Proteiny - w czym występują? Właściwości, działanie, niedobór
Proteiny to jeden z podstawowych budulców występujących w ludzkim organizmie. Nie tylko pełnią one szereg niezwykle istotnych funkcji, ale biorą także udział w poprawnej pracy metabolizmu i procesach obronnych naszego ciała, dlatego ich roli absolutnie nie warto marginalizować. Gdzie znajdziemy najwięcej protein i czym przejawia się ich niedobór?
12.12.2018 | aktual.: 31.12.2018 14:26
Właściwości protein
Proteiny, czyli po prostu białka różnego pochodzenia, to podstawowy budulec naszego organizmu, którego zadaniem jest tworzenie tkanek, mięśni oraz ochrona organów wewnętrznych. Zaraz obok węglowodanów oraz tłuszczów są one najważniejszym składnikiem naszej diety. Proteiny poza rolą budulcową pełnią wiele innych ważnych funkcji w organizmie, takich jak przemiany metaboliczne, procesy obronne organizmu czy kontrola gospodarki hormonalnej.
Proteiny znajdziemy przede wszystkim w spożywanym na co dzień jedzeniu i z łatwością wzbogacimy o nie każdy posiłek niezależnie od pory dnia czy naszej diety. Białka występują w mięsie, jajkach, mleku i produktach mlecznych takich jak sery, jogurty czy kefiry.
Poza tym właściwości protein odkryjemy również w orzechach, zbożach oraz roślinach strączkowych. Warto jednak wspomnieć, że zwierzęce źródła protein będą lepiej wchłaniane przez organizm niż te pochodzenia roślinnego. Dlatego też kluczem do sukcesu jest opowiedni dobór diety i zwracanie uwagi na przyswajalność białek z konkretnego produktu.
Proteiny - działanie
Działanie protein to przede wszystkim budowanie naszego ciała oraz mięśni. Są one niezbędne przy produkcji enzymów oraz hormonów. Proteiny budują mięśnie oraz biorą udział w ich regeneracji. Ponadto odpowiedzialne są za procesy metaboliczne i zwiększają pracę enzymów trawiennych. Dobrze pracujący metabolizm to połowa sukcesu w dążeniu do redukcji tkanki tłuszczowej i krok naprzód w walce o wymarzoną sylwetkę.
Proteiny wykazują również działanie proodpornościowe i regulują pracę hormonów w organizmie. Dzięki syntezowaniu przeciwciał przez białka organizm jest lepiej chroniony i w przypadku chorób lepiej broni się, niwelując ich negatywne efekty. Udział w produkcji hormonów pozwala białkom mieć pozytywny wpływ na procesy zachodzące w ciele oraz ich kontrolę na odpowiednim poziomie.
Niedobór protein
Zrównoważona dieta oraz pełnowartościowe posiłki to najlepsza droga do dobrego samopoczucia i zdrowego trybu życia. Niestety szybkie tempo życia oraz brak czasu dla samego siebie sprawia, że często nasz organizm cierpi na tym i w efekcie możemy być narażeni na niedobór składników odżywczych.
Niedobór protein objawiać się może przede wszystkim poprzez postępujące zmęczenie oraz osłabienie organizmu. Zbyt mała ilość tego makroskładnika w diecie może doprowadzić do anemii i innych powikłań zdrowotnych. W przypadku niedoboru protein najlepszym rozwiązaniem będzie uzupełnienie codziennej diety o produkty wysokobiałkowe.
Pomocne w takich sytuacjach może być również białko w proszku, pod postacią produktów sypkich mieszanych z wodą, takich jak koktajle białkowe. Należy jednak pamiętać, że nie mogą one stanowić jedynego źródła protein, a najlepiej wchłaniane oraz najodpowiedniejsze dla naszego organizmu będą naturalnie przyjmowane białka w pokarmach.