Omlet fit. Przepisy na zdrowe omlety z białek
Jeśli masz już dosyć kanapek na śniadanie czy kolację, wypróbuj przepis na omlet fit. Omlet białkowy sprawdzi się również po treningu, a nawet jedzony ze smakiem na pożywny i zdrowy obiad. Omlet z białek zagości odtąd w twoim (prawie) codziennym jadłospisie.
05.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wszystkie podane ilości składników wystarczą na przyrządzenie 1 omletu fit.
Omlet fit na słodko
Dobry omlet skutecznie doda energii, zwłaszcza rano. W wersji słodkiej po nim nie potrzebujesz już nawet deseru.
Składniki:
- 2 duże jaja z wolnego wybiegu.
- 1 łyżeczka nasion chia.
- 3 łyżeczki płatków owsianych.
- 3 łyżki mleka.
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia omletu.
- Pół dojrzałego banana, umytego, obranego i pokrojonego w plasterki.
- 1 łyżka niesolonego masła orzechowego.
- 1 łyżeczka płynnego miodu.
Przygotowanie:
- Oddziel żółtka od białek.
- Przełóż do dużej miski białka jaj, nasiona chia, płatki owsiane, mleko i zmiksuj.
- Natrzyj patelnie olejem kokosowym i podgrzej ją.
- Na rozgrzany tłuszcz wylej ostrożnie omlet.
- Smaż go z jednej strony ok. 2-3 minut, a następnie ostrożnie przekręć drewnianą łopatką i smaż do ścięcia jaj.
- Podawaj fit omlet z plasterkami banana, masłem orzechowym, skropionego odrobiną miodu.
Omlet białkowy ze świeżym szpinakiem
Wytrawny omlet fit ze szpinakiem to także smaczny obiad dla każdego.
Składniki:
- 2 białka jajek.
- Garść umytego świeżego szpinaku.
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej.
- 50 ml wody gazowanej.
- Pół obranej cebuli, pokrojonej w pióra.
- 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.
- Szczypta soli.
- Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
- Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, może być wędzona.
- 1 łyżeczka oleju roślinnego do smażenia.
Przygotowanie:
- Na rozgrzanej patelni podsmaż na oleju cebulę, po 4 minutach dodaj świeży szpinak i czosnek.
- Smaż 2 minuty, mieszając i przełóż zawartość patelni na talerz.
- Dopraw solą, pieprzem, papryką w proszku i wymieszaj.
- W dużej misce połącz białka jajek, mąkę pełnoziarnistą, wodę gazowaną i porządnie zmiksuj.
- Smaż omlet fit z obu stron na patelni po szpinaku już bez dodawania oleju.
- Podawaj na gorącą ze szpinakowym farszem na wierzchu.
- Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną papryki.
Omlet z białek w wersji rybnej
Wędzona ryba odmieni twój posiłek z fit omletem białkowym w roli głównej.
Składniki:
- 2 białka jajek.
- 100 g ulubionej, wędzonej ryby (makreli, łososia, pstrąga) w kawałeczkach.
- 2 łyżki serka wiejskiego.
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego.
- 2 łyżki drobnych otrębów.
- Świeżo zmielony pieprz.
- 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni.
- Posiekane świeże zioła i kiełki do dekoracji.
- Tłuszcz do smażenia (1 łyżka oliwy, oleju słonecznikowego albo rzepakowego lub oleju kokosowego).
Przygotowanie:
- Przełóż do dużej miski białka jajek, siemię lniane, otręby, posól i porządnie roztrzep widelcem.
- Natłuść patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu.
- Przelej zawartość miski na patelnię i smaż przez kilka minut z jednej strony.
- Po przekręceniu fit omleta połóż na nim serek wiejski, wędzoną rybę, kiełki, zioła, i uprażone pestki, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i od razu podawaj.