GotowaniePrzepisyPrzepyszny ketchup z cukinii

Przepyszny ketchup z cukinii

Ketchup znajdziemy w większości polskich kuchni. Zamiast jednak kupować gotowy produkt ze sklepu, pełen konserwantów i zbędnego cukru, lepiej zrobić ten przysmak własnoręcznie. Można użyć do tego pomidorów, ale sprawdzi się też cukinia. I taką wersję na ketchup poleca Diana, autorka "Mienta blog". Blogerka podkreśla, że cukinii w nim nie czuć, chociaż to główny składnik, a całość jest naprawdę przepyszna, słodko-pikantna

Przepyszny ketchup z cukinii
Źródło zdjęć: © www.,mientablog.com

29.08.2016 | aktual.: 05.09.2016 21:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

  • 1,5 kg obranej cukinii
  • pół kg cebuli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 kopiasta łyżeczka cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • garść soli

Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na grubych oczkach, cebule drobno kroimy. Całość zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy). Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu, aż zrobi się z nich papka. Następnie dodajemy cukier i ocet, gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy kolejne 20 minut. Pamiętajmy o mieszaniu całości od czasu do czasu. Miksujemy całość za pomocą mocnego blendera lub miksera i przelewamy do słoiczków. Pasteryzujemy przez 10 minut.
Zobacz także: Fritatta z ziemniakami i oscypkiem

Źródło artykułu:mientablog.pl
cukiniacukinia przepisyketchup
Komentarze (6)