Risotto z dodatkiem pikantnej czekolady...
Rozprowadź na talerzu pastę anchois, na niej połóż risotto i udekoruj kakaową masą.
02.12.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:35
*Składniki: *240 g ryżu do risotto Arborio
1 szalotka, drobno posiekana
45 g masła
0,5 kieliszka białego wytrawnego wina
1 litr bulionu
50 g sera mascarpone
50 g pasty z anchois
starta skórka z jednej cytryny i jednej limonki
50 g kakao
Przyprawy: chili, sól i pieprz
Wymieszaj kakao z odrobiną wody – dodaj sól i chili.
Na patelni delikatnie podsmaż na maśle szalotkę, dodaj ryż – wymieszaj.
Wlej wino i poczekaj aż alkohol wyparuje.
Gotuj ryż dalej, dodając od czasu do czasu bulionu. Dodaj sól i pieprz.
Kiedy ryż stanie się przezroczysty, zdejmij naczynie z ognia. Dodaj pokrojony w kostkę ser mascarpone – wymieszaj dokładnie.
Rozprowadź pastę anchois na talerzu, posyp startą skórką cytryny i lemonki. Połóż na to płaską warstwę risotto.
Dekoruj uprzednio przygotowaną kakaową masą.
_Przepis i zdjęcie pochodzą z Guida Gallo Riso Gallo – zbioru 100 przepisów na prawdziwe włoskie risotto. _
*Uwaga, uwaga, uwaga! *
Konkurs "risotto" zakończony. Oto lista zwycięzców:
- Katarzyna Brzezińska, Kraków
- Wanda Żukiel, Piława Górna
- Maciej Cieszkowski, Łódź
- Kinga Huk, Gdańsk
- Monika Raniszewska, Luboń
- Wieslaw Pawlat, Lublin
- Ewa Kluczek, Bartoszyce
- Waldemar Marciniak, Śmigiel
- Alina Brzezińska, Kraków
- Karolina Kotarba, Brzesko
Gratulujemy!