GotowaniePrzepisyPasztet jaglany z cukinią i suszonymi pomidorami

Pasztet jaglany z cukinią i suszonymi pomidorami

Dobry pasztet nie musi być z mięsa i udowadniają to blogerki, które zachęcają do przygotowania tych pyszności z warzyw, kaszy i roślin strączkowych. Diana, autorka "Mientablog", połączyła cukinię i soczewicę z kaszą jaglaną i aromatycznymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie, bo smakuje wyjątkowo!

Pasztet jaglany z cukinią i suszonymi pomidorami
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

28.01.2017 12:50

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • łyżka mielonego siemiania lnianego
  • średnia cukinia
  • marchewka
  • mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-7 łyżek pasty z suszonych pomidorów
  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 0/5 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. Marchewkę i cukinię ścieramy na drobnej tarce. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Zeszkloną przekładamy do miski z kaszą. Dodajemy jeszcze trochę oliwy na patelnię i podsmażamy cukinię, dodajemy marchewkę, czosnek i suszone pomidory i wszystko dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przecier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie przestudzone składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy i dodajemy resztę oliwy. Ja powstałą masę lekko miksujemy i przekładamy do keksówki. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
Zobacz także: zupa porowa z oscypkiem

Źródło artykułu:mientablog.pl
Komentarze (1)