FitnessOmlet fit. Przepisy na zdrowe omlety z białek

Omlet fit. Przepisy na zdrowe omlety z białek

Omlet fit. Przepisy na zdrowe omlety z białek
Źródło zdjęć: © Fotolia
Agnieszka Krasa

05.09.2018 15:05, aktual.: 19.12.2018 15:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli masz już dosyć kanapek na śniadanie czy kolację, wypróbuj przepis na omlet fit. Omlet białkowy sprawdzi się również po treningu, a nawet jedzony ze smakiem na pożywny i zdrowy obiad. Omlet z białek zagości odtąd w twoim (prawie) codziennym jadłospisie.

Wszystkie podane ilości składników wystarczą na przyrządzenie 1 omletu fit.

Omlet fit na słodko

Dobry omlet skutecznie doda energii, zwłaszcza rano. W wersji słodkiej po nim nie potrzebujesz już nawet deseru.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Oddziel żółtka od białek.
  • Przełóż do dużej miski białka jaj, nasiona chia, płatki owsiane, mleko i zmiksuj.
  • Natrzyj patelnie olejem kokosowym i podgrzej ją.
  • Na rozgrzany tłuszcz wylej ostrożnie omlet.
  • Smaż go z jednej strony ok. 2-3 minut, a następnie ostrożnie przekręć drewnianą łopatką i smaż do ścięcia jaj.
  • Podawaj fit omlet z plasterkami banana, masłem orzechowym, skropionego odrobiną miodu.

Omlet białkowy ze świeżym szpinakiem

Wytrawny omlet fit ze szpinakiem to także smaczny obiad dla każdego.

Składniki:

  • 2 białka jajek.
  • Garść umytego świeżego szpinaku.
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej.
  • 50 ml wody gazowanej.
  • Pół obranej cebuli, pokrojonej w pióra.
  • 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.
  • Szczypta soli.
  • Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, może być wędzona.
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego do smażenia.

Przygotowanie:

  • Na rozgrzanej patelni podsmaż na oleju cebulę, po 4 minutach dodaj świeży szpinak i czosnek.
  • Smaż 2 minuty, mieszając i przełóż zawartość patelni na talerz.
  • Dopraw solą, pieprzem, papryką w proszku i wymieszaj.
  • W dużej misce połącz białka jajek, mąkę pełnoziarnistą, wodę gazowaną i porządnie zmiksuj.
  • Smaż omlet fit z obu stron na patelni po szpinaku już bez dodawania oleju.
  • Podawaj na gorącą ze szpinakowym farszem na wierzchu.
  • Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną papryki.

Omlet z białek w wersji rybnej

Wędzona ryba odmieni twój posiłek z fit omletem białkowym w roli głównej.

Składniki:

  • 2 białka jajek.
  • 100 g ulubionej, wędzonej ryby (makreli, łososia, pstrąga) w kawałeczkach.
  • 2 łyżki serka wiejskiego.
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego.
  • 2 łyżki drobnych otrębów.
  • Świeżo zmielony pieprz.
  • 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni.
  • Posiekane świeże zioła i kiełki do dekoracji.
  • Tłuszcz do smażenia (1 łyżka oliwy, oleju słonecznikowego albo rzepakowego lub oleju kokosowego).

Przygotowanie:

  • Przełóż do dużej miski białka jajek, siemię lniane, otręby, posól i porządnie roztrzep widelcem.
  • Natłuść patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu.
  • Przelej zawartość miski na patelnię i smaż przez kilka minut z jednej strony.
  • Po przekręceniu fit omleta połóż na nim serek wiejski, wędzoną rybę, kiełki, zioła, i uprażone pestki, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i od razu podawaj.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także