Pestki arbuza - jak użyć ich w kuchni?

To świetne źródło potasu, które najczęściej ląduje w koszu. Dlaczego warto jeść pestki z arbuza i jak je przygotować?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Magdalena Pomorska

Jedząc arbuza najczęściej skupiamy się na czerwonym miąższu, wyrzucając zieloną skórę i pestki. O ile ta pierwsza nie jest jadalna, to nasionka można i warto spożywać.

Pestki arbuza od wieków używane są jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej i Bliskiego Wschodu. W regionach tych łatwo kupić je już wyłuskane i przygotowane do jedzenia. Uprażone stanowią świetny składnik sałatek i zup, urozmaicając ich smak oraz zwiększając wartości odżywcze.

Okazuje się bowiem, że te małe, czarne ziarenka to potężne źródło potasu. Chronią przed nadciśnieniem tętniczym, usprawniają pracę mięśni i wykazują właściwości przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. W ich składzie znajdziemy białko z cennymi aminokwasami: argininą (reguluje ciśnienie krwi, poprawia metabolizm, wpływa na przyrost masy mięśniowej) i lizyną (uczestniczy w procesie wiązania się cząsteczek wapnia).

Z opublikowanych niedawno badań na łamach "International Research Journal of Pharmacy" wynika, że ziarenka te sprawdzą się również w przypadku infekcji grzybicznych, bakteryjnych, a także chorób skóry, układu pokarmowego i oddechowego. Według zwolenników medycyny niekonwencjonalnej, regularnie spożywane pomogą wyleczyć chorobę wrzodową żołądka. Amerykańscy naukowcy podkreślają, że odpowiednio przygotowane pestki nie wywołują skutków ubocznych.

Przepis na prażone pestki arbuza

Pestek nie należy jeść na surowo, w trakcie zajadania się arbuzem. Znacznie zdrowszym i smaczniejszym rozwiązaniem będzie uprażenie ich. Należy najpierw je wypłukać, a następnie osuszyć i wysypać na blachę z odrobiną oliwy z oliwek. Włożyć na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C. Przestudzone trzeba wyłuskać i można dodawać do potraw lub chrupać w ramach zdrowej przekąski. Garść to zaledwie 22 kcal, czyli znacznie mniej niż paczka chipsów.

Na podstawie: huffingtonpost.com

Wybrane dla Ciebie

Mówią o niej "najpiękniejsza kobieta świata". Nie ma szczęścia w miłości?
Mówią o niej "najpiękniejsza kobieta świata". Nie ma szczęścia w miłości?
Włóż do pojemnika z suszonymi grzybami. Mole nawet się nie zbliżą
Włóż do pojemnika z suszonymi grzybami. Mole nawet się nie zbliżą
Zrób to przed nadejściem mrozów. Latem borówka będzie uginać się od owoców
Zrób to przed nadejściem mrozów. Latem borówka będzie uginać się od owoców
Spryskaj i odczekaj 5 minut. "Wyżre" cały brud
Spryskaj i odczekaj 5 minut. "Wyżre" cały brud
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Zakazane na balkonie. Kto zignoruje przepis, ten będzie żałował
Zakazane na balkonie. Kto zignoruje przepis, ten będzie żałował
Pokazał, co zobaczył na niebie. "Dziwne obiekty nad Warszawą"
Pokazał, co zobaczył na niebie. "Dziwne obiekty nad Warszawą"
Wygrała "TzG". Wyznała, na co wydała 100 tys. zł nagrody
Wygrała "TzG". Wyznała, na co wydała 100 tys. zł nagrody
"Mam superrzadkiego raka". Pracował niemal do końca
"Mam superrzadkiego raka". Pracował niemal do końca
"Byłam na krawędzi śmierci". Przejmujące, co wyznała o poronieniu
"Byłam na krawędzi śmierci". Przejmujące, co wyznała o poronieniu
Syn sam zapłacił za wesele. Próbowała ingerować w listę gości
Syn sam zapłacił za wesele. Próbowała ingerować w listę gości
Już tak nie wygląda. Zrzuciła habit po 13 latach. Jest nie do poznania
Już tak nie wygląda. Zrzuciła habit po 13 latach. Jest nie do poznania