Produkty spożywcze, dzięki którym wyglądamy młodziej

Produkty spożywcze, dzięki którym wyglądamy młodziej
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

W zachowaniu na dłużej młodzieńczego wyglądu pomogą nam przede wszystkim trzy witaminy: A, E i C oraz produkty w których się znajdują.

Młody wygląd to dziś jedna z najbardziej pożądanych, a ulotnych cech. Upływającego czasu nie da się zatrzymać, ale oprócz stosowania pielęgnacyjnych kosmetyków, warto zadbać o siebie przez dobór odpowiedniej diety. W zachowaniu na dłużej młodzieńczego wyglądu pomogą nam przede wszystkim trzy witaminy: A, E i C oraz produkty w których się znajdują. Substancje te nazywane są witaminami młodości i są silnymi przeciwutleniaczami - zapobiegają zmianom wywołanym utlenianiem kwasów tłuszczowych obecnych w błonach komórkowych. Ich odpowiedni poziom zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, udaru mózgu, stwardnienia czy zarastaniu tętnic. Witaminy te mają także duże znaczenie w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu pomagają zachować zdrową skórę i włosy, poprawiają nastrój, likwidują problemy z koncentracją, regulują sen. W czym znaleźć te dobroczynne składniki? Oto nasze propozycje.

1 / 11

Tłuste ryby

Obraz
© Shutterstock.com

Witamina A występuje głównie w produktach zwierzęcych. Znajdziemy ją w maśle, mleku i innych produktach mlecznych. Doskonałym jej źródłem są też ryby morskie, które zawierają tran. Specjaliści zalecają, aby przynajmniej dwa razy w tygodniu jeść łososia, makrelę, dorsza lub halibuta. Zawarta w nich witamina A nie tylko wpłynie na naszą urodę, ale jest też niezbędna w procesach widzenia i wzrostu, sprzyja regeneracji komórek, zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka. Na kondycję skóry dobroczynnie wpływa też witamina D, której tłuste ryby zawierają bardzo dużo. Dostarczając organizmowi tą witaminę poprawimy też kondycję naszych kości, mięśni i układu nerwowego.

2 / 11

Pistacje

Obraz
© 123RF.COM

Jedzenie pistacji to bardzo dobra kuracja przeciwstarzeniowa. Wszystko dzięki obecnym w nich antyoksydantom, które blokują atak wolnych rodników i chronią nad przed zbyt szybki starzeniem. Pistacje to też dobre źródło gamma-tokoferolu, jednej z odmian witaminy E, która nazywana jest "eliksirem młodości". Gamma-tokoferol korzystnie wpływa na kondycję skóry, zapobiega tworzeniu się przebarwień, chroni komórki. Zgodnie z danymi amerykańskich naukowców orzechy te należą do produktów o największym potencjale antyoksydacyjnym.

3 / 11

Jajka

Obraz
© Shutterstock.com

Godnym polecania produktem przedłużającym młodość są także jaja. To prawdziwa skarbnica witaminy A, która zawiera także witaminę E - choć w mniejszej dawce. Jajko to także pełnowartościowe i świetnie przyswajane przez organizm białko, witamina D oraz witaminy z grupy B oraz wiele cennych pierwiastków m.in. potas, wapń, magnez i żelazo. Do niedawna panowała powszechna opinia, że jajek należy unikać, gdyż wyraźnie podnoszą poziom cholesterolu. Dziś ta teoria została zweryfikowana i jajka znów cieszą się dobrą sławą. Ważne, by nie przesadzać z ilością. Jednak osoby zdrowe, spokojnie mogą sobie pozwolić na kilka sztuk w tygodniu.

4 / 11

Szpinak

Obraz
© 123RF.COM

Znany przede wszystkim ze sporej - jak na roślinę - zawartości żelaza szpinak, poza witaminami A, C i E, dostarcza także obniżających cholesterol witamin z grupy B oraz niezwykle ważną dla prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi - witaminę K. Uwzględniając także obecność żelaza, roślinę tą powinniśmy jeść jak najczęściej przede wszystkim ze względu na układ krwionośny. Ale nie tylko. To także doskonała recepta na zachowanie młodości.

5 / 11

Marchewka

Obraz
© 123RF.COM

Popularne warzywo to skarbnica beta karotenu, czyli prowitaminy, która w naszym organizmie jest przetwarzana w witaminę A. Nic więc dziwnego, że specjaliści zachęcają, aby jeść marchewkę okrągły rok. Latem wydłuży efekt opalania i będzie nas chroniło przed szkodliwymi promieniami UV. Zimą beta karoten poprawi odporność organizmu. Przez cały rok prowitamina A będzie korzystnie wpływać na naszą skórę, spowalniając proces tworzenia się zmarszczek i pobudzając pracę włókien kolagenowych. Marchewka polecana jest też w diecie osobom ze skłonnością do trądziku i przy przetłuszczających się włosach.

