Jajka to ważny element diety. Mimo to wiele osób unika ich spożywania, obawiając się, że mogą one podnieść poziom cholesterolu. Okazuje się jednak, że jajka, szczególnie te gotowane na miękko, to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, które wspomagają naszą kondycję fizyczną i psychiczną. Ile jajek więc warto jeść dziennie?
Jajka - zastrzyk witamin i minerałów
Dietetyczka Anna Jedrej zwraca uwagę, że eksperci zalecają spożywanie 1-2 jajek dziennie. "Jajka są bogate w składniki odżywcze, a ich spożycie w zalecanych ilościach nie powinno budzić obaw. Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości, warto skonsultować się z lekarzem" – podkreśla specjalistka. Warto dodać, że według badań WHO osoby zdrowe mogą spożywać nawet 12 jajek w tygodniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek
W żółtku znajdują się niemal wszystkie witaminy, jakie zna natura – witaminy B12, A+E oraz kwas foliowy, a także fosfolipidy, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i serca. Dzięki tym substancjom jajka są uważane za jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Warto dodać, że białko jajka, ze względu na doskonałą równowagę aminokwasów, uznawane jest za jedno z dwóch wzorców białka idealnego.
Wiele osób unika jajek, wierząc w mity na temat ich szkodliwości, szczególnie pod kątem poziomu cholesterolu. Eksperci są jednak zgodni, że produkt ten jest niesprawiedliwie owiany złą sławą.
"Przez lata wiele ludzi unikało jajek, będąc pod wpływem dietetycznego mitu o ich szkodliwości" – pisze w poście na Instagramie Karol Wyszomirski, ekspert ds. żywienia.
Z kolei dr Magdalena Cubała, tłumaczy: "Jajka nie mają aż tak dużego wpływu na poziom cholesterolu, jak do niedawna sądzono".
Najzdrowsza opcja
Jak w takim razie przygotować jajka, by było zdrowo i smacznie? Eksperci wskazują, że najlepsze są jajka gotowane, zwłaszcza te na miękko, które zachowują swoje cenne wartości odżywcze, a jednocześnie są łatwiejsze do strawienia. Alternatywą może być także na wpół ścięta jajecznica, która także zawiera wiele wartościowych składników.
Decydując się na spożywanie jajek, warto pamiętać o ich jakości. "Najlepiej prosto z ekologicznego gospodarstwa" – radzą Karol Wyszomirski i Magdalena Cubała.