski białka jajek, siemię lniane, otręby, posól i porządnie roztrzep widelcem.
  • Natłuść patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu.
  • Przelej zawartość miski na patelnię i smaż przez kilka minut z jednej strony.
  • Po przekręceniu fit omleta połóż na nim serek wiejski, wędzoną rybę, kiełki, zioła, i uprażone pestki, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i od razu podawaj.
Komentarze (0)