Skandaliczne ceny na rynku w Krakowie. Złapali się za głowę
W mediach społecznościowych opublikowano zdjęcia ze stoisk na jarmarku wielkanocnym w Krakowie. Internauci nie kryją oburzenia. Za pajdę ze smalcem zapłacimy 18 zł. Za burgera z wołowiną i camembertem - aż 60 zł.
22.03.2024 | aktual.: 22.03.2024 10:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nadchodzące święta wielkanocne to nie tylko czas związany ze święceniem koszyczka w Kościele i rodzinnym celebrowaniem. W największych polskich miastach organizowane są właśnie jarmarki wielkanocne, na których możemy spróbować wielu przysmaków - tych, które wiążą się z Wielkanocą, jak też tradycyjną kuchnią polską.
Ceny na jarmarku wielkanocnym w Krakowie
Pod koniec listopada 2023 roku dziennikarka WP Kobieta Dominika Frydrych pisała o "drożyźnie", jaką zaobserwowano na stoiskach podczas krakowskiego jarmarku bożonarodzeniowego. Okazuje się jednak, że nie inaczej jest przy okazji świąt wielkanocnych. W Krakowie ruszył właśnie wielkanocny jarmark. Ceny poszczególnych dań, w tym pajdy ze smalcem, pierogów czy bigosu, zwalają z nóg.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na profilu krakowskiego bloga krowoderska.pl na Facebooku opublikowano zdjęcia ze stoisk na wielkanocnym jarmarku w Krakowie. To z nich możemy dowiedzieć się, że za pajdę ze smalcem lub osełką czosnkową zapłacimy 18 zł. Każdy dodatek do pajdy również kosztuje. Najmniej, szczypiorek - 6 zł. Najwięcej - grillowany boczek. Aż 12 zł.
Uwagę zwracają również ceny za porcje tradycyjnych polskich dań. Porcja bigosu dla jednej osoby to 30 zł. Tyle samo kosztują porcje kwaśnicy, fasolki po bretońsku, gulaszowej i barszczu po ukraińsku. Cena herbaty zimowej to 20 zł za mały kubek.
60 zł za burgera?
Wielbiciele pierogów także nie będą zachwyceni. Za porcję składającą się z 12 sztuk pierogów - ruskich, z mięsem, ze szpinakiem, z kapustą i grzybami bądź z wiśnią, zapłacimy 40 zł. Za jednego gofra z wybranymi dodatkami - od 25 do nawet 40 zł.
Prawdziwym (negatywnym) zaskoczeniem są jednak ceny burgerów, na które nie wszystkich może być stać. Najtańszy burger klasyczny z wołowiną to koszt 50 zł. Najdroższy, który oprócz wołowiny zawiera także camemberta i żurawinę - 60 zł.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.