Rodzynki - kalorie, wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Rodzynki to słodkie bakalie, które stanowią częsty składnik lodów, ciast, deserów, porannej owsianki czy innych smacznych potraw. Rodzynki są słodkie, smaczne, zdrowe, a w dodatku zawierają niewiele kalorii. Jakie są wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne rodzynek?
04.12.2018 13:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rodzynki - podstawowe informacje
Rodzynki to suszone winogrona, które należą do bakalii. Mogą być spożywane na surowo jako swoista przekąska lub jako dodatek do wszelakich dań czy deserów.
Rodzynki są bardzo słodkie, co zawdzięczają wysokiej zawartości zawartych w nich cukrów prostych, w tym fruktozy. Rodzynki powstają poprzez suszenie na słońcu kiści winogron. Sam proces jest prosty, ponieważ wystarczy jedynie kiście winogron przewracać z jednej strony na drugą. Proces suszenia trwa trzy tygodnie, po tym okresie suszone winogrona zawija się w papier, w którym przez kilka dni leżakują.
Na rynku spożywczym dostępne są różne odmiany rodzynek, wśród najbardziej popularnych wymienia się:
- rodzynki sułtańskie;
- rodzynki damasceńskie;
- rodzynki perskie;
- rodzynki korynckie;
- cybeby.
Rodzynki sułtańskie, damasceńskie i perskie charakteryzują się jasnym kolorem, stosunkowo dużym rozmiarem i miękkością. Te rodzaje rodzynek importuje się z Turcji, RPA, Australii oraz z Kalifornii. Rodzynki korynckie natomiast, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Grecji i tam są głównie produkowane. Charakteryzują się małym rozmiarem i ciemnym kolorem. Cybeby z kolei są rodzynkami, które pochodzą z krajów arabskich. Zawierają pestki i charakteryzuje je podłużny kształt.
Rodzynki - kalorie i indeks glikemiczny
Rodzynki są niskokaloryczne. 100 g rodzynek to 286 kcal. Jedna rodzynka to w przybliżeniu 4 kcal. Indeks glikemiczny rodzynek wynosi 64, co oznacza, że należą do produktów o średnim wskaźniku. Dlatego też osoby zmagające się z cukrzycą czy insulinoopornością, powinny ostrożnie dodawać rodzynki do swoich potraw.
Wartości odżywcze rodzynek
Rodzynki są słodką przekąską, która niesie ze sobą spory ładunek wartości odżywczych, minerałów i witamin. Rodzynki są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. W rodzynkach znajdują się także cenne minerały, takie jak żelazo, potas, cynk, wapń, bor, a także jod.
W rodzynkach zawarte są również witaminy, a w tym witaminy z grupy B, czyli witamina B1, witamina B2, witamina B3 oraz witamina B6. Rodzynki są też źródłem witaminy C i witaminy E. W rodzynkach zawarty jest także resweratrol, który jest silnym przeciwutleniaczem.
Właściwości rodzynek
Spożywanie rodzynek jest korzystne dla naszego zdrowia. Rodzynki chronią przed chorobami serca, regulują ciśnienie oraz poziom cholesterolu LDL. Rodzynki wpływają korzystnie na układ nerwowy, stymulują regenerację naturalnej flory bakteryjnej jelit oraz poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
Mimo ich właściwości, rodzynki nie są bakaliami, które można polecić każdemu. Rodzynek nie powinniśmy znaleźć w diecie osób, które zmagają się z zespołem jelita drażliwego, migreną, wrzodami czy cukrzycą.