Proteiny i odchudzanie - to warto jeść, jeśli chcemy schudnąć bez osłabiania organizmu
Cen nr 1: zgubić tkankę tłuszczową
Proces odchudzania można uznać za udany tylko wtedy, kiedy spadek wskaźnika na wadze jest równoznaczny ze spadkiem tkanki tłuszczowej.
Proces odchudzania można uznać za udany tylko wtedy, kiedy spadek wskaźnika na wadze jest równoznaczny ze spadkiem tkanki tłuszczowej.Taki rezultat nie jest jednak oczywistością - zmniejszenie się wagi ciała w trakcie diety odchudzającej często bywa spowodowane utratą wody w organizmie lub redukcją tkanki mięśniowej. Aby skutecznie spalać tłuszcz bez naruszania mięśni, w naszym menu nie powinno zabraknąć dobrej jakości protein.
Diety wysokobiałkowe od pewnego czasu zaczęły tracić na popularności - eksperci od żywienia ostrzegają, że dłuższe stosowanie takiego reżimu żywieniowego może negatywnie odbić się na pracy nerek oraz wątroby, a ponadto bardzo zakwasza organizm. Zastrzeżenia specjalistów nie są bezpodstawne, co jednak nie oznacza, że ekspresowo wyszczuplające monodiety (np. monodieta winogronowa) lub wszelkie diety ograniczające spożycie białka to lepszy pomysł. Proteiny są nam niezbędne do normalnego funkcjonowania, więc powinny się znaleźć w naszym codziennym menu, ale też nie powinniśmy przesadzać z ich ilością (dieta Dukana zdecydowanie przekracza normy). A jaką właściwie rolę spełnia białko w naszym organizmie? Po pierwsze, dostarcza organizmowi energii. Po drugie, bierze udział w budowaniu wszystkich tkanek organizmu: mięśni, skóry, włosów, paznokci. Po trzecie, wzmacnia układ immunologiczny organizmu. Wyrzucenie białka z diety jest więc bardzo złym pomysłem, gdyż w ten sposób osłabiamy organizm. Poza tym,
szybki spadek wagi odnotowywany przez amatorów monodiet rugujących białko oznaczać może, jak już powiedzieliśmy, nie tyle zmniejszenie tkanki tłuszczowej, ile "zjedzenie" mięśni przez organizm, ponieważ w sytuacji braku kalorii oraz białka nasze ciało najpierw sięga do rezerw energetycznych zgromadzonych w mięśniach (z których może korzystać nawet przez tydzień), a dopiero potem zaczyna spalanie tłuszczu. Metoda odchudzania poprzez monodietę owocową lub kilkudniową głodówkę powoduje więc spadek masy mięśniowej (co oczywiście przesuwa wskazówkę wagi w dół) przy stosunkowo niewielkim spadku tkanki tłuszczowej. Jak widzimy, białko w dobrej diecie jest niezbędne. Sprawdźmy zatem, które produkty zawierające proteiny najlepiej sprawdzają się w odchudzającym menu.
Anna Loska / (mtr), WP Kobieta