GotowaniePrzepisyPandan lepsze niż matcha i awokado. Nigella Lawson wróży im karierę!

Pandan lepsze niż matcha i awokado. Nigella Lawson wróży im karierę!

Pandan lepsze niż matcha i awokado. Nigella Lawson wróży im karierę!
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Nagel

Nazywane są azjatycką wanilią i używane do różnych egzotycznych potraw – zarówno na słono, jak i na słodko. Pandan to roślina, która zdaniem mistrzyni kuchni Nigelli Lawson już za moment wyprzeć może awokado, matchę i kilka innych zielonych superfoods.

1 / 5

Azjatycka wanilia

Obraz
© 123RF.COM

Liście pandanu to przysmak kuchni azjatyckiej. Używa się ich do zawijania mięs, ryb czy owoców morza, ale też do wielu orientalnych deserów. Bardzo często występują w postaci masła czy musu. Mają orzechowo-waniliowy posmak i są składnikiem potraw powszechnie znanych w kuchni tajskiej, wietnamskiej, indyjskiej czy malezyjskiej.

2 / 5

Idealny dodatek do ciast

Obraz
© 123RF.COM

Choć pandan jest coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii, Nigella Lawson w najnowszym odcinku swojego programu zapewnia, że egzotyczne liście już niebawem odniesą międzynarodowy sukces.
- Myślę, że pandan będzie tak popularny, jak dzisiaj matcha – zapewnia gwiazda i poleca stosowanie pasty z liści tejże rośliny do herbaty czy ciasta. – Widzę, że coraz więcej osób w Ameryce piecze ciasta właśnie z tym składnikiem – dodaje.

3 / 5

Zielona przyprawa

Obraz
© 123RF.COM

Miłośnicy kulinarnych nowinek z pewnością zainteresują się nowym trendem, który podbija szczególnie Instagram. Oprócz ciekawego posmaku liście pandanu nadają potrawom także intensywnie zielony kolor. Pandan znaleźć można nie tylko w deserach, ale też sosach, zupach, gulaszach mięsnych czy napojach.

4 / 5

Wszechstronne lekarstwo

Obraz
© 123RF.COM

Co ciekawe, nie tylko fani gotowania doceniają pandan. Zdaniem badaczy, egzotyczne liście to eliksir zdrowia i urody. Obniżają ciśnienie krwi, uspokajają i zwiększają apetyt. Łagodzą także ból, zmniejszają różnego rodzaju skurcze, a herbata z liści pandanowych chroni organizm przed rozwojem nowotworów. Pomaga też kobietom po ciąży w odzyskaniu energii. Jest również naturalnym lekarstwem obniżającym gorączkę, a także poziom cukru we krwi.

5 / 5

Coraz bardziej dostępna

Obraz
© 123RF.COM

Pandanowe liście znaleźć można w potrawach serwowanych w kilku egzotycznych restauracjach w Polsce, ale też są do kupienia w sklepach orientalnych. W ofercie znaleźć można też soki z pandanu czy pandanową pastą, która właśnie najlepiej sprawdza się jako dodatek do deserów.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)