Wsmaruj w patelnię. Rozpuści nawet najstarszy brud

Patelnia znajduje się w praktycznie każdej kuchni, lecz właściwe jej czyszczenie bywa sporym wyzwaniem. Przypalona nie musi wylądować w koszu. Sprawdź, w jaki sposób łatwo ją wyczyścisz.

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?
Jak wyczyścić przypaloną patelnię?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sprzątanie kuchni bywa czasochłonne i frustrujące. W szczególności, mycie patelni, które często odkładamy na później. Uporczywe zabrudzenia potrafią skutecznie zniechęcić do działania. Istnieje jednak sprawdzona metoda, dzięki której odświeżysz naczynie, bez większego wysiłku.

Zadbany sprzęt kuchenny to podstawa

Patelnie są narażone na różne rodzaje zanieczyszczeń, od tłustych plam po przypalone resztki jedzenia. Raczej nie trzeba tłumaczyć, że usuwanie wszelkich zabrudzeń i osadów, które mogą powstać podczas smażenia, powinno być wykonywane "od ręki".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe sposoby na wyczyszczenie patelni. Będzie wyglądała jak nowa

Dokładne czyszczenie patelni jest istotne ze względów zdrowotnych. Zgromadzone resztki mogą być źródłem bakterii oraz nieprzyjemnych zapachów, a tego większość z nas raczej wolałaby uniknąć.

Na rynku dostępne są rozmaite rodzaje patelni, od teflonowych po ceramiczne czy granitowe. Każda z nich może wymagać odmiennych metod czyszczenia. Np. teflonowe powierzchnie nie znoszą szorstkich gąbek ani agresywnych środków chemicznych. Wówczas warto postawić na delikatniejsze sposoby.

Domowa metoda na czyszczenie przypalonej patelni

Czyszczenie patelni nie musi być skomplikowane ani czasochłonne. Czasem wystarczą proste składniki, które każdy ma w domu. Jednym ze skutecznych patentów jest wykorzystanie skorupek jaj oraz coli. Jak to zrobić?

Zblenduj skorupki po 4 jajkach. Następnie połącz je z 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki płynu do mycia naczyń i 1/2 szklanki coli. Powstałą papkę nałóż bezpośrednio na przypalenia nagromadzone na spodzie patelni. Po kilku minutach delikatnie potrzyj gąbką do naczyń, a spalenizna będzie odchodzić całymi płatami.

Skorupki jaj są naturalnym środkiem ścierającym. Ich drobna struktura skutecznie radzi sobie z przypaleniami i zanieczyszczeniami na patelni. Cola zawiera kwas fosforowy, czyli związek chemiczny, który świetnie radzi sobie m.in. z rdzą, kamieniem, tłuszczem czy spalenizną. Połączenie tych składników jest niezawodne.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)