FitnessPolskie hity zdrowej żywności

Polskie hity zdrowej żywności

Polskie hity zdrowej żywności

Moda na zdrowe odżywianie trwa w najlepsze. Na listy bestsellerów trafiają coraz bardziej egzotyczne i nieznane dotąd produkty. Celebryci zachwalają właściwości nasion chia, jagód goji lub soku z noni. W natłoku nowinek dietetycznych, które spływają do nas z całego świata zapominamy o lokalnej żywności, które jest nie tylko zdrowa i świeża ale także niedroga.

Moda na zdrowe odżywianie trwa w najlepsze. Na listy bestsellerów trafiają coraz bardziej egzotyczne i nieznane dotąd produkty. Celebryci zachwalają właściwości nasion chia, jagód goji lub soku z noni. W natłoku nowinek dietetycznych z całego świata zapominamy o lokalnej żywności, która jest nie tylko zdrowa i świeża, ale także niedroga.

Zamiast kupować w internecie szałwię hiszpańską, której owoce zawierają nasiona chia lub sprowadzać z drugiego końca świata morwę indyjską (owoce noni), lepiej wybrać się na zakupy na lokalny targ. Polska żywność w niczym nie ustępuje egzotycznym i modnym produktom. W tym przypadku doskonale sprawdza się powiedzenie: "cudze chwalicie, swego nie znacie" (lub zapominacie). Na naszej liście zakupów powinny się znaleźć między innymi: aronia, jarmuż, soczewica, żurawina i topinambur.

Aronia

To prawdziwa bomba witaminowa. Cierpkie w smaku owoce dostarczają organizmowi sporą dawkę witamin: C, B1, B2, B6, E. Jej owoce są cennym antyutleniaczem i mają właściwości spowolniające wchłanianie glukozy, co jest ważne dla osób chorych na cukrzycę. Sok z aronii powinny też regularnie pić osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.

Małgorzata Brzezińska/(mtr), WP Kobieta

1 / 5

Kasza jaglana

Obraz
© 123RF

Jest o wiele tańsza od modnej ostatnio komosy ryżowej, a jej właściwości zdrowotne są znane od dawna. Przez dietetyków nazwana jest królową wszystkich kasz i bez wątpienia nie jest to opinia na wyrost. Nie zawiera glutenu i nie uczula, więc może być spożywana przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe. Należy do czołówki produktów żywnościowych pod względem zawartości witamin z grupy B - B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny). Warto pamiętać, że organizm nie jest w stanie wytworzyć tych substancji, więc muszą być regularnie dostarczane wraz z pożywieniem. Witaminy z grupy B chronią przed nowotworami, wzmacniają układ nerwowy i odporność. Kasza jaglana jest też źródłem żelaza oraz krzemu, który wzmacnia kości.

2 / 5

Soczewica

Obraz
© 123RF

Ta roślina strączkowa popularna jest w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. W Polsce uprawia się ją od wielu wieków. Soczewica to skarbnicą wartościowego białka. Dostarcza też potasu i kwasu foliowego, który jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży.

Co więcej, chroni nas przed nowotworami. Ta wartościowa roślina, której ziarna możemy kupić na każdym targu, stanowi się idealną alternatywę dla modnej ostatnio fasoli adzuki, sprowadzanej z dalekiej Japonii.

3 / 5

Topinambur

Obraz
© 123RF

Zanim w dawnych czasach Polacy poznali ziemniaki, zajadali na co dzień topinambur. To bulwiaste warzywo podobne do korzenia imbiru jest o wiele zdrowsze niż kartofle, gdyż w przeciwieństwie do nich nie zawiera skrobi tylko inulinę, którą organizm przetwarza w cukier prosty. Z tego powodu topinambur powinien znaleźć się w jadłospisie każdego diabetyka. Do listy jego właściwości zdrowotnych można dopisać też to, że poprawia przemianę materii, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu, regeneruje wyczerpany organizm i wzmacnia odporność.

4 / 5

Rzepa

Obraz
© 123RF

Wszyscy znamy powiedzenie "zdrowy jak rzepa", a jednak mało kto uwzględnia to cenne warzywo w diecie. Białe bulwy kryją prawdziwy arsenał składników odżywczych i minerałów. Rzepa może dostarczyć nam cennych witamin C, PP oraz grupy B. Jest ponadto źródłem cynku, fosforu, magnezu, wapnia, potasu i żelaza. Dobrze działa na proces trawienia, reguluje pracę jelit, leczy uciążliwe zaparcia. Dobroczynnie wpływa też na urodę wzmacniając cebulki włosów. Poza tym pomaga pozbyć się łupieżu.

5 / 5

Jarmuż

Obraz
© 123RF

Ma charakterystyczny, subtelny kwaśno- słodkawy smak, który przypomina kapustę. Jak każde warzywo zielone jest niskokaloryczny, a przy tym bogaty w witaminy oraz składniki odżywcze. Jarmuż warto jeść dla urody, ponieważ zawiera witaminy: C, B i E, które pomagają zachować młody wygląd. Dostarcza też witaminy K, odpowiedzialnej za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Warzywo to zawiera także cenne minerały: wapń, cynk i żelazo.

Małgorzata Brzezińska/(mtr), WP Kobieta

kasza jaglanajarmużaronia

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (24)