Biała piana podczas smażenia kurczaka. Co to jest?

Kurczak to jeden z najpopularniejszych rodzajów mięsa, jaki gości na polskich stołach. Niektórzy niepokoją się jednak, gdy podczas smażenia na patelni pojawia się biała piana. Odpowiadamy, czy rzeczywiście jest się czym przejmować.

Podczas smażenia drobiu na patelni może pojawić się piana
Podczas smażenia drobiu na patelni może pojawić się piana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sebastian Radu

04.04.2024 | aktual.: 04.04.2024 15:00

Z mięsa z kurczaka można stworzyć wiele smacznych potraw. Można go jeść na setki sposobów, w zależności od tego, czy ktoś preferuje pikantne dania, czy wręcz przeciwnie. Świetnie smakuje z sosami, a także innymi, obiadowymi dodatkami, jak frytki, ziemniaki czy ryż.

Jedni lubią piec go w całości, inni preferują skrzydełka lub nóżki, robią z niego potrawki, a jeszcze inna grupa stawia na klasyczne, panierowane i smażone na patelni kotlety z piersi kurczaka.

Biała piana podczas smażenia kurczaka. Co to?

Właśnie podczas smażenia, niektórzy mogą zacząć mieć wątpliwości, czy aby mięso, które właśnie smażą, jest dobre. Wszystko przez białą pianę pojawiającą się na patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Uspokajamy - mięso nie jest ani zepsute, ani nafaszerowane chemikaliami. To naturalny proces, wynikający z podgrzewania mięsa drobiowego. Gdy temperatura wzrasta, uwalnia się białko. O ile podczas gotowania wytrąca się w postaci tzw. szumowin, tak na patelni pojawia się właśnie, jako biała piana.

Jak sprawdzić świeżość drobiu?

Niestety mięso to produkt, który szybko się psuje, a nieświeże mięso z kurczaka może wywołać poważne zatrucie pokarmowe. Dlatego tak ważne jest sprawdzone źródło, w którym je kupujemy i umiejętność sprawdzenia jego świeżości.

Przede wszystkim powinniśmy się mu dobrze przypatrzyć. Świeże mięso jest jędrne i zwarte, a po naciśnięciu go palcem, szybko wraca do pierwotnego kształtu. Warto zwrócić uwagę także na kolor - powinno być lekko różowe, a jakiekolwiek zmiany koloru mogą sugerować, że dany kawałek leży nieco dłużej niż powinien. Na koniec mięso należy powąchać, jeśli wyczuwamy stęchły i słodkawy zapach to znak, że nie powinniśmy tego mięsa już jeść.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
kurczakdróbsmażenie
Zobacz także
Komentarze (4)