Są widywane w całej Polsce. Ich pojawienie się to dobry znak

Choć w Polsce znajdziemy aż 170 gatunków grzybów jadalnych, mało kto wie, które do nich należą. Oprócz kurek, podgrzybków czy kani, zdatne do spożycia są także twardzioszki - przydrożny i czosnaczek, które przyciągają nietypowym wyglądem. Rosną na łąkach, pastwiskach, skrajach lasów i polnych ścieżkach.

"Czarci krąg" twardzioszków
"Czarci krąg" twardzioszków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gabriele Maria Grassl

08.09.2023 | aktual.: 31.08.2024 12:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon jesienny należy do ulubionych wśród grzybiarzy. Wielu z nich zdążyło już wrócić z lasów z koszami grzybów, w tym kurek, kani, podgrzybków, borowików czy maślaków. To właśnie one są jednymi z najpopularniejszych gatunków grzybów jadalnych, których mamy aż 170. Niewielu jednak wie, że zaliczamy do nich także mało znane twardzioszki.

Jak wyglądają twardzioszki?

Łąki, pastwiska, skraje lasów i polne ścieżki - to w tych miejscach spotykamy od maja do listopada dwa rodzaje twardzioszków - przydrożnego i czosnaczka, które od razu przyciągają nietypowym wyglądem, a w szczególności kremowo-karmelowym kolorem.

Twardzioszki nie rosną jednak pojedynczo. Wyróżnia je to, że najczęściej tworzą tzw. czarcie koła, które mogą osiągać ok. 20 cm średnicy. Łatwo je niestety pomylić z innymi, trującymi gatunkami grzybów - lejówkami i grzybówkami, rosnącymi w podobnych siedliskach. Warto więc uważać i dokładnie sprawdzać zrywane okazy.

Twardzioszki tworzą tzw. czarcie koła
Twardzioszki tworzą tzw. czarcie koła© Adobe Stock | LFRabanedo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Twardzioszki - smak

Twardzioszki są mało znane w Polsce, lecz cenione za granicą. We Francji są znacznie popularniejsze od kurek, bez których Polacy nie wyobrażają sobie grzybobrania.

Twardzioszków, w przeciwieństwie do innych gatunków grzybów, nie je się w całości. Konsumuje się przede wszystkim "karmelowe" kapelusze, odrzucając łykowate trzonki. Ze względu na to, że same w sobie posiadają małą ilość wody, bardzo łatwo je wysuszyć.

Wśród zagranicznych smakoszy uchodzą za bardzo smaczne grzyby, które wykorzystuje się m.in. do nadziewania bądź przyprawiania mięs. Polacy tworzą z nich jednak najczęściej sosy, podawane z makaronami, ziemniakami czy kluskami śląskimi.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Komentarze (13)