Połóż widelec na cieście. Mało znany babciny trik

Kuchenne triki często zaskakują swoją prostotą i skutecznością. Wiele z nich było stosowanych już przez nasze babcie, a jednak o nich zapomnieliśmy. Jedną ze sztuczek, do których warto wrócić, jest widelec na rosnącym cieście drożdżowym.

Połóż widelec na rosnących bułkach drożdżowychPołóż widelec na rosnących bułkach drożdżowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto drożdżowe uchodzi za jedno z najtrudniejszych do przygotowania. To mit – wystarczy tylko przestrzegać odpowiednich zasad podczas wyrabiania oraz wyrastania, a także pieczenia, żeby cieszyć się puszystymi wypiekami.

Jak zrobić ciasto drożdżowe? To proste

Jak upiec idealne drożdżowe? Jeśli korzystamy z normalnych drożdży w kostce, powinny one być świeże - miękkie, w jasnym kolorze, z charakterystycznym zapachem. Nie korzystajmy z nich w przypadku gdy są suche, popękane i twarde, a także gdy nieprzyjemnie pachną. Ciasto na pewno na nich nie urośnie.

Jak sprawdzić, czy drożdże są świeże? Można wrzucić ich kawałek do szklanki z zimną wodą i obserwować, czy wypłyną. Jeśli tak, oznacza to, że możemy z nich skorzystać. Gdy zostaną na dnie szklanki, są nieświeże.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem

Zaczyn ze świeżych drożdży przygotowuje się w prosty sposób. Wystarczy rozetrzeć 5 dag drożdży z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, a następnie dodać tyle mleka, aby miał on konsystencję śmietany. Bardzo ważna jest temperatura mleka - powinno być ono lekko ciepłe. Nie może być zbyt gorące, należy je podgrzać do temperatury około 25 stopni. Jeśli mocno zagrzejemy lub wręcz zagotujemy mleko, zabije to drożdże i przez to ciasto nie urośnie. Zaczyn odstawiamy i dodajemy do ciasta, gdy podwoi objętość.

Babciny trik na bułeczki drożdżowe. Goście będą zachwyceni

Ciasto drożdżowe będzie też smaczniejsze i ładniejsze, kiedy zastosujemy kilka specjalnych sztuczek. Powinniśmy pamiętać o przykryciu wyrośniętego ciasta pergaminem - będzie ono jeszcze smaczniejsze. Z kolei jeśli dodajemy kruszonkę, delikatnie skropmy ją od razu po upieczeniu zimną wodą.

Mało znanym babcinym trikiem w przypadku pieczenia słodkich, drożdżowych bułeczek jest położenie widelca na wyrastające ciasto. Sztućce nadadzą charakterystyczny wzorek, co sprawi, że bułeczki będą po upieczeniu o wiele ładniejsze - zwłaszcza kiedy później obsypiemy je cukrem pudrem.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Gałęzie od sąsiada "wchodzą" na posesję? Musisz to mieć na uwadze
Gałęzie od sąsiada "wchodzą" na posesję? Musisz to mieć na uwadze
Jerzy Cnota nigdy się nie ożenił. Tak mówił o kobietach
Jerzy Cnota nigdy się nie ożenił. Tak mówił o kobietach
Serialowy syn Fronczewskiego. Dziś Mikołaj Radwan łączy technologię z aktorstwem
Serialowy syn Fronczewskiego. Dziś Mikołaj Radwan łączy technologię z aktorstwem
Pracowała w sekstelefonie. Mówi o "najfajniejszym" kliencie
Pracowała w sekstelefonie. Mówi o "najfajniejszym" kliencie
Brosnan nie miał kontaktu z synem przez 20 lat. Teraz mu przebaczył
Brosnan nie miał kontaktu z synem przez 20 lat. Teraz mu przebaczył
Była "króliczkiem Playboya". Tak wygląda dziś
Była "króliczkiem Playboya". Tak wygląda dziś
Posmaruj tym fugi. "Wyżre" cały brud w 20 minut
Posmaruj tym fugi. "Wyżre" cały brud w 20 minut
Przeżyła śmierć kliniczną. Twierdzi, że widziała piekło
Przeżyła śmierć kliniczną. Twierdzi, że widziała piekło
Jest ojcem dwóch dziewczynek. Nie ukrywa, że się o nie boi
Jest ojcem dwóch dziewczynek. Nie ukrywa, że się o nie boi
Wylej na kostkę brukową. Zadziała jak myjka ciśnieniowa
Wylej na kostkę brukową. Zadziała jak myjka ciśnieniowa
35 lat temu zagrał Kevina. Mało kto wie, ile na nim zarobił
35 lat temu zagrał Kevina. Mało kto wie, ile na nim zarobił
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. Ekspertka mówi jasno
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. Ekspertka mówi jasno