FitnessPiperyna na redukcję tkanki tłuszczowej. Poznaj właściwości pieprzu czarnego

Piperyna na redukcję tkanki tłuszczowej. Poznaj właściwości pieprzu czarnego

Piperyna to związek występujący w owocach i korzeniach czarnego pieprzu. Rzadko jednak wspomina się o korzystnych dla ludzkiego organizmu właściwościach piperyny. Wpływa ona na charakterystyczny i ostry smak czarnego pieprzu. Jakie są jej pozostałe właściwości? Jak stosować piperynę i czy w nadmiarze może zaszkodzić?

Piperyna na redukcję tkanki tłuszczowej. Poznaj właściwości pieprzu czarnego
Źródło zdjęć: © 123RF

19.09.2018 19:35

Co to jest piperyna?

Piperyna to alkaloid, organiczny związek chemiczny, który znajduje się na wierzchniej części owoców i korzeni pieprzu czarnego. Znacznie mniejsze ilości piperyny znajdują się również w pieprzu białym, zielonym oraz kolorowym.

Piperynę charakteryzuje kremowo-żółta barwa i intensywny, wręcz piekący smak. Jest substancją, która rozpuszcza się w benzynie, etanolu, eterze czy chloroformie. Piperyna jest najważniejszym alkaloidem zawartym w pieprzu, ponieważ odpowiada aż za 98 proc. ostrości tej przyprawy.

Właściwości piperyny

Piperyna zdobyła popularność dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym. Jest doceniana w leczeniu przykrych dolegliwości trawiennych, takich jak biegunka, zaparcia czy niestrawność. Stosowanie piperyny pozwala zwalczyć bóle stawów, poprawić krążenie krwi, pobudzić wydzielanie enzymów trzustkowych oraz adrenaliny i noradrenaliny.

Piperyna bierze udział w namnażaniu melanocytów, dzięki czemu pomaga w walce z bielactwem czy innymi chorobami związanymi z komórkami barwnikowymi skóry. Ten ostry alkaloid podnosi temperaturę ciała, przez co przyspiesza przemianę materii, a także eliminuje kwas mlekowy z mięśni i podnosi wydolność fizyczną organizmu podczas wysiłku.

Piperyna zwiększa tolerancję układu pokarmowego na odżywki białkowe oraz suplementy mineralno-witaminowe, w związku z czym polecana jest szczególnie sportowcom i kulturystom. Pomaga wyrzeźbić mięśnie oraz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Piperyna na odchudzanie

Przeprowadzone badania wskazują, że piperyna zatrzymuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych oraz obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu. Jednak nie można liczyć na to, że przyjmowanie piperyny spowoduje spektakularną utratę nadprogramowych kilogramów. Przede wszystkim piperyna pomaga spalać szybciej tkankę tłuszczową, ale podczas podjętej aktywności fizycznej, więc jest raczej katalizatorem odchudzania niż jego generatorem.

Właściwości piperyny wymagają przygotowania odpowiednich ekstraktów, których nie da się przyrządzić w warunkach domowych. Dlatego piperynę należy kupować w aptekach, sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością. W celu uzyskania lepszych efektów, warto ją łączyć z L-karnityną lub kapsaicyną.

Skutki uboczne stosowania piperyny

Piperynę uznaje się za substancję bezpieczną dla organizmu człowieka. Jednak trzeba zachować szczególną ostrożność podczas przyjmowania jej z lekami, ponieważ zwiększa ona biodostępność niektórych związków. Nie są znane inne skutki uboczne przyjmowania piperyny, jednak jeśli zauważy się jakieś niepokojące objawy niezwłocznie należy je skonsultować z lekarzem.

Jak stosować piperynę?

Piperynę przyjmuje się najczęściej w postaci kapsułek, które zawierają ekstrakty o określonej ilości tego związku. Nie ma żadnej określonej dawki, która sugerowałaby osiągnięcie zamierzanych efektów. Dlatego trudno stwierdzić, w jakim stopniu piperyna wpływa na proces odchudzania i jaką jej ilość trzeba suplementować, żeby zauważyć jakiekolwiek zmiany. Warto więc pamiętać, że szczupła sylwetka nie polega na przyjmowaniu kolejnych suplementów, ale na zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)