Pizza z mozzarellą i szynką parmeńską
Ułożyć na wierzchu cieniutkie płatki szynki parmeńskiej, listki rukoli oraz kawałeczki czerwonej papryki lub pomidorków.
Składniki:
- 40 dkg mąki,
- torebka suszonych drożdży,
- łyżeczka soli,
- łyżka cukru,
- szklanka letniego mleka,
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka płatków szynki parmeńskiej lub innej tego typu,
- liście rukoli,
- czerwona papryka lub małe pomidorki
- ser mozzarella
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, cukrem, dodać mleko, oliwę i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować okrągły placek lub dowolny kształt (serce), odstawić na pół godziny.
Ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Wierzch nakłuć kilka razy widelcem. Upiec na złoty kolor w piekarniku o temperaturze 230°C (około 15–20 min).
Na parę minut przed wyjęciem z piekarnika położyć na cieście ser mozzarella pokrojony w plastry. Kiedy ser się rozpuści, wyjąć i ułożyć na wierzchu cieniutkie płatki szynki parmeńskiej, listki rukoli oraz kawałeczki czerwonej papryki lub pomidorków.
Mucha Ihnatowicz,
zdjęcie Woody Ochnio/Magic Media