Pasztet jaglany z cukinią i suszonymi pomidorami
Dobry pasztet nie musi być z mięsa i udowadniają to blogerki, które zachęcają do przygotowania tych pyszności z warzyw, kaszy i roślin strączkowych. Diana, autorka "Mientablog", połączyła cukinię i soczewicę z kaszą jaglaną i aromatycznymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie, bo smakuje wyjątkowo!
28.01.2017 12:50
Składniki:
- 100 g czerwonej soczewicy
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- łyżka mielonego siemiania lnianego
- średnia cukinia
- marchewka
- mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6-7 łyżek pasty z suszonych pomidorów
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
- 0/5 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. Marchewkę i cukinię ścieramy na drobnej tarce. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Zeszkloną przekładamy do miski z kaszą. Dodajemy jeszcze trochę oliwy na patelnię i podsmażamy cukinię, dodajemy marchewkę, czosnek i suszone pomidory i wszystko dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przecier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie przestudzone składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy i dodajemy resztę oliwy. Ja powstałą masę lekko miksujemy i przekładamy do keksówki. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
Zobacz także: zupa porowa z oscypkiem
Zobacz także