GotowaniePrzepisyRisotto z kaczych wątróbek z czarnymi truflami

Risotto z kaczych wątróbek z czarnymi truflami

Niezwykle wykwintna odmiana popularnego dania obiadowego.

Risotto z kaczych wątróbek z czarnymi truflami

Składniki:
- 300 g ryżu do risotto Arborio
- 300 g oczyszczonych wątróbek kaczych
- 1,5 l bulionu
- 1 posiekana szalotka
- 70 g sera parmezan
- 0,5 kieliszka wina Marsala (lub innego)
- 8 cienkich plastrów bekonu
- 80g masłą
- 100 g trufli
- 2 łyżki stołowe sosu z trufli
- 1 listek laurowy
- Oliwa z oliwek

Na głębokiej patelni o cienkim dnie podgrzej szalotkę na odrobinie oliwy i 20 g masła. Dodaj pokrojoną wątróbkę (zostaw kilka kawałków do przybrania). Dodaj ryż, podlej winem (zostawiając trochę do sosu). Gotuj dodając od czasu do czasu bulionu. Kiedy risotto jest gotowe – al dente - dodaj sól i pieprz.
Zdejmij z ognia, dodaj parmezan i masło – mieszając.

Przygotowując ryż, w tym samym czasie delikatnie podsmaż w oliwie z listkiem laurowym wątróbki owinięte w bekon.

Na kolejnej patelni uduś trufle na maśle i dodaj wino. Poczekaj aż wyparuje i dodaj bulion. Zagęść odrobiną masła i oliwy.

Podawaj na podgrzanych talerzach – wątróbki w bekonie układaj na ryżu. Polewaj sosem, na końcu dodając świeżo zmielony pieprz.

Przepisy pochodzą ze "Zbioru 100 przepisów na prawdziwe włoskie risotto Guida Gallo", wydanego przez Riso Gallo

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)