Krojenie cebuli to nieodłączny element przygotowywania sałatek, zup, sosów czy innych pysznych potraw, szczególnie w okresie świątecznym. Istnieje kilka odmian cebuli, które nie powodują u nas silnego łzawienia i pieczenia oczu. Należą do nich cebula czerwona, cukrowa, biała oraz dymka. Najczęściej do łez doprowadza nas cebula żółta. Jak temu zaradzić?
Cebula przestanie szczypać w oczy
Kiedy cebula jest nacinana, uszkadzamy jej strukturę i uwalniamy enzymy, w tym allinazę, która wchodzi w reakcję z aminokwasami zawierającymi siarkę. To powoduje wydzielanie się lotnych tlenków sulfonowych drażniących nasze oczy i powodujących łzawienie.
Aby temu zapobiec, warto schłodzić cebulę w lodówce lub zamrażarce przez 30 minut przed krojeniem. Nie zawsze mamy czas, aby schłodzić cebulę przed gotowaniem. W takiej sytuacji można ją zanurzyć na kilka minut w misce z bardzo zimną wodą - najlepiej z kostkami lodu. Przed rozpoczęciem krojenia należy osuszyć cebulę papierowym ręcznikiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów
Jednym z czynników mogących wywoływać nieprzyjemne dolegliwości jest używanie tępego noża, który miażdży włókna cebuli, uwalniając drażniące enzymy. Dobrze naostrzony nóż skróci czas potrzebny na porcjowanie warzywa i pośrednio zmniejszy ryzyko podrażnień oczu. Schłodzony w zimnej wodzie będzie sprawdzał się jeszcze lepiej.
Kolejnym dobrym sposobem jest krojenie cebuli w towarzystwie palącej się świeczki lub palnika kuchenki gazowej. Drażniące opary unoszą się wtedy w górę pomieszczenia.
Kiedy kroimy cebulę w niewielkim i zamkniętym pomieszczeniu, jej aromat może być wyjątkowo nieznośny. Aby uniknąć gromadzenia się nieprzyjemnych zapachów tuż nad deską do krojenia, warto poprawić cyrkulację powietrza - otworzyć okno lub włączyć okap.
Zobacz też: Nigdy nie kupuj. Najgorszy olej do smażenia ryby
Przedmioty, które ułatwiają krojenie cebuli
Jeśli nie przepadamy za krojeniem cebuli, powinniśmy zaopatrzyć się w specjalny rozdrabniacz do warzyw z hermetycznym zamknięciem, który pozwala poszatkować warzywa w kilka sekund bez użycia noża. Taki gadżet skraca czas spędzony na krojeniu warzyw i owoców do minimum, jednocześnie gwarantując bezpieczeństwo i precyzję w każdym cięciu.
Chociaż niektórzy uważają gogle do krojenia cebuli za bezużyteczny wynalazek, mogą być one w rzeczywistości bardzo przydatne. Chronią oczy przed drażniącymi oparami, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na alergię, zapalenie spojówek czy zespół suchego oka.
Czytaj także: Rozsmaruj po desce. Usuniesz wszystkie bakterie
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl