Płyta laminowana między szafkami w kuchni – wady i zalety
Płyta laminowana między szafkami w kuchni to rozwiązanie, które cieszy się rosnącą popularnością. Jej zastosowanie nad blatem ma zarówno mocne, jak i słabe strony. Kiedy warto postawić na wykończenie ściany płytą?
13.06.2019 | aktual.: 13.06.2019 16:11
Płyta wiórowa laminowana a MDF (pilśniowa) – różnice
Płyta wiórowa laminowana to jeden z najczęściej używanych materiałów wykończeniowych do kuchni. Wbrew pozorom nie jest tym samym, co płyta MDF, od której różni się budową i właściwościami. Płyty wiórowe powstają z rozdrobnionych desek i odpadów drewnianych. Pod dużym ciśnieniem i w wysokiej temperaturze sprasowuje się je żywicami, by stworzyły zwartą bryłę. Zostają pokrytę laminatem HPL, czyli teromoutwardzonym tworzywem.
Natomiast płyty MDF wytwarzane są ze zmielonego drewna, dzięki czemu charakteryzują się znacznie większą gęstością. W związku z tym wykazują również większą odporność na uszkodzenia (np. pękanie) oraz wchłanianie wilgoci. Co więcej, w przeciwnieństwe do płyt wiórowych mają idealnie gładką powierzchnię, choć zwykle są pokrywane takim samym laminatem. To sprawia, że bardzo dobrze wyglądają w wariancie wykończonym na wysoki połysk.
Płyta wiórowa laminowana w kuchni – zastosowania
Płyta laminowana między szafkami w kuchni to nowość, która pojawiła się w architekturze wnętrz na fali popularności zwartej zabudowy kuchennej. Może ona tworzyć jednolitą powierzchnię z blatem i frontami szafek. Taka płyta do niedawna kojarzona była wyłącznie z meblami i blatami kuchennymi – jako rozwiązanie budżetowe (znacznie tańsze od drewna), a zarazem gustowne. Dziś jednak trafia również na ściany nad blatem. Dlaczego? Powodów jest co najmniej kilka.
Czy warto położyć płytę laminowaną między szafkami w kuchni?
Pierwszym czynnikiem, który daje przewagę płycie laminowanej między szafkami w kuchni nad kamieniem, ceramiką czy szkłem, jest cena. Tani materiał przy ostrożnym użytkowaniu potrafi posłużyć przez wiele lat. A ostrożność zachowywać trzeba, ponieważ ogień ani woda nie są sprzymierzeńcami takiej płyty. Jej jedyne zabezpieczenie to laminat, którego brakuje na krawędziach i w wycięciach, dlatego trzeba pamiętać o montażu listwy akrylowej.
Drugi powód, dla którego płyta laminowana na ścianę w kuchni zaczyna być wybierana coraz chętniej, to łatwość jej montażu i utrzymania w czystości. Nie wymaga specjalnej impregnacji ani ostrożnego wybierania detergentów. Laminat jest odporny na chemikalia, nie wchłania tłuszczu ani nie pokrywa się przebarwieniami.
Trzecia niewątpliwa zaleta płyty laminowanej między szafkami w kuchni to jej estetyka. Występuje w wielu kolorach i wersjach wzorniczych. Do złudzenia może przypominać naturalne drewno bądź szlachetny kamień (choć oczywiście nie dorównuje im pod względem właściwości). Dzięki ogromnemu wyborowi płyt wiórowych i pilśniowych można stworzyć niepowtarzalną aranżację kuchni. Dodatkową zachętą jest możliwość zamówienia płyty laminowanej na wymiar.
Niestety, istnieją też pewne ograniczenia związane z zastosowaniem płyty laminowanej nad blatem kuchennym (w przestrzeni między górnymi a dolnymi szafkami). Przeszkodę stanowi kuchenka gazowa, która nie powinna znajdować się w pobliżu materiałów łatwopalnych.
Płyta laminowana – cena
Płyta laminowana między szafkami w kuchni to koszt mieszący się w granicach kilkudziesięciu złotych za metr kwadratowy. Cena zależy od jej grubości oraz rodzaju wykończenia (w grę wchodzą różne rodzaje laminatów). Średni koszt wyłożenia płytą laminowaną przestrzeni między szafkami w małej kuchni (3x3 metry) zamyka się w 150 zł.