Para w ruch...
Zaledwie jedno naczynie, a cały obiad gotowy. Zupa, danie główne, a nawet deser. Parowar to prawdziwe dobrodziejstwo dla współczesnej zabieganej gospodyni. Gotowanie na parze bowiem to jedna z najzdrowszych i najszybszych technik upichcenia jakiegoś smakowitego dania.
06.11.2006 | aktual.: 29.06.2010 14:09
Zaledwie jedno naczynie, a cały obiad gotowy. Zupa, danie główne, a nawet deser. Parowar to prawdziwe dobrodziejstwo dla współczesnej zabieganej gospodyni. Gotowanie na parze bowiem to jedna z najzdrowszych i najszybszych technik upichcenia jakiegoś smakowitego dania.
Naczynia do gotowania na parze są chyba najbliższymi sprzymierzeńcami zdrowej, lekkostrawnej kuchni. Przygotowane w nich potrawy nie tylko łechcą nasze podniebienia czy pomagają nam dbać o smukłą sylwetkę, ale również wspomagają wszelkie diety lecznicze. Szczególnie wskazane są dla ludzi starszych, chorych, którym dokuczają wszelkie dolegliwości trawienne albo dorastających dzieci, których organizm ciągle się rozwija.
Zdrowie...
Gotowanie na parze jest bardzo proste – mniej doświadczone kucharki nie muszą zatem obawiać się, iż przypalą czy rozgotują potrawę. Parowar to idealna pomoc dla zabieganych gospodyń, ponieważ równocześnie we wszystkich koszach można w nim wstawić do gotowania cały posiłek bez konieczności nadzorowania go i bez ryzyka wykipienia czy przegotowania. Dzięki temu, kiedy obiad gotuje się praktycznie „sam”, Ty możesz zająć się czymś zupełnie innym. Średni czas przygotowania obiadu w parowarze to od kilkunastu do kilkudziesięciu minut; przykładowo polędwiczka wieprzowa potrzebuje 12 minut, szparagi 16 minut, pstrąg z ziemniakami ok. 25 minut, natomiast ciasto czekoladowe 35 minut.
NASZE PRZEPISY:
Posiłki przygotowane na parze są lekkostrawne i smaczne, potrawy są soczyste, zachowują swój naturalny kolor i smak. Taka metoda gotowania umożliwia zachowanie większości cennych witamin i soli mineralnych oraz naturalnego smaku potraw bez konieczności dodawania tłuszczu. Zazwyczaj potrawy gotowane na parze nie mają styczności z płynem, więc wszelkie składniki odżywcze są zachowane. W przygotowanych w ten sposób daniach jest ich bowiem blisko 50 % więcej niż przy innych metodach przygotowania posiłków. W parowarze można ugotować praktycznie wszystko – warzywa, owoce, ryby, mięso, ryż, kuskus, a nawet jajka czy pudding. Należy jednak pamiętać o tym, aby wszelkie owoce i warzywa przed gotowaniem myć w niewielkiej ilości wody i nie zostawiać ich w wodzie, tak by nie wypłukać z nich witamin i soli mineralnych. Równocześnie trzeba pamiętać o tym, by jak warzywa obierać jak najcieniej, gdyż to właśnie tuż pod nią jest
wiele cennych witamin.
...w parze z wygodą
Parowar to tak naprawdę swego rodzaju „czarodziejski garnek”, w którym w odpowiednich koszykach można ugotować poszczególne dania obiadowe. Gotowanie na parze zaczynamy od wlania odpowiedniej ilości wody do specjalnie do tego przeznaczonej części urządzenia. Dzięki programatorowi można ustawić czas gotowania, podtrzymać ciepło, a nawet opóźnić start gotowania. Całość parowaru ma zwykle pojemność od kilku do kilkunastu litrów łącznie w 2 lub trzech pojemnikach. Wybrane modele urządzeń posiadają dodatkowo specjalne pojemniki do gotowania ryżu i podstawki na jajka. Specjalny system uchwytów pozwala na zewnętrzne uzupełnianie wody, zaś dodatkowe funkcje przyspieszają parowanie i zachowanie większej ilości witamin. Mimo dużych rozmiarów parowaru, jego budowa pozwala na łatwe przechowywanie poprzez możliwość włożenia jednego pojemnika w drugi. Pojemniki te są łatwe do utrzymania w czystości – można je bowiem zmywać w zmywarce.
NASZE PRZEPISY:
Podczas przygotowywania potraw w parowarze warto pamiętać o tym, aby w poszczególnych pojemnikach nie układać zbyt ciasno produktów i potraw, tak aby para mogła między nimi swobodnie krążyć. Lepsze rezultaty podczas gotowania na parze osiągniemy, jeśli będziemy używać żywności o podobnej wielkości, tak aby można je było ugotować w tym samym czasie. Rozmiar i grubość produktów mają bowiem wpływ na czas ich gotowania. Jeśli natomiast kawałki są różnej wielkości i muszą być ułożone w warstwach, najmniejsze z nich najlepiej jest położyć na górze, aby się nie rozgotowały.
W trakcie działania parowaru należy unikać częstego podnoszenia pokrywy podczas gotowania. W ten sposób z parowaru „ucieka” cenna para i wydłuża się czas gotowania. W parowarze można gotować bez rozmrażania zamrożone warzywa, natomiast ryby, drób i mięso trzeba wcześniej rozmrozić. Aby gotowane mięso i ryby były wilgotne i kruche warto je przyprawić na kilka godzin przed gotowaniem.
Gotowanie na parze ma wiele zalet. Potrawy z parowara są zdrowe, lekkostrawne, niskokaloryczne i pełne naturalnych składników odżywczych. A przy tym robią się praktycznie same...
NASZE PRZEPISY: