Przechowujesz miód w szafce? Nagminny błąd
Wojciech Margowniczy, znany w sieci jako "Pszczelarz z Wąchocka", dzieli się w mediach społecznościowych ciekawostkami na temat pszczół i miodu. W jednym z materiałów wyjaśnił, gdzie należy przechowywać słoiki z tym słodkim produktem. Wiele osób popełnia ten sam błąd.
Miód jest ceniony za swoje właściwości zdrowotne, ale ma też pewne wady. Zawiera naturalne cukry, które dostarczają energii, ale mogą przyczyniać się do wzrostu masy ciała, jeśli spożywane są w nadmiarze. Na poszczególne rodzaje miodu powinni też uważać alergicy.
Jeżeli jednak będziemy spożywać miód, mając na uwadze powyższe ostrzeżenia, może on być cennym składnikiem naszej diety. Skupmy się jednak na jego przechowywaniu. Umieszczasz słoik z miodem w kuchennej szafce? To błąd! Z jakiego powodu? Oto co w temacie ma do powiedzenia prawdziwy miodowy ekspert - pszczelarz Wojciech Margowniczy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy
Jak przechowywać miód? "Powtarzam to jak mantrę"
W jakich warunkach przechowywać miód? To pytanie wraca do Wojciecha Margowniczego niczym bumerang.
- Powtarzam to jak mantrę - zaczyna odpowiedź na pytanie Pszczelarz z Wąchocka.
Ekspert zaznacza, że najlepiej gdy miód jest przechowywany w miejscu, w którym temperatura nie przekracza 18 st. Celsjusza - taką też informację znajdziemy na etykietach sklepowych produktów. Co więcej, Margowiczy zaleca, aby miód trzymać nie w kuchennych szafkach, a na drzwiach lodówki, w piwnicy lub spiżarni. Jeżeli znajduje się w szafce, a do tego w pobliżu piekarnika czy kuchenki, będzie się nagrzewać od pary, co wpłynie na jego jakość. Nagrzany miód szybciej się psuje.
Ponadto niektóre miody, np. nawłociowy, wielokwiatowy, rzepakowy czy też wczesny, trzymane poza lodówką mogą ulec procesowi fermentacji. Magrowiczy zaznacza, że miód to produkt suchy, który chłonie zapachy i wodę z otoczenia. Z tego też względu pamiętajmy o dokładnym zakręcaniu słoika.
Warto również pamiętać o jednej rzeczy - w procesie psucia się miodu powstaje substancja o nazwie hydroksymetylofurfural, która może być potencjalnie szkodliwa dla naszego zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W jakich warunkach przechowywać
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.