Jedyna mąka na faworki. Żadna inna się nie nadaje

Przepis na idealne faworki
Przepis na idealne faworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. ASK

25.01.2024 11:41, aktual.: 25.01.2024 14:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Faworki idealne? Okazuje się, że często popełniamy błąd, który wpływa na ich smak. Babcie z pewnością wiedzą, o co chodzi, ale nie każdy z nas ten sekret zna. Jak zrobić idealne ciasto na faworki?

Polacy uwielbiają faworki. Znane także jako chrust czy chruściki, to tradycyjny polski przysmak, szczególnie popularny podczas karnawału. Szykujemy je także na Tłusty Czwartek. Faworki idealne są na pewno delikatne i kruche. Ciasteczka smażymy na głębokim oleju, często posypywane są cukrem pudrem.

Przepis na faworki. Sekret tkwi w tym składniku

Kluczem do idealnych faworków jest ich lekkość i chrupkość. Bardzo ważna jest przede wszystkim mąka, z której przygotujemy przysmak. Musi być lekka, najlepsza będzie więc tortowa typu 450. Użycie innego rodzaju mąki sprawi, ze ciasto będzie zbite, gęste i ciężkie. A tego przecież chcemy uniknąć. Oto przepis na przygotowanie idealnych faworków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na idealne faworki. Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450

3 żółtka

1 całe jajko

2 łyżki śmietany (18% lub 30%)

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka spirytusu lub octu (dla chrupkości)

Szczypta soli

Olej do smażenia

Cukier puder do posypania

Przepis na idealne faworki. Wykonanie:

Przesiej mąkę na stolnicę lub do miski. Dodaj cukier puder i sól, a następnie wymieszaj składniki.

Dodaj żółtka, całe jajko i śmietanę. Dodaj spirytus lub ocet. Wszystkie składniki razem zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możesz dodać odrobinę śmietany lub wody.

Rozwałkuj ciasto na cienki placek o około 2 mm grubości. Używając noża lub specjalnego kółka do ciasta, wykrawaj paski o szerokości około 2-3 cm i długości 10-15 cm. W każdym pasku zrób jedno lub dwa nacięcia, przez które przewlekaj jeden koniec ciasta, tworząc charakterystyczny kształt faworków.

Rozgrzej olej w głębokim garnku lub frytkownicy do temperatury około 175-180 st. C. Smaż faworki na złoty kolor z obu stron, co zwykle zajmuje około 1 minuty na każdą stronę. Nie przesadzaj z ilością ciasta wrzucanego na raz, aby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno.

Wyjmij faworki z oleju, odsącz na papierowym ręczniku, a następnie posyp cukrem pudrem.

Pamiętaj, aby pracować z ciastem delikatnie. Wtedy faworki będą lekkie i kruche.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (16)