Pomarańcze - kalorie, wartości odżywcze i właściwości
Pomarańcza jest owocem cytrusowym cenionym ze względu na walory smakowe, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Pomarańcze są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz beta-karotenu. Owoce pomarańczy są łatwo dostępne, dlatego ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok.
20.11.2018 12:09
Kilka słów o pomarańczy
Pomarańcza jest owocem należącym do gatunku cytrusów o pomarańczowej skórce i włóknistym miąższu. Pierwsze wzmianki o pomarańczy ukazały się w starożytnej literaturze chińskiej. Od późnych lat 80. minionego stulecia drzewa pomarańczowe są najczęściej uprawianymi drzewami owocowymi na świecie. Najwyższą produkcją pomarańczy mogą się pochwalić Brazylijczycy i Chińczycy. Istnieje wiele odmian pomarańczy takich jak:
- Pomarańcza chińska (słodka) - to najbardziej popularny gatunek z pomarańczową skórką i słodkim miąższem. Pomarańcza chińska jest spożywana na surowo lub w postaci soków. Skórka idealnie sprawdza się w ciastach.
- Pomarańcza bergamota - charakteryzuje się żółto-zieloną skórką i gorzko-kwaśnym miąższem. Z owoców, kwiatów i liści wytwarza się olejek bergamotowy znany w przemyśle herbacianym i perfumeryjnym.
- Pomarańcza gorzka - wyróżnia ją ciemnopomarańczowa skórka i gorzki smak. Wykorzystuje się ją w przetworach, a także w przemyśle perfumeryjnym.
- Pomarańcza limetka (limonka) - to niewielki owoc o seledynowej skórce i kwaśnym miąższu. Często zastępuje cytrynę. Limonkę wykorzystuje się do produkcji napojów orzeźwiających.
- Pomarańcza olbrzymia (pomelo) - największy owoc wśród cytrusów. Pomelo posiada grubą różową skórkę i kwaśno-słodki miąższ. Smakuje równie dobrze na surowo, jak i w postaci soków.
Wartości odżywcze pomarańczy
Pomarańcze jako owoce cytrusowe są bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C. Spożycie jednego owocu pomarańczy bowiem, pokrywa 130 proc. zapotrzebowania na tę witaminę. Ponadto w pomarańczach znajdują się beta-karoten i witaminy z grupy B. Składnikami pomarańczy są także węglowodany, błonnik, witaminy A i P, wapń, magnez, pektyny, cynk, żelazo, miedź, selen, potas oraz fosfor.
Pomarańcze są bogate w związki polifenolowe, a w tym w kwasy fenolowe oraz flawonoidy. Warto zauważyć, że podstawowym składnikiem pomarańczy jest woda, która stanowi ok. 90 proc. składu całego owocu.
Pomarańcza - kalorie
Pomarańcza to owoc niskokaloryczny. 100 g pomarańczy zawiera 47 kcal. Dlatego średniej wielkości pomarańcza o wadze 150 g posiada wartość kaloryczną ok. 70 kcal. Warto zauważyć, że pomarańcza charakteryzuje się również niskim wskaźnikiem glikemicznym. Indeks glikemiczny pomarańczy wynosi 35.
Właściwości zdrowotne pomarańczy
Najbardziej ceniony składnik pomarańczy, czyli witamina C, jest silnym przeciwutleniaczem, który minimalizuje stres i chroni przed chorobami nowotworowymi. Reguluje ciśnienie krwi oraz redukuje ryzyko chorób serca. Częste spożywanie pomarańczy wspomaga pracę układu odpornościowego, funkcjonowanie żołądka i jelit oraz poprawia wzrok i pracę mózgu.
Pomarańcze z racji na niski IG są polecane osobom z cukrzycą czy insulinoopornością. Witaminy B zawarte w pomarańczy korzystnie wpływają na układ nerwowy, a także na stan skóry. Z kolei zawartość błonnika w pomarańczy wspomaga przemianę materii i zapewnia uczucie sytości na dłużej, co z kolei ma znaczenia podczas kuracji odchudzającej.