ycipk-1gtrxz

Przepyszny ketchup z cukinii

Ketchup znajdziemy w większości polskich kuchni. Zamiast jednak kupować gotowy produkt ze sklepu, pełen konserwantów i zbędnego cukru, lepiej zrobić ten przysmak własnoręcznie. Można użyć do tego pomidorów, ale sprawdzi się też cukinia. I taką wersję na ketchup poleca Diana, autorka "Mienta blog". Blogerka podkreśla, że cukinii w nim nie czuć, chociaż to główny składnik, a całość jest naprawdę przepyszna, słodko-pikantna
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii (www.,mientablog.com)
ycipk-1gtrxz

Składniki:

  • 1,5 kg obranej cukinii
  • pół kg cebuli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 kopiasta łyżeczka cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • garść soli

Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na grubych oczkach, cebule drobno kroimy. Całość zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy). Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu, aż zrobi się z nich papka. Następnie dodajemy cukier i ocet, gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy kolejne 20 minut. Pamiętajmy o mieszaniu całości od czasu do czasu. Miksujemy całość za pomocą mocnego blendera lub miksera i przelewamy do słoiczków. Pasteryzujemy przez 10 minut.
Zobacz także: Fritatta z ziemniakami i oscypkiem

POLECAMY:
Sprytny sposób, jak zaoszczędzić na zakupach spożywczych
Najlepsze słodkie przetwory na zimę
Domowy ketchup bez konserwantów

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-1gtrxz