Połóż widelec na cieście. Mało znany babciny trik

Połóż widelec na cieście. Mało znany babciny trik

Połóż widelec na rosnących bułkach drożdżowych
Połóż widelec na rosnących bułkach drożdżowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
17.03.2023 15:25, aktualizacja: 07.02.2024 16:01

Kuchenne triki często zaskakują swoją prostotą i skutecznością. Wiele z nich było stosowanych już przez nasze babcie, a jednak o nich zapomnieliśmy. Jedną ze sztuczek, do których warto wrócić, jest widelec na rosnącym cieście drożdżowym.

Ciasto drożdżowe uchodzi za jedno z najtrudniejszych do przygotowania. To mit – wystarczy tylko przestrzegać odpowiednich zasad podczas wyrabiania oraz wyrastania, a także pieczenia, żeby cieszyć się puszystymi wypiekami.

Jak zrobić ciasto drożdżowe? To proste

Jak upiec idealne drożdżowe? Jeśli korzystamy z normalnych drożdży w kostce, powinny one być świeże - miękkie, w jasnym kolorze, z charakterystycznym zapachem. Nie korzystajmy z nich w przypadku gdy są suche, popękane i twarde, a także gdy nieprzyjemnie pachną. Ciasto na pewno na nich nie urośnie.

Jak sprawdzić, czy drożdże są świeże? Można wrzucić ich kawałek do szklanki z zimną wodą i obserwować, czy wypłyną. Jeśli tak, oznacza to, że możemy z nich skorzystać. Gdy zostaną na dnie szklanki, są nieświeże.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaczyn ze świeżych drożdży przygotowuje się w prosty sposób. Wystarczy rozetrzeć 5 dag drożdży z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, a następnie dodać tyle mleka, aby miał on konsystencję śmietany. Bardzo ważna jest temperatura mleka - powinno być ono lekko ciepłe. Nie może być zbyt gorące, należy je podgrzać do temperatury około 25 stopni. Jeśli mocno zagrzejemy lub wręcz zagotujemy mleko, zabije to drożdże i przez to ciasto nie urośnie. Zaczyn odstawiamy i dodajemy do ciasta, gdy podwoi objętość.

Babciny trik na bułeczki drożdżowe. Goście będą zachwyceni

Ciasto drożdżowe będzie też smaczniejsze i ładniejsze, kiedy zastosujemy kilka specjalnych sztuczek. Powinniśmy pamiętać o przykryciu wyrośniętego ciasta pergaminem - będzie ono jeszcze smaczniejsze. Z kolei jeśli dodajemy kruszonkę, delikatnie skropmy ją od razu po upieczeniu zimną wodą.

Mało znanym babcinym trikiem w przypadku pieczenia słodkich, drożdżowych bułeczek jest położenie widelca na wyrastające ciasto. Sztućce nadadzą charakterystyczny wzorek, co sprawi, że bułeczki będą po upieczeniu o wiele ładniejsze - zwłaszcza kiedy później obsypiemy je cukrem pudrem.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także