Są widywane w całej Polsce. Ich pojawienie się to dobry znak

Choć w Polsce znajdziemy aż 170 gatunków grzybów jadalnych, mało kto wie, które do nich należą. Oprócz kurek, podgrzybków czy kani, zdatne do spożycia są także twardzioszki - przydrożny i czosnaczek, które przyciągają nietypowym wyglądem. Rosną na łąkach, pastwiskach, skrajach lasów i polnych ścieżkach.

"Czarci krąg" twardzioszków"Czarci krąg" twardