14.02.2006 09:39, aktual.: 07.03.2006 08:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ułożyć na wierzchu cieniutkie płatki szynki parmeńskiej, listki rukoli oraz kawałeczki czerwonej papryki lub pomidorków.
Składniki:
- 40 dkg mąki,
- torebka suszonych drożdży,
- łyżeczka soli,
- łyżka cukru,
- szklanka letniego mleka,
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka płatków szynki parmeńskiej lub innej tego typu,
- liście rukoli,
- czerwona papryka lub małe pomidorki
- ser mozzarella
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, cukrem, dodać mleko, oliwę i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować okrągły placek lub dowolny kształt (serce), odstawić na pół godziny.
Ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Wierzch nakłuć kilka razy widelcem. Upiec na złoty kolor w piekarniku o temperaturze 230°C (około 15–20 min).
Na parę minut przed wyjęciem z piekarnika położyć na cieście ser mozzarella pokrojony w plastry. Kiedy ser się rozpuści, wyjąć i ułożyć na wierzchu cieniutkie płatki szynki parmeńskiej, listki rukoli oraz kawałeczki czerwonej papryki lub pomidorków.
Mucha Ihnatowicz,
zdjęcie Woody Ochnio/Magic Media