6 / 11

Dynia

Obraz
© Shutterstock.com

Marchewka to nie jedyne świetne źródło beta karotenu. Bardzo dużo znajdziemy go także w dyni. To świetna wiadomość, bo prowitamina A nie tylko korzystnie wpływa na wygląd, ale też hamuje działanie wolnych rodników, chroni przed wieloma chorobami m.in. nowotworowymi i ma zbawienny wpływ na oczy. Dodatkowo dynia jest także bogata w witaminy C i E. Warzywo to wspomaga odchudzanie i obniża ciśnienie. Działa też odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. Co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

Uwaga! W nadmiarze, prowitamina A może nie tylko negatywnie wpłynąć na wygląd naszej skóry, powodując jej nienaturalnie pomarańczową barwę, ale jest też sporym obciążeniem dla wątroby.

7 / 11

Owoce pełne witaminy C

Obraz
© 123RF.COM

Witamina C spełnia w organizmie wiele funkcji. Najbardziej znana jest z poprawy odporności organizmu. Odgrywa też ważną rolę w procesach tworzenia tkanek. Ma działanie oczyszczające i odtruwające organizm, a także pobudzające siły witalne i eliminujące zmęczenie. Jest też niezbędna dla zachowania młodości.

Aby uzupełnić braki witaminy C dobrze sięgać oczywiście po owoce cytrusowe - pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, cytryny, ale jeszcze lepszym jej źródłem jest porzeczka - przede wszystkim czarna. Warto też sięgać po rodzime jabłka.

8 / 11

Natka pietruszki

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy zaledwie łyżka stołowa posiekanej natki, aby zapewnić sobie dzienną dawkę witaminy C. To naturalny środek, który chroni przed spadkiem odporności, bólem stawów i mięśni, kruchością naczyń krwionośnych. Dlatego warto dodawać ten produkt do zup czy sałatek jak najczęściej. Żeby mieć pietruszkę zawsze pod ręką, najlepiej posiekać świeżą natkę i ją zamrozić. Tym bardziej, że zioło to zawiera także prowitaminę A, która ma wpływ na nasz wzrok, szczególnie o zmierzchu.

9 / 11

Kiszona kapusta

Obraz
© 123RF.COM

W tym produkcie znajdziemy wszystkie witaminy i minerały, jakie są potrzebne w codziennym funkcjonowaniu. Szczególnie dużo jest w niej witaminy C. Pamiętajmy o tym, że jej obecność w pożywieniu działa korzystnie na przyswajalność żelaza z produktów roślinnych. Organizm nie potrafi magazynować zapasu witaminy C, musi więc być ona dostarczona w codziennym pożywieniu. Nie musimy się też obawiać jej przedawkowania, bo nadmiar wydalany jest z moczem. Kiszona kapusta to doskonała propozycja na okres jesienno-zimowy, gdy nasza skóra traci naturalny blask, a organizm narażony jest na rozmaite infekcje. Ukwaszona kapusta wpłynie korzystnie zarówno na układ odpornościowy, jak i urodę.

10 / 11

Sałata

Obraz
© 123RF.COM

Składa się w większości z wody, dlatego nie dostarczy nam wielu kalorii. Zawiera jednak wszystkie trzy "witaminy młodości". Jest doskonałym źródłem beta karotenu, bez którego w organizmie dochodzi do zaburzeń wchłaniania i czynności wątroby, spadku oporności, problemów ze wzrokiem i uszkodzeń tkanki nerwowej, łącznej i kostnej.

Jedząc regularnie sałatę dostarczymy organizmowi także witaminę C oraz E, która jest silnym przeciwutleniaczem, chroni czerwone krwinki, przeciwdziała zakrzepom i sprzyja zachowaniu płodności.

11 / 11

Rzeżucha

Obraz
© Fotolia

Warto po nią sięgać nie tylko w okresie świąt Wielkanocnych, szczególnie, że to roślinka, którą łatwo uprawiać nawet na parapecie. Jest niedocenianym źródłem witamin C i E, a także prowitaminy A. Ze względu na zawartość witaminy E, która przeciwdziała procesom starzenia, poprawia wygląd skóry, przyśpiesza gojenie się ran i chroni serce. Niedobory tej witaminy mogą wywołać zmiany w układzie mięśniowym, niedokrwistość hemolityczną, zaburzenia neurologiczne, zakłócenia przemiany materii, a także szarzenie i "więdnięcie" skóry. Zielone kiełki mają korzystny wpływ na urodę nie tylko ze względu na witaminy młodości. Ogromne znaczenie ma też siarka. Pierwiastek ten łagodzi problemy skórne, korzystnie wpływa na cerę i wzmacnia włosy.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)