Przepis na długowieczność

Wielu z nas nurtuje pytanie, czy można wpływać na długość życia? Długowieczni używają mało cukru, natomiast jedzą miód i winogrona. Wodę piją źródlaną. Unikają tłustego jedzenia, bo źle jest trawione. Jedzą 3-4 razy dziennie nie zajadając się do syta.

Przepis na długowieczność
Źródło zdjęć: © JupiterImages/EAST NEWS
SKOMENTUJ

Wielu z nas nurtuje pytanie, czy można wpływać na długość życia? Długowieczni używają mało cukru, natomiast jedzą miód i winogrona. Wodę piją źródlaną. Unikają tłustego jedzenia, bo jest źle trawione. Jedzą 3-4 razy dziennie, ale nie wiedzą, czym jest obżarstwo.\r\n\r\nPOMIDORY I BROKUŁY DLA MĘŻCZYZN\r\n\r\nZWIERZE(NIA )INTERNAUTÓW-internautow-5983072153678465a)\r\n\r\n\r\nCo jeść?\r\n\r\nNa początek - przykład z życia pszczół. Pszczela matka żyje około 6 lat, a pszczoły robotnice tylko 30-35 dni. Główna przyczyna takiej różnicy leży właśnie w sposobie odżywiania. Matka jest karmiona mleczkiem pszczelim, gdy pszczoły robotnice dostają go tylko na początku życia, a potem odżywiają się nektarem kwiatowym i miodem.\r\n\r\nDługowieczni mieszkańcy Kaukazu jedzą przede wszystkim produkty regionalne, z klimatu w którym mieszkają. Sprzyja to maksymalnemu przystosowaniu człowieka do miejsca. Staje się on jakby cząstką tego regionu i w związku z tym w mniejszym stopniu ulega wpływom destrukcyjnym. Wszyscy długowieczni jedzą z umiarem, zjadają świeże posiłki tuż po przygotowaniu. Ludzie ci w ogóle nie jadają zup. To całkiem zrozumiałe: wywar przecież stanowi wyciąg z trupa, który nas zatruwa. Mięso jedzą głównie gotowane, unikają chleba z pszenicy. Piją dużo napojów z kwaśnego mleka, które stymulują i podtrzymują \"ogień trawienny\". Stół osób długowiecznych jest bogaty w surowe warzywa w postaci zielonej sałaty, estragonu, koperku, co utrzymuje normalną mikroflorę jelit. Często przygotowują dziko rosnące trawy, bogate w witaminy i sole mineralne. Długowieczni mieszkańcy Karabachu wykorzystują w postaci surowej i przetworach ponad 200 gatunków jadalnych roślin.\r\n\r\nJesteś panem swego losu\r\n\r\nDługowieczni używają mało cukru, natomiast jedzą miód i winogrona. Wodę piją źródlaną. Unikają tłustego jedzenia, bo źle jest trawione. Jedzą 3-4 razy dziennie, ale nie przejadają się. Okazuje się, że najlepszą receptą na długość życia jest ograniczenie kalorii (energii) przy zastosowaniu diety zrównoważonej witaminami i substancjami mineralnymi. Ograniczenie kaloryczności diety do 50 proc. prowadzi do przedłużenia życia prawie o dwa razy. Obżarstwo, nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu w Abchazji było zawsze naganne. Nie wiedząc nic o zależnościach pomiędzy używaniem tłuszczów i umieralnością na raka jelita grubego ludzie tam żyjący po prostu nie lubią tłustych pokarmów. Używają mało soli, jednak ich jedzenie nie jest mdłe czy niesmaczne, ponieważ wszystko, nawet melona, jedzą z ostrą przyprawą, która składa się z czerwonej papryki, suszonych i zielonych przypraw, czosnku. Podstawowe danie Abchazów stanowi mamałyga, przygotowana z mąki kukurydzianej - produktu, który nie zawiera glutenu. Z mąki kukurydzianej \r\nrobią też placki, które zastępują im chleb. Jedzą mięso, ale tylko świeże i zawsze z zieleniną, czyli w najlepszym połączeniu do jego przyswajania. Nie przyjdzie tu nikomu do głowy odgrzać gościowi nie tylko wczorajszą kolację, ale i po prostu wystygłe jedzenie. Jak pić i jeść\r\n\r\nW procesie trawienia, na produkty oddziaływują soki żołądkowe zawierające fermenty. Gdy pijemy w trakcie posiłku rozcieńczamy i spłukujemy je do niższych partii układu żołądkowo-jelitowego. W rezultacie pokarm będzie zalegał w żołądku do tej pory, póki organizm nie wytworzy nowych fermentów, lub też może zostać przeniesiony do dolnych partii układu żołądkowo-trawiennego bez obróbki fermentami. Spowoduje to gnicie i rozkład drobnoustrojowy produktów i następnie wchłanianie tego wszystkiego do krwi. Nasza siła życiowa będzie marnowana na syntezę dodatkowej porcji fermentów i detoksykację produktów gnicia nie strawionego pokarmu. Aparat wydzielający soki trawienne żołądka i dwunastnicy pracuje z obciążeniem. Zamiast 700 mililitrów soku żołądkowego trzeba będzie wydzielić w czasie trwania do dwóch razy więcej. Z tego powodu z czasem pojawią się niestrawność, obniżona kwasowość i nieżyt żołądka. Ponadto płyn zmienia PH, zmywa warstwę ochronną śluzu. W taki właśnie sposób zaczyna się proces owrzodzenia \r\ndwunastnicy. Należy więc wypijać płyny 15-20 minut przed jedzeniem.