Potrawka z kurczaka w papryce z nokedli
Monika, autorka bloga "Kuchenny Kredens" poleca potrawkę z cudownie delikatnym, duszonym kurczakiem zatopionym w śmietanowo-paprykowym, intensywnym, a jednocześnie delikatnym sosie w akompaniamencie leciutkich niezgrabnych kluseczek.
22.11.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:17
Kurczak w papryce:
*
*
2 cebule
*
3-4 łyżki słodkiej papryki
*
2 łyżki mąki
*
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
*
ok. 2 szklanki bulionu (ew. wody)
*
kilka łyżek przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
*
sól, pieprz do smaku
Nokedli:
*
2 szklanki mąki
*
3 jaja
*
1/2 lyżki soli
*
1/2 szklanki wody
*
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w piórka. Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, obtoczyć w jednej łyżce papryki, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Dodać mięso i chwilkę tylko obsmażyć bez rumienienia. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, tak aby mięso było miękkie. Można dodać również kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, zahartować śmietanę kilkoma łyżkami wywaru z duszenia, dodać mąkę oraz pozostałą paprykę i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Dodać do rondla i ciągle mieszając poczekać, aż sos się zagęści. Zagotować i natychmiast podawać z nokedli i posiekaną natką pietruszki.
W czasie gdy dusi się kurczak, zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Z mąki, jaj, soli i masła zagnieść ciasto dolewając stopniowo wody, aż do uzyskania gęstawej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Tak przygotowaną kłaść na gotującą się wodę łyżką lub - również łyżką "przetrzeć" przez tarkę lub durszlak o dużych oczkach na wrzątek. Gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia. Przelać gorącą wodą lub obsmażyć lekko na maśle i od razu podawać.
Zobacz także: prosty sposób na pyszne, domowe masło
Zobacz także