FitnessOwies - właściwości i zastosowanie owsa

Owies - właściwości i zastosowanie owsa

Owies - właściwości i zastosowanie owsa
Źródło zdjęć: © 123RF
02.11.2018 14:06, aktualizacja: 02.11.2018 14:20

Owies to zboże, które znamy przede wszystkim z ponadczasowej owsianki. Produkty owsiane często są wybierane przez osoby prowadzące zdrowy styl życia. Otręby, ciasteczka czy płatki owsiane to pożywne składniki codziennej diety. Jakie właściwości posiada owies? Jak wpływa owies na odchudzanie?

Owies - podstawowe informacje

Owies jest rośliną uprawną, która pojawiła się kilka lat później niż jęczmień czy pszenica. Początkowo owies był rośliną wtórną i towarzyszył uprawom jako chwast segetalny. Do Europy trafił wraz z pszenicą i w wyniku pogarszania się warunków glebowych i klimatycznych, zaczął zyskiwać na popularności.

Obecnie w Polsce, tuż po pszenicy i życie, owies jest trzecim zbożem pod względem powierzchni uprawy. Charakteryzuje się niewielkimi wymaganiami, dlatego też rozwija się i w górach i na nizinnych glebach.

Wartości odżywcze owsa

Owies mimo swoich niewielkich wymagań w trakcie uprawy wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych. Zarówno w słomie, nasionach, jak i korzeniach owsa znajdują się znaczne ilości węglowodanów, 23 proc. łatwo przyswajalnego białka oraz flawonaidów.

Dobrej jakości ziarno owsa to także źródło witamin i składników mineralnych. W ziarnach owsa znajdują się bowiem witaminy z grupy B, witamina PP oraz kwas foliowy. Owies jest także bogaty w wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Owies zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu niż inne zboża. Składa się on z kwasu linolowego, oleinowego i palmitynowego. Ziarno owsa to źródło błonnika pokarmowego, dlatego zaleca się jego spożywanie zarówno na śniadanie, jak i na kolację.

Owies w diecie cukrzyków

Produkty owsiane są polecane osobom, które zmagają się z cukrzycą. Zawarte w owsie fruktany korzystnie wpływają na gospodarkę tłuszczową i dostarczają energii, do której nie jest potrzebny udział insuliny. Płatki owsiane spożywane na śniadanie lub kolację regulują poziom glukozy i insuliny we krwi. Ponadto błonnik przeciwdziała nagłemu wzrostowi glukozy we krwi i obniża indeks glikemiczny zjadanych posiłków.

Owies na zwiększenie odporności

Beta-glukagony i błonnik zawarte w owsie wspomagają pracę systemu odpornościowego człowieka. Charakteryzują je właściwości prebiotyczne, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Prawidłowa flora bakteryjna jest gwarancją odporności organizmu na infekcje.

Owies na stres i nerwowe napięcie

Składniki mineralne zawarte w owsie, takie jak magnez, żelazo czy wapń, sprawiają, że sprawdza się on w przeciwdziałaniu napięciu nerwowemu czy bezsenności. Owies wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego i łagodzi stres.

Owies a pielęgnacja skóry

Owies często jest składnikiem kosmetyków dla osób ze skórą wrażliwą. Wykorzystuje się go także w szamponach czy płynach do kąpieli przeznaczonych dla dzieci. Związki polifenolowe, które znajdują się w owsie regenerują skórę wrażliwą, delikatną, a nawet atopową. Ponadto kosmetyki z owsem nawilżają skórę, zmiękczają ją i łagodzą wszelkie podrażnienia.

Owies a odchudzanie

Owies czy też płatki owsiane to częsty składnik diet odchudzających. Nic w tym dziwnego, bo zawarty w owsie błonnik pokarmowy pęcznieje w żołądku, wywołując uczucie sytości na dłużej. Ponadto błonnik wpływa na poprawę przemianę materii i trawienie. Zapobiega wchłanianiu się nadmiaru tłuszczu do organizmu, a także oczyszcza ciało z toksyn.

Owies - przepisy

Z płatków owisanych można przyrządziś wiele przysmaków - nie tylko na śniadanie. Oto przykłady:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także