\r\n\r\nNie pij po jedzeniu\r\n\r\nNie należy też pić co najmniej przez godzinę po jedzeniu. W zależności od rodzaju pożywienia znajduje się ono w żołądku przez 2-3 godziny, a w jelicie cienkim 4-5 godzin. Po 2-4 godzinach proces trawienia w jelicie cienkim dopiero się zaczyna. Trawienie i wchłanianie pożywienia zachodzi w określonych częściach jelita cienkiego. Wypity płyn błyskawicznie trafi do żołądka i nie tylko rozcieńczy soki trawienne jelita cienkiego, lecz i przesunie substancje odżywcze poza sfery ich przyswajania. W rezultacie nie otrzymujemy żadnej korzyści z jedzenia, żywimy tylko gnilne drobnoustroje.\r\n\r\nPrzeżuwaj, przeżuwaj...\r\n\r\nTrzustka, wątroba, gruczoły jelita cienkiego będą zmuszone do wytwarzania nowej porcji substancji trawiennych, wyczerpując zasoby organizmu i pracując z obciążeniem. Po pokarmach węglowodanowych (kasze, pieczywo) można pić po 3 godzinach, po pożywieniu białkowym (mięso, ryby) - po 4-5 godzinach. Jeśli w tym czasie odczujemy pragnienie można przepłukać usta i wypić 2-3 małe łyki. Starajmy się dokładnie przeżuwać jedzenie. Poprawiamy w ten sposób ukrwienie gruczołów jamy ustnej, oczyszczamy krew z toksyn i innych substancji szkodliwych. Wysoka alkaliczność śliny sprzyja podtrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Akt żucia wzmacnia perystaltykę. Gdy pożywienie jest niewystarczająco rozdrobnione, utrudnia to proces trawienia, a w jelicie grubym te grudki jedzenia stanowią pożywienie dla drobnoustrojów, gniją i tworzą \"zwały\" kamieni kałowych. Zatem należy starannie przeżuwać i nie popijać.\r\n\r\nJedz bez emocji\r\n\r\nNie spożywajmy posiłków w nienormalnych stanach emocjonalnych. Zmęczenie, ból, strach, niepokój, rozpacz, depresja, gniew, zapalenia, gorączka itp. Powodują one zaprzestanie wydzielania soków żołądkowych i zwolnienie lub całkowite zatrzymanie się perylstaltyki układu pokarmowego. Pożywienie przyjmowane w takim stanie nie zostaje dobrze przyswajane.\r\n\r\nNie spożywajmy zbyt zimnego i zbyt gorącego pożywienia. Enzymy trawienne są bowiem aktywne tylko w temperaturze naszego ciała. Zwłaszcza niezdrowe jest jedzenie zimnych pokarmów i napojów: gaszą \"ogień\" w naszym organizmie.\r\n\r\nI tylko wtedy, gdy jesteś głodny...\r\n\r\nJemy tylko wtedy, gdy jesteśmy głodni. Prawdziwe poczucie głodu pojawia się tylko wtedy, gdy pokarm przeszedł już wszystkie stadia trawienia i przyswajania. Tylko wtedy obniża się stężenie substancji odżywczych we krwi. Te sygnały docierają do centrum pokarmowego i w taki sposób powstaje uczucie głodu. Żadnych \"przekąsek\" między posiłkami. Już starożytni pisali: \"Nie wolno jeść nowego pożywienia, zanim nie strawimy poprzedniego, ponieważ mogą wskazywać niezgodność i zaczną sprzeczkę\". Jeśli ciągle coś żujemy, przestanie wydzielać się śluz chroniący śluzówkę żołądka i dwunastnicy.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Policjantka obnażyła mechanizm działania oszustów
Policjantka obnażyła mechanizm działania oszustów
"Zaleca się rezygnację". Kto posadzi, ten prosi się o kłopoty
"Zaleca się rezygnację". Kto posadzi, ten prosi się o kłopoty
Amerykanka pomaga w Ukrainie. Tak zareagowała na decyzje Trumpa
Amerykanka pomaga w Ukrainie. Tak zareagowała na decyzje Trumpa
Są razem od 42 lat. Tak mówią o życiu intymnym
Są razem od 42 lat. Tak mówią o życiu intymnym
Poczuła wiosnę w powietrzu. Perełka dla dojrzałych
Poczuła wiosnę w powietrzu. Perełka dla dojrzałych
Wrzuć jedną tabletkę do pralki. "Wyżre" całą pleśń i brud
Wrzuć jedną tabletkę do pralki. "Wyżre" całą pleśń i brud
Nosi "flawless pink nails". Minimalistyczne paznokcie na wiosnę
Nosi "flawless pink nails". Minimalistyczne paznokcie na wiosnę
Nie wyrzucaj cebul hiacynta. Podziękujesz sobie
Nie wyrzucaj cebul hiacynta. Podziękujesz sobie
Wylej na bukszpan. Wytępi żarłoczne larwy co do jednej
Wylej na bukszpan. Wytępi żarłoczne larwy co do jednej
Działa na trądzik, zmarszczki i wypadające włosy. Hit z PRL-u
Działa na trądzik, zmarszczki i wypadające włosy. Hit z PRL-u
Jak schematy wpływają na nasze życie? "Rodzic kochał przez zniszczenie"
Jak schematy wpływają na nasze życie? "Rodzic kochał przez zniszczenie"
Rurki poszły w odstawkę. Jeansy Gardias modelują sylwetkę
Rurki poszły w odstawkę. Jeansy Gardias modelują sylwetkę