Owies - właściwości i zastosowanie owsa
Owies - podstawowe informacje
Owies jest rośliną uprawną, która pojawiła się kilka lat później niż jęczmień czy pszenica. Początkowo owies był rośliną wtórną i towarzyszył uprawom jako chwast segetalny. Do Europy trafił wraz z pszenicą i w wyniku pogarszania się warunków glebowych i klimatycznych, zaczął zyskiwać na popularności.
Obecnie w Polsce, tuż po pszenicy i życie, owies jest trzecim zbożem pod względem powierzchni uprawy. Charakteryzuje się niewielkimi wymaganiami, dlatego też rozwija się i w górach i na nizinnych glebach.
Wartości odżywcze owsa
Owies mimo swoich niewielkich wymagań w trakcie uprawy wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych. Zarówno w słomie, nasionach, jak i korzeniach owsa znajdują się znaczne ilości węglowodanów, 23 proc. łatwo przyswajalnego białka oraz flawonaidów.
Dobrej jakości ziarno owsa to także źródło witamin i składników mineralnych. W ziarnach owsa znajdują się bowiem witaminy z grupy B, witamina PP oraz kwas foliowy. Owies jest także bogaty w wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Owies zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu niż inne zboża. Składa się on z kwasu linolowego, oleinowego i palmitynowego. Ziarno owsa to źródło błonnika pokarmowego, dlatego zaleca się jego spożywanie zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
Owies w diecie cukrzyków
Produkty owsiane są polecane osobom, które zmagają się z cukrzycą. Zawarte w owsie fruktany korzystnie wpływają na gospodarkę tłuszczową i dostarczają energii, do której nie jest potrzebny udział insuliny. Płatki owsiane spożywane na śniadanie lub kolację regulują poziom glukozy i insuliny we krwi. Ponadto błonnik przeciwdziała nagłemu wzrostowi glukozy we krwi i obniża indeks glikemiczny zjadanych posiłków.
Owies na zwiększenie odporności
Beta-glukagony i błonnik zawarte w owsie wspomagają pracę systemu odpornościowego człowieka. Charakteryzują je właściwości prebiotyczne, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Prawidłowa flora bakteryjna jest gwarancją odporności organizmu na infekcje.
Owies na stres i nerwowe napięcie
Składniki mineralne zawarte w owsie, takie jak magnez, żelazo czy wapń, sprawiają, że sprawdza się on w przeciwdziałaniu napięciu nerwowemu czy bezsenności. Owies wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego i łagodzi stres.
Owies a pielęgnacja skóry
Owies często jest składnikiem kosmetyków dla osób ze skórą wrażliwą. Wykorzystuje się go także w szamponach czy płynach do kąpieli przeznaczonych dla dzieci. Związki polifenolowe, które znajdują się w owsie regenerują skórę wrażliwą, delikatną, a nawet atopową. Ponadto kosmetyki z owsem nawilżają skórę, zmiękczają ją i łagodzą wszelkie podrażnienia.
Owies a odchudzanie
Owies czy też płatki owsiane to częsty składnik diet odchudzających. Nic w tym dziwnego, bo zawarty w owsie błonnik pokarmowy pęcznieje w żołądku, wywołując uczucie sytości na dłużej. Ponadto błonnik wpływa na poprawę przemianę materii i trawienie. Zapobiega wchłanianiu się nadmiaru tłuszczu do organizmu, a także oczyszcza ciało z toksyn.
Owies - przepisy
Z płatków owisanych można przyrządziś wiele przysmaków - nie tylko na śniadanie. Oto przykłady:
- Ciasteczka owsiane z bakaliami. Zdrowa przekąska
- Owsiane ciasto czekoladowe. Konkurencja dla klasycznego brownie
- Ciasteczka owsiane dla aktywnych
- Owsiane ciasto z porzeczkami
- Placuszki owsiane
- Kakao owsiane
- Zupa z płatków owsianych
- Kleik z płatków owsianych
- Bananowe ciasteczka owsiane. Przygotuj całą blachę
- Nocna owsianka. Śniadanie, które zrobi się samo
- Owsianka - pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie
- Na słodko, wytrawnie, a może pikantnie. Różne oblicza owsianki