Pandan lepsze niż matcha i awokado. Nigella Lawson wróży im karierę!
Nazywane są azjatycką wanilią i używane do różnych egzotycznych potraw – zarówno na słono, jak i na słodko. Pandan to roślina, która zdaniem mistrzyni kuchni Nigelli Lawson już za moment wyprzeć może awokado, matchę i kilka innych zielonych superfoods.
Azjatycka wanilia
Liście pandanu to przysmak kuchni azjatyckiej. Używa się ich do zawijania mięs, ryb czy owoców morza, ale też do wielu orientalnych deserów. Bardzo często występują w postaci masła czy musu. Mają orzechowo-waniliowy posmak i są składnikiem potraw powszechnie znanych w kuchni tajskiej, wietnamskiej, indyjskiej czy malezyjskiej.
Idealny dodatek do ciast
Choć pandan jest coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii, Nigella Lawson w najnowszym odcinku swojego programu zapewnia, że egzotyczne liście już niebawem odniesą międzynarodowy sukces.
- Myślę, że pandan będzie tak popularny, jak dzisiaj matcha – zapewnia gwiazda i poleca stosowanie pasty z liści tejże rośliny do herbaty czy ciasta. – Widzę, że coraz więcej osób w Ameryce piecze ciasta właśnie z tym składnikiem – dodaje.
Zielona przyprawa
Miłośnicy kulinarnych nowinek z pewnością zainteresują się nowym trendem, który podbija szczególnie Instagram. Oprócz ciekawego posmaku liście pandanu nadają potrawom także intensywnie zielony kolor. Pandan znaleźć można nie tylko w deserach, ale też sosach, zupach, gulaszach mięsnych czy napojach.
Wszechstronne lekarstwo
Co ciekawe, nie tylko fani gotowania doceniają pandan. Zdaniem badaczy, egzotyczne liście to eliksir zdrowia i urody. Obniżają ciśnienie krwi, uspokajają i zwiększają apetyt. Łagodzą także ból, zmniejszają różnego rodzaju skurcze, a herbata z liści pandanowych chroni organizm przed rozwojem nowotworów. Pomaga też kobietom po ciąży w odzyskaniu energii. Jest również naturalnym lekarstwem obniżającym gorączkę, a także poziom cukru we krwi.
Coraz bardziej dostępna
Pandanowe liście znaleźć można w potrawach serwowanych w kilku egzotycznych restauracjach w Polsce, ale też są do kupienia w sklepach orientalnych. W ofercie znaleźć można też soki z pandanu czy pandanową pastą, która właśnie najlepiej sprawdza się jako dodatek do deserów.