Owoce, przyprawy i kwiaty. W czekoladzie znajdziesz wszystko
Truskawki czy banany w czekoladzie to smaki, które doskonale znamy. Słodki duet z chili, ananasem czy imbirem to nieco mniej spotykane, ale również ciekawe połączenie. Warto poszerzać swoje kulinarne horyzonty, najlepiej poprzez doskonałą czekoladę.
Osoby, które stawiają na nietypowe połączenia smaków zachęcamy do skosztowania aksamitnej, belgijskiej czekolady, w której zatopiono najbardziej niezwykłe przyprawy i dodatki.
Owocowe szaleństwo
Z aksamitną i słodką czekoladą doskonale łączą się te owoce, które przełamią jej wyrazistą słodycz. Kwaśne jabłko, orzeźwiająca gruszka czy egzotyczny ananas to prawdziwa uczta dla podniebienia. Bardzo dobrym połączeniem jest również czekolada i winogrona. Warto wypróbować czekoladowe fondue – to doskonały sposób na urozmaicenie wieczoru – lub skusić się na gotowe praliny.
Dla zwolenników tradycyjnych smaków przygotowano bardziej standardowe rozwiązania i mieszanki, które również mogą zaciekawić. Na uwagę zasługują szczególnie pikantne maliny z chili oraz rodzynki zamknięte w pralinie z rumem. Słodycz i gorycz to wbrew pozorom bardzo dobre połączenie.
Teksas, Andaluzja, Damaszek
Przyprawy znajdujące się w tabliczkach pochodzą z najróżniejszych zakątków świata. Szczególnie interesującym dodatkiem wydaje się być sól morska, która charakteryzuje się subtelnym smakiem. Czekolada z jej dodatkiem jest wyjątkowo aksamitna i delikatna. Połączeniem doskonałym na chłodniejsze dni jest gorzka czekolada i imbir. Taka mieszanka działa rozgrzewająco.
Czekolada doskonale współgra również z płatkami kwiatów i ziołami. Najpopularniejszym połączeniem jest czekolada z miętą, choć dużą popularnością cieszy się róża damasceńska. Kwiat, który wykorzystuje się do produkcji olejku różanego wpływa nie tylko na przepiękny zapach, ale również intensywny aromat czekolady. Na uwagę zasługuje również fiołek i lawenda. Ich delikatność mieszająca się ze słodyczą sprawi, że prędko sięgniesz po kolejną kostkę.
Bakalie i orzechy
Warto również wypróbować suszone owoce, jak choćby rodzynki czy śliwki, ale również żurawinę, a nawet daktyle. Dzięki odwodnieniu owoce stają się jeszcze słodsze, dlatego warto zastanowić się nad tym, czy nie wybrać dla nich oprawy wykonanej z gorzkiej czekolady. Jeśli natomiast chodzi o orzechy, to poza laskowymi warto również zwrócić uwagę na połączenie czekolady i orzechów nerkowca lub włoskich.