Parmezan - wartości odżywcze, zastosowanie. Ile kalorii ma parmezan?
Parmezan to wyjątkowy ser pochodzący z Włoch, gdzie od dawna znajduje szerokie zastosowania w daniach tamtejszej kuchni. O jego właściwościach i wartościach odżywczych z czasem dowiedziała się także reszta świata, dlatego coraz częściej sami także decydujemy się go wypróbować. Jakie zastosowanie ma parmezan i ile ma kalorii? Jak smakuje?
02.12.2018 | aktual.: 06.01.2019 16:42
Parmezan - wartości odżywcze
Parmezan to twardy podpuszczkowy ser o ostrym i wyrazistym smaku, któy wytwarzany jest z mleka krowiego. Szeroko ceniony na świecie, coraz częściej też pojawia się w polskiej kuchni jako składnik sałatek, zapiekanek, pizzy czy makaronów. Parmezan jest idealnym dodatkiem do potraw, ponieważ jest bogatym źródłem białka i wapnia, ale również tłuszczu. Białko zawarte w parmezanie jest idealnym składnikiem budulcowym, a wapń zawarty w 100 gramach tego sera pokrywa zapotrzebowaniu na ten pierwiastek w ponad stu procentach.
Ser parmezan w 100 gramach składa się z 40 gram białka oraz 30 gram tłuszczu, a ponadto witaminy A, B2, B6, B12 oraz witaminy E i D. Dodatkowo w parmezanie znajdziemy takie minerały jak wapń, magnez, potas i fosfor. Warto również wspomnieć, że 100 g parmezanu zapewnia więcej białka niż taka sama ilość wołowiny, wieprzowiny czy pstrąga. Wartości odżywcze parmezanu idą więc w parze z jego smakiem, który ma swoich zwolenników na całym świecie.
Zastosowanie parmezanu
Parmezan charakteryzuje się ostrym i wyrazistym smakiem oraz jasnożółtą barwą i twardą konsystencją. W kuchni wykorzystywany jest ze względu na swój niecodzienny smak, a jego pozytywny wpływ na nasz organizm tym bardziej czyni go niezastąpionego kompanem w naszej kuchni. Właściwości parmezanu i jego wpływ na ciśnienie krwi zostały nawet potwierdzone naukowo i dowiedziono, że ser ten rzeczywiście może brać udział w jego obniżeniu i regulacji.
Rodzaje parmezanu, w zależności od jego dojrzałości i wieku, są używany do zróżnicowanych celów konsumpcyjnych. Młody parmezan (nuovo) najlepiej podawać z winem oraz lekkimi i słodkimi przekąskami, którymi mogą być na przykład jabłka czy konfitury. Dojrzały, dwuletni parmezan (vecchio) będzie miał szerokie zastosowanie zarówno jako dodatek do dań zimnych, jak i ciepłych. Idealnie sprawdzi się jako składnik sałatek, past, a na gorąco może być dodawany do pizzy, makaronów czy nawet omletów. Najstarszy parmezan (stravecchio) powinno się komponować z orzechami, suszonymi figami i śliwkami.
Parmezan - kalorie
Parmezan jest stosunkowo kalorycznym gatunkiem sera, ponieważ 100 gramów parmezanu ma około 430 kalorii. Kaloryczność parmezanu jest więc wysoka i nie jest on dobrym wyborem dla osób dbających o redukcję wagi. W sklepach można znaleźć również ser przypominający oryginalny parmezan, lecz różni się on wykorzystywanym do jego produkcji mlekiem, a więc także smakiem i zapachem. Mowa o serze o grana padano, z którym parmezan jest często mylony.
Pomimo kaloryczności parmezanu jest on lekkostrawny i polecany osobom borykającym się z układem pokarmowym – 100 gramów parmezanu trawione jest przez organizm około 45 minut, natomiast taka sama ilość zwykłego sera bywa przetwarzana nawet do czterech godzin. Parmezan, ze względu na swoją zawartość białka, polecany jest sportowcom i może być przez nich brany pod uwagę w diecie. Za sprawą swojej twardości oraz małej zawartości wilgoci i bakterii zaliczany jest do najbezpieczniejszych serów do spożywania dla kobiet w ciąży.
Parmezan - cena
Dobrej jakości żółty ser to ceniony składnik w kuchni, jednak cena parmezanu zależy od wielu czynników. Jego cena waha się od około 10 złotych za opakowanie do nawet 30 złotych, jednak dużą rolę gra tu gramatura, sposób jego wytworzenia oraz jakość. Warto pamiętać, że produkty ekologiczne zawsze będą droższe niż te dostępne w większości sklepów, dlatego warto dokładnie sprawdzić skład produktu i później wybrać najlepszą możliwą opcję.