Pierogi z farszem z dzika w grzybowym cieście
Joanna, autorka bloga "Królestwo garów", testuje przedwojenne przepisy na zapomniane dania. Jedną z potraw, idealną na jesienny obiad, są pierogi z farszem z dziczyzny. Podaje z aromatycznym sosem smakują doskonale.
29.11.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:18
Składniki na farsz:
*
600 g mięsa z dzika
*
4 jagody jałowca
*
gałązka rozmarynu
*
220 g słoniny solonej
*
100 g orzechów włoskich łuskanych
*
100 ml mocnego bulionu (u mnie z gęsi)
*
sól i pieprz
Składniki na ciasto:
*
400 g mąki pszennej „0”
*
10 g grzybów suszonych
*
sól
*
6 żółtek
*
30 ml oliwy
*
ciepła woda (150-250) ml
Składniki na sos:
*
2 cebule
*
250 ml czerwonego wytrawnego wina
*
100 ml mocnego bulionu
*
masło
Przygotowanie:
Najpierw sos. Cebule pokroić w cienkie półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Gdy będzie miękka wlać, wino i bulion, dusić razem kilka minut. Przetrzeć przez sito. Wlać do garnka i gotować, aż zredukujemy połowę objętości. Dodać 3 łyżki zimnego masła, gotować mieszając, aż całe masło się roztopi. Zdjąć z ognia.
Farsz: mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, rozgnieciony jałowiec, pieprz oraz rozmaryn i smażyć mieszając, około 5 minut.Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Orzechy podprażyć na suchej patelni, posiekać niezbyt drobno. Mięso zemleć. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Wlać bulion, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać.
Ciasto: grzyby zmiksować. Mąkę wymieszać z grzybami. Wsypać do malaksera, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, na środku każdego układać porcję farszu, ciasto zlepiać formując pierogi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3-4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują, należy je wyjąć. Podawać z sosem.
Zobacz także: gołąbki w kapuście kiszonej