Przepyszny ketchup z cukinii
Ketchup znajdziemy w większości polskich kuchni. Zamiast jednak kupować gotowy produkt ze sklepu, pełen konserwantów i zbędnego cukru, lepiej zrobić ten przysmak własnoręcznie. Można użyć do tego pomidorów, ale sprawdzi się też cukinia. I taką wersję na ketchup poleca Diana, autorka "Mienta blog". Blogerka podkreśla, że cukinii w nim nie czuć, chociaż to główny składnik, a całość jest naprawdę przepyszna, słodko-pikantna
29.08.2016 | aktual.: 05.09.2016 21:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki:
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na grubych oczkach, cebule drobno kroimy. Całość zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy). Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu, aż zrobi się z nich papka. Następnie dodajemy cukier i ocet, gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy kolejne 20 minut. Pamiętajmy o mieszaniu całości od czasu do czasu. Miksujemy całość za pomocą mocnego blendera lub miksera i przelewamy do słoiczków. Pasteryzujemy przez 10 minut.
Zobacz także: Fritatta z ziemniakami i oscypkiem
POLECAMY:
Sprytny sposób, jak zaoszczędzić na zakupach spożywczych
Najlepsze słodkie przetwory na zimę
Domowy ketchup bez konserwantów