Pierogi z farszem z dzika w grzybowym cieście

Joanna, autorka bloga "Królestwo garów", testuje przedwojenne przepisy na zapomniane dania. Jedną z potraw, idealną na jesienny obiad, są pierogi z farszem z dziczyzny. Podaje z aromatycznym sosem smakują doskonale.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.krolestwogarow.pl

Składniki na farsz:

*

600 g mięsa z dzika

*

4 jagody jałowca

*

gałązka rozmarynu

*

220 g słoniny solonej

*

100 g orzechów włoskich łuskanych

*

100 ml mocnego bulionu (u mnie z gęsi)

*

sól i pieprz

Składniki na ciasto:
*

400 g mąki pszennej „0”

*

10 g grzybów suszonych

*

sól

*

6 żółtek

*

30 ml oliwy

*

ciepła woda (150-250) ml

Składniki na sos:

*

2 cebule

*

250 ml czerwonego wytrawnego wina

*

100 ml mocnego bulionu

*

masło

Przygotowanie:
Najpierw sos. Cebule pokroić w cienkie półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Gdy będzie miękka wlać, wino i bulion, dusić razem kilka minut. Przetrzeć przez sito. Wlać do garnka i gotować, aż zredukujemy połowę objętości. Dodać 3 łyżki zimnego masła, gotować mieszając, aż całe masło się roztopi. Zdjąć z ognia.

Farsz: mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, rozgnieciony jałowiec, pieprz oraz rozmaryn i smażyć mieszając, około 5 minut.Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Orzechy podprażyć na suchej patelni, posiekać niezbyt drobno. Mięso zemleć. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Wlać bulion, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać.

Ciasto: grzyby zmiksować. Mąkę wymieszać z grzybami. Wsypać do malaksera, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, na środku każdego układać porcję farszu, ciasto zlepiać formując pierogi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3-4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują, należy je wyjąć. Podawać z sosem.
Zobacz także: gołąbki w kapuście kiszonej

Domowy niezbędnik:
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Opowiedział o 43-letniej córce. "Jakby ciągle żyć z małym dzieckiem"
Opowiedział o 43-letniej córce. "Jakby ciągle żyć z małym dzieckiem"
Milowicz szczerze o ojcostwie. "Jestem taką męską mamą w garniturze"
Milowicz szczerze o ojcostwie. "Jestem taką męską mamą w garniturze"
Skończyła 45 lat. Oto jak wygląda dziś
Skończyła 45 lat. Oto jak wygląda dziś
Zrobiła furorę na premierze. Przyszła w gorsecie i szortach z koronki
Zrobiła furorę na premierze. Przyszła w gorsecie i szortach z koronki
Małżeństwo zakończyło się skandalem. Tak dowiedziała się o zdradzie
Małżeństwo zakończyło się skandalem. Tak dowiedziała się o zdradzie
Przez alkohol wyrzucono go z uczelni. Przykre, co mówił o nim ojciec
Przez alkohol wyrzucono go z uczelni. Przykre, co mówił o nim ojciec
Wrzuć pod tuje we wrześniu. Szybko sobie podziękujesz
Wrzuć pod tuje we wrześniu. Szybko sobie podziękujesz
Rośnie w polskich lasach. Wielu grzybiarzy omija, a szkoda
Rośnie w polskich lasach. Wielu grzybiarzy omija, a szkoda
Redford nie żyje. Wiadomo, kim była jego żona. "Jest młodsza ode mnie"
Redford nie żyje. Wiadomo, kim była jego żona. "Jest młodsza ode mnie"
"30 cm od mojej twarzy". Filmik z samolotu jest szeroko komentowany
"30 cm od mojej twarzy". Filmik z samolotu jest szeroko komentowany
Wyjmiesz cały brud z pralki. Wystarczy jedna rzecz
Wyjmiesz cały brud z pralki. Wystarczy jedna rzecz
Tak wizualnie odejmiesz sobie parę lat. Wystarczy jeden kosmetyk
Tak wizualnie odejmiesz sobie parę lat. Wystarczy jeden kosmetyk