WAŻNE
TERAZ

Prezydent wetuje kolejną ustawę. "Przepisy zagrażają wolnościom Polaków"

Polskie hity zdrowej żywności

Moda na zdrowe odżywianie trwa w najlepsze. Na listy bestsellerów trafiają coraz bardziej egzotyczne i nieznane dotąd produkty. Celebryci zachwalają właściwości nasion chia, jagód goji lub soku z noni. W natłoku nowinek dietetycznych, które spływają do nas z całego świata zapominamy o lokalnej żywności, które jest nie tylko zdrowa i świeża ale także niedroga.

Obraz

/ 6Najzdrowszy polski sok

Obraz
© 123RF

Moda na zdrowe odżywianie trwa w najlepsze. Na listy bestsellerów trafiają coraz bardziej egzotyczne i nieznane dotąd produkty. Celebryci zachwalają właściwości nasion chia, jagód goji lub soku z noni. W natłoku nowinek dietetycznych z całego świata zapominamy o lokalnej żywności, która jest nie tylko zdrowa i świeża, ale także niedroga.

Zamiast kupować w internecie szałwię hiszpańską, której owoce zawierają nasiona chia lub sprowadzać z drugiego końca świata morwę indyjską (owoce noni), lepiej wybrać się na zakupy na lokalny targ. Polska żywność w niczym nie ustępuje egzotycznym i modnym produktom. W tym przypadku doskonale sprawdza się powiedzenie: "cudze chwalicie, swego nie znacie" (lub zapominacie). Na naszej liście zakupów powinny się znaleźć między innymi: aronia, jarmuż, soczewica, żurawina i topinambur.

To prawdziwa bomba witaminowa. Cierpkie w smaku owoce dostarczają organizmowi sporą dawkę witamin: C, B1, B2, B6, E. Jej owoce są cennym antyutleniaczem i mają właściwości spowolniające wchłanianie glukozy, co jest ważne dla osób chorych na cukrzycę. Sok z aronii powinny też regularnie pić osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.

Małgorzata Brzezińska/(mtr), WP Kobieta

/ 6Kasza jaglana

Obraz
© 123RF

Jest o wiele tańsza od modnej ostatnio komosy ryżowej, a jej właściwości zdrowotne są znane od dawna. Przez dietetyków nazwana jest królową wszystkich kasz i bez wątpienia nie jest to opinia na wyrost. Nie zawiera glutenu i nie uczula, więc może być spożywana przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe. Należy do czołówki produktów żywnościowych pod względem zawartości witamin z grupy B - B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny). Warto pamiętać, że organizm nie jest w stanie wytworzyć tych substancji, więc muszą być regularnie dostarczane wraz z pożywieniem. Witaminy z grupy B chronią przed nowotworami, wzmacniają układ nerwowy i odporność. Kasza jaglana jest też źródłem żelaza oraz krzemu, który wzmacnia kości.

/ 6Soczewica

Obraz
© 123RF

Ta roślina strączkowa popularna jest w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. W Polsce uprawia się ją od wielu wieków. Soczewica to skarbnicą wartościowego białka. Dostarcza też potasu i kwasu foliowego, który jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży.

Co więcej, chroni nas przed nowotworami. Ta wartościowa roślina, której ziarna możemy kupić na każdym targu, stanowi się idealną alternatywę dla modnej ostatnio fasoli adzuki, sprowadzanej z dalekiej Japonii.

/ 6Topinambur

Obraz
© 123RF

Zanim w dawnych czasach Polacy poznali ziemniaki, zajadali na co dzień topinambur. To bulwiaste warzywo podobne do korzenia imbiru jest o wiele zdrowsze niż kartofle, gdyż w przeciwieństwie do nich nie zawiera skrobi tylko inulinę, którą organizm przetwarza w cukier prosty. Z tego powodu topinambur powinien znaleźć się w jadłospisie każdego diabetyka. Do listy jego właściwości zdrowotnych można dopisać też to, że poprawia przemianę materii, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu, regeneruje wyczerpany organizm i wzmacnia odporność.

/ 6Rzepa

Obraz
© 123RF

Wszyscy znamy powiedzenie "zdrowy jak rzepa", a jednak mało kto uwzględnia to cenne warzywo w diecie. Białe bulwy kryją prawdziwy arsenał składników odżywczych i minerałów. Rzepa może dostarczyć nam cennych witamin C, PP oraz grupy B. Jest ponadto źródłem cynku, fosforu, magnezu, wapnia, potasu i żelaza. Dobrze działa na proces trawienia, reguluje pracę jelit, leczy uciążliwe zaparcia. Dobroczynnie wpływa też na urodę wzmacniając cebulki włosów. Poza tym pomaga pozbyć się łupieżu.

/ 6Jarmuż

Obraz
© 123RF

Ma charakterystyczny, subtelny kwaśno- słodkawy smak, który przypomina kapustę. Jak każde warzywo zielone jest niskokaloryczny, a przy tym bogaty w witaminy oraz składniki odżywcze. Jarmuż warto jeść dla urody, ponieważ zawiera witaminy: C, B i E, które pomagają zachować młody wygląd. Dostarcza też witaminy K, odpowiedzialnej za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Warzywo to zawiera także cenne minerały: wapń, cynk i żelazo.

Małgorzata Brzezińska/(mtr), WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Jest już po operacji. Zabrała głos
Jest już po operacji. Zabrała głos
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Krawczyk ze wzruszeniem o Poznakowskim. "Do końca był dzielny"
Krawczyk ze wzruszeniem o Poznakowskim. "Do końca był dzielny"
Zawsze robi "test jabłka" na rozmowach o pracę. Mówi, kto go zalicza
Zawsze robi "test jabłka" na rozmowach o pracę. Mówi, kto go zalicza