Włóż cebulę do lodówki. Już nigdy nie pociekną łzy
Podczas krojenia cebuli często zalewamy się płaczem. Warto skorzystać ze sprawdzonych metod, dzięki którym nie uronisz ani jednej łzy.
Krojenie cebuli to nieodłączny element przygotowywania sałatek, zup, sosów czy innych pysznych potraw, szczególnie w okresie świątecznym. Istnieje kilka odmian cebuli, które nie powodują u nas silnego łzawienia i pieczenia oczu. Należą do nich cebula czerwona, cukrowa, biała oraz dymka. Najczęściej do łez doprowadza nas cebula żółta. Jak temu zaradzić?
Cebula przestanie szczypać w oczy
Kiedy cebula jest nacinana, uszkadzamy jej strukturę i uwalniamy enzymy, w tym allinazę, która wchodzi w reakcję z aminokwasami zawierającymi siarkę. To powoduje wydzielanie się lotnych tlenków sulfonowych drażniących nasze oczy i powodujących łzawienie.
Aby temu zapobiec, warto schłodzić cebulę w lodówce lub zamrażarce przez 30 minut przed krojeniem. Nie zawsze mamy czas, aby schłodzić cebulę przed gotowaniem. W takiej sytuacji można ją zanurzyć na kilka minut w misce z bardzo zimną wodą - najlepiej z kostkami lodu. Przed rozpoczęciem krojenia należy osuszyć cebulę papierowym ręcznikiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednym z czynników mogących wywoływać nieprzyjemne dolegliwości jest używanie tępego noża, który miażdży włókna cebuli, uwalniając drażniące enzymy. Dobrze naostrzony nóż skróci czas potrzebny na porcjowanie warzywa i pośrednio zmniejszy ryzyko podrażnień oczu. Schłodzony w zimnej wodzie będzie sprawdzał się jeszcze lepiej.
Kolejnym dobrym sposobem jest krojenie cebuli w towarzystwie palącej się świeczki lub palnika kuchenki gazowej. Drażniące opary unoszą się wtedy w górę pomieszczenia.
Kiedy kroimy cebulę w niewielkim i zamkniętym pomieszczeniu, jej aromat może być wyjątkowo nieznośny. Aby uniknąć gromadzenia się nieprzyjemnych zapachów tuż nad deską do krojenia, warto poprawić cyrkulację powietrza - otworzyć okno lub włączyć okap.
Zobacz też: Nigdy nie kupuj. Najgorszy olej do smażenia ryby
Przedmioty, które ułatwiają krojenie cebuli
Jeśli nie przepadamy za krojeniem cebuli, powinniśmy zaopatrzyć się w specjalny rozdrabniacz do warzyw z hermetycznym zamknięciem, który pozwala poszatkować warzywa w kilka sekund bez użycia noża. Taki gadżet skraca czas spędzony na krojeniu warzyw i owoców do minimum, jednocześnie gwarantując bezpieczeństwo i precyzję w każdym cięciu.
Chociaż niektórzy uważają gogle do krojenia cebuli za bezużyteczny wynalazek, mogą być one w rzeczywistości bardzo przydatne. Chronią oczy przed drażniącymi oparami, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na alergię, zapalenie spojówek czy zespół suchego oka.
Czytaj także: Rozsmaruj po desce. Usuniesz wszystkie bakterie
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl