W składzie zmielone kości i pazury. Omijaj szerokim łukiem w sklepie
Coraz więcej osób zwraca uwagę na skład produktów spożywczych. Przy zakupie mięsa warto unikać dwóch jego rodzajów, które mogą zawierać niepożądane składniki.
Dla wielu Polaków mięso jest nieodłącznym elementem obiadu. Duża część społeczeństwa decyduje się na zakup gotowych produktów mięsnych, które są nie tylko łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale również dostępne w atrakcyjnych cenach. Jednakże te gotowe opcje często zawierają dodatki, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie, takie jak nadmiar soli, konserwanty oraz składniki o niskiej jakości.
Najgorsze rodzaje mięsa. Nigdy nie wkładaj do koszyka w sklepie
Warto zwracać uwagę na skład kupowanego mięsa i, jeśli to możliwe, wybierać świeże, nieprzetworzone produkty, które są zdrowszą alternatywą. Mięso mielone garmażeryjne oraz mięso oddzielane mechanicznie (MOM) to produkty, które lepiej omijać szerokim łukiem. Dlaczego? Z uwagi na ich wątpliwy skład.
Mięso mielone garmażeryjne składa się w 70-90 proc. z mięsa, reszta to dodatki takie jak woda, regulatory kwasowości, tłuszcze, białka czy konserwanty. Z kolei MOM to produkt niskiej jakości, który może zawierać chrząstki, kości, ścięgna, pazury i inne tkanki. Znajdziemy je w parówkach, konserwach, pasztetach czy fast-foodach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania
Czerwone mięso to nie jest najlepszy wybór
Mięso dostarcza niezbędnych składników odżywczych, ale także substancji, które mogą być szkodliwe. Czerwone mięso, takie jak wołowina czy wieprzowina, zawiera tłuszcze nasycone i cholesterol, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Dlatego ważne jest, aby spożywać je z umiarem i zwracać uwagę na jakość i skład wybieranych produktów.
Według badań cytowanych przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, dieta obfitująca w czerwone mięso zwiększa ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory. Co gorsza, regularne spożywanie posiłków z czerwonym mięsem może podnieść ryzyko zgonu o 20 proc. Zaleca się ograniczenie jego spożycia do 1-2 razy w tygodniu.
Jakie mięso wybierać, aby dbać o zdrowie?
Zamiast sięgać po czerwone mięso, lepiej wybierać białe mięso, takie jak kurczak czy indyk, oraz ryby. Produkty te są korzystniejsze dla zdrowia i mniej obciążają organizm. Wybierając zdrowsze opcje, poprawiamy jakość diety i zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób.
Warto zwrócić uwagę na metody przygotowywania posiłków. Zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, lepiej zdecydować się na pieczenie, gotowanie na parze lub grillowanie. Takie podejście pozwala ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych i zachować więcej składników odżywczych.
Czytaj także: Lepiej nie kupuj tej wędliny. Dietetyczka ostrzega
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.