Pierogi z farszem z dzika w grzybowym cieście

Joanna, autorka bloga "Królestwo garów", testuje przedwojenne przepisy na zapomniane dania. Jedną z potraw, idealną na jesienny obiad, są pierogi z farszem z dziczyzny. Podaje z aromatycznym sosem smakują doskonale.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.krolestwogarow.pl

Składniki na farsz:

*

600 g mięsa z dzika

*

4 jagody jałowca

*

gałązka rozmarynu

*

220 g słoniny solonej

*

100 g orzechów włoskich łuskanych

*

100 ml mocnego bulionu (u mnie z gęsi)

*

sól i pieprz

Składniki na ciasto:
*

400 g mąki pszennej „0”

*

10 g grzybów suszonych

*

sól

*

6 żółtek

*

30 ml oliwy

*

ciepła woda (150-250) ml

Składniki na sos:

*

2 cebule

*

250 ml czerwonego wytrawnego wina

*

100 ml mocnego bulionu

*

masło

Przygotowanie:
Najpierw sos. Cebule pokroić w cienkie półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Gdy będzie miękka wlać, wino i bulion, dusić razem kilka minut. Przetrzeć przez sito. Wlać do garnka i gotować, aż zredukujemy połowę objętości. Dodać 3 łyżki zimnego masła, gotować mieszając, aż całe masło się roztopi. Zdjąć z ognia.

Farsz: mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, rozgnieciony jałowiec, pieprz oraz rozmaryn i smażyć mieszając, około 5 minut.Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Orzechy podprażyć na suchej patelni, posiekać niezbyt drobno. Mięso zemleć. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Wlać bulion, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać.

Ciasto: grzyby zmiksować. Mąkę wymieszać z grzybami. Wsypać do malaksera, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, na środku każdego układać porcję farszu, ciasto zlepiać formując pierogi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3-4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują, należy je wyjąć. Podawać z sosem.
Zobacz także: gołąbki w kapuście kiszonej

Domowy niezbędnik:
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Masz to w szufladzie? Gra może być warta prawie 2 tysiące
Masz to w szufladzie? Gra może być warta prawie 2 tysiące
Uważaj przy wyborze chryzantem. Te zwiędną po kilku dniach
Uważaj przy wyborze chryzantem. Te zwiędną po kilku dniach
Rezygnują z seksu. Eksperci wskazali powody
Rezygnują z seksu. Eksperci wskazali powody
Mazurek vs Bagi. Ekspertka krytykuje zachowanie dziennikarza
Mazurek vs Bagi. Ekspertka krytykuje zachowanie dziennikarza
Ile potrzebujesz snu? Ekspert radzi, jak to sprawdzić
Ile potrzebujesz snu? Ekspert radzi, jak to sprawdzić
Żyje w związku LAT. "Uprawiamy ten proceder od prawie 40 lat"
Żyje w związku LAT. "Uprawiamy ten proceder od prawie 40 lat"
Przegoniła konkurencję. Tak Patrycja Markowska poznała męża
Przegoniła konkurencję. Tak Patrycja Markowska poznała męża
"Tryb ratunkowy" dla katolików bez spowiedzi. Oto kto skorzysta
"Tryb ratunkowy" dla katolików bez spowiedzi. Oto kto skorzysta
Joanna Frątczak-Kazana: Pomaganie napędza mnie do działania
Joanna Frątczak-Kazana: Pomaganie napędza mnie do działania
Mówisz sam do siebie? Psycholog mówi, o czym to świadczy
Mówisz sam do siebie? Psycholog mówi, o czym to świadczy
"Tu pracuję, tam żyję". Wyznał, dlaczego nie mieszka już w Polsce
"Tu pracuję, tam żyję". Wyznał, dlaczego nie mieszka już w Polsce
Nie może znaleźć pracownicy. Bomba nie ukrywa, ile płaci
Nie może znaleźć pracownicy. Bomba nie ukrywa, ile płaci