GotowaniePrzepisyRisotto z dodatkiem pikantnej czekolady...

Risotto z dodatkiem pikantnej czekolady...

Risotto z dodatkiem pikantnej czekolady...
02.12.2005 13:11, aktualizacja: 20.02.2006 15:35

Rozprowadź na talerzu pastę anchois, na niej połóż risotto i udekoruj kakaową masą.

*Składniki: *240 g ryżu do risotto Arborio
1 szalotka, drobno posiekana
45 g masła
0,5 kieliszka białego wytrawnego wina
1 litr bulionu
50 g sera mascarpone
50 g pasty z anchois
starta skórka z jednej cytryny i jednej limonki
50 g kakao
Przyprawy: chili, sól i pieprz

Wymieszaj kakao z odrobiną wody – dodaj sól i chili.
Na patelni delikatnie podsmaż na maśle szalotkę, dodaj ryż – wymieszaj.
Wlej wino i poczekaj aż alkohol wyparuje.
Gotuj ryż dalej, dodając od czasu do czasu bulionu. Dodaj sól i pieprz.
Kiedy ryż stanie się przezroczysty, zdejmij naczynie z ognia. Dodaj pokrojony w kostkę ser mascarpone – wymieszaj dokładnie.
Rozprowadź pastę anchois na talerzu, posyp startą skórką cytryny i lemonki. Połóż na to płaską warstwę risotto.
Dekoruj uprzednio przygotowaną kakaową masą.

_Przepis i zdjęcie pochodzą z Guida Gallo Riso Gallo – zbioru 100 przepisów na prawdziwe włoskie risotto. _

*Uwaga, uwaga, uwaga! *
Konkurs "risotto" zakończony. Oto lista zwycięzców:

  1. Katarzyna Brzezińska, Kraków
  1. Wanda Żukiel, Piława Górna
  1. Maciej Cieszkowski, Łódź
  1. Kinga Huk, Gdańsk
  1. Monika Raniszewska, Luboń
  1. Wieslaw Pawlat, Lublin
  1. Ewa Kluczek, Bartoszyce
  1. Waldemar Marciniak, Śmigiel
  1. Alina Brzezińska, Kraków
  1. Karolina Kotarba, Brzesko

Gratulujemy!