Pestki arbuza - jak użyć ich w kuchni?

To świetne źródło potasu, które najczęściej ląduje w koszu. Dlaczego warto jeść pestki z arbuza i jak je przygotować?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Magdalena Pomorska

Jedząc arbuza najczęściej skupiamy się na czerwonym miąższu, wyrzucając zieloną skórę i pestki. O ile ta pierwsza nie jest jadalna, to nasionka można i warto spożywać.

Pestki arbuza od wieków używane są jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej i Bliskiego Wschodu. W regionach tych łatwo kupić je już wyłuskane i przygotowane do jedzenia. Uprażone stanowią świetny składnik sałatek i zup, urozmaicając ich smak oraz zwiększając wartości odżywcze.

Okazuje się bowiem, że te małe, czarne ziarenka to potężne źródło potasu. Chronią przed nadciśnieniem tętniczym, usprawniają pracę mięśni i wykazują właściwości przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. W ich składzie znajdziemy białko z cennymi aminokwasami: argininą (reguluje ciśnienie krwi, poprawia metabolizm, wpływa na przyrost masy mięśniowej) i lizyną (uczestniczy w procesie wiązania się cząsteczek wapnia).

Z opublikowanych niedawno badań na łamach "International Research Journal of Pharmacy" wynika, że ziarenka te sprawdzą się również w przypadku infekcji grzybicznych, bakteryjnych, a także chorób skóry, układu pokarmowego i oddechowego. Według zwolenników medycyny niekonwencjonalnej, regularnie spożywane pomogą wyleczyć chorobę wrzodową żołądka. Amerykańscy naukowcy podkreślają, że odpowiednio przygotowane pestki nie wywołują skutków ubocznych.

Przepis na prażone pestki arbuza

Pestek nie należy jeść na surowo, w trakcie zajadania się arbuzem. Znacznie zdrowszym i smaczniejszym rozwiązaniem będzie uprażenie ich. Należy najpierw je wypłukać, a następnie osuszyć i wysypać na blachę z odrobiną oliwy z oliwek. Włożyć na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C. Przestudzone trzeba wyłuskać i można dodawać do potraw lub chrupać w ramach zdrowej przekąski. Garść to zaledwie 22 kcal, czyli znacznie mniej niż paczka chipsów.

Na podstawie: huffingtonpost.com

Wybrane dla Ciebie
"Wdowia choroba". Co się dzieje z kobietą, która nie uprawia seksu?
"Wdowia choroba". Co się dzieje z kobietą, która nie uprawia seksu?
Polskie imię wymiera. W 2024 roku nosi je jedynie 19 kobiet
Polskie imię wymiera. W 2024 roku nosi je jedynie 19 kobiet
Beata Fido odeszła z TVP w cieniu skandalu. Co robi dziś?
Beata Fido odeszła z TVP w cieniu skandalu. Co robi dziś?
Była pokojówka zdradza kulisy hoteli. Trzech rzeczy unika jak ognia
Była pokojówka zdradza kulisy hoteli. Trzech rzeczy unika jak ognia
Bąble na podłodze? Ten trik uratuje twoje panele
Bąble na podłodze? Ten trik uratuje twoje panele
Pokazał, co zobaczył na mięsie z Biedronki. Sieć zareagowała
Pokazał, co zobaczył na mięsie z Biedronki. Sieć zareagowała
Metoda 12-3-30 robi furorę. W mig zgubisz kilogramy
Metoda 12-3-30 robi furorę. W mig zgubisz kilogramy
Brama to jedna z najzdrowszych ryb. Lepsza od dorsza i łososia
Brama to jedna z najzdrowszych ryb. Lepsza od dorsza i łososia
Schudła 100 kg. "Możesz czasami zjeść lody albo kiełbasę"
Schudła 100 kg. "Możesz czasami zjeść lody albo kiełbasę"
Czy praca w niedzielę to grzech? Oto co mówi Kościół
Czy praca w niedzielę to grzech? Oto co mówi Kościół
Najgorsze mięso do rosołu. Wyjdzie mętny
Najgorsze mięso do rosołu. Wyjdzie mętny
Paris Hilton przyszła na galę w "nagiej" sukience. Ten look to prawdziwa petarda
Paris Hilton przyszła na galę w "nagiej" sukience. Ten look to prawdziwa petarda