Prawie nikt nie dodaje do sałatki. Jarzynowa zachwyci
Sałatka jarzynowa to często obowiązkowy element świątecznego menu. Siostra Anastazja Pustelnik, która dla wielu jest prawdziwym autorytetem w kwestiach kulinarnych, podzieliła się prostym patentem na jarzynówkę. Potrzebny jest jeden mało popularny składnik.
Sałatka jarzynowa to jedno z dań często przyrządzanych podczas rodzinnych spotkań Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. W każdym domu robi się ją nieco inaczej – niektórzy dodają do środka cebulę, inni nie wyobrażają jej sobie bez kwaskowatego jabłka lub groszku czy kukurydzy.
Przepis na sałatkę jarzynową. Tak robi ją siostra Anastazja
Siostra Anastazja Pustelnik przez wielu Polaków uważana jest za autorytet w kwestiach kulinarnych. Zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości napisała 17 książek z przepisami na różne potrawy – jej pierwszą publikacją były "103 ciasta Siostry Anastazji". Łącznie sprzedano ponad cztery miliony egzemplarzy wszystkich tytułów.
Przepisy siostry Anastazji cieszą się ogromną popularnością, zwłaszcza jeśli chodzi o tradycyjne dania, przygotowywane przy okazji świąt czy innych specjalnych okazji. Jedną z receptur, które cieszą się wyjątkowo dużą popularnością jest właśnie ta na sałatkę jarzynową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okazuje się, że, według zaleceń zakonnicy, do jarzynówki należy dodać pokrojone pieczarki konserwowe. To może się wydawać dość zaskakującym i rzadko wybieranym do tej potrawy składnikiem. Marynowane pieczarki zapewnią jednak daniu lekko pikantny, wyrazisty posmak.
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji - przepis
- 5-6 ziemniaków
- 4-5 marchewek
- 3 pietruszki
- 1 średni seler
- 3-4 ogórki kiszone
- 4 jaja
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 słoiczek pieczarek konserwowych
- 1 mały słoik majonezu
- sól i pieprz do smaku
Marchewkę, pietruszkę i selera należy obrać, ugotować i pokroić w drobną kostkę. Pozbawione skórki ziemniaki gotujemy do miękkości i również kroimy w malutkie kawałki. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy na twardo jajka i studzimy. Ogórki kiszone obieramy i razem z pieczarkami kroimy na drobno. Obieramy ze skorupek jajka na twardo i kroimy je w kostkę.
Wszystkie posiekane składniki wrzucamy do miski. Dodajemy do nich odsączony z zalewy groszek oraz pokrojoną cebulę, a także majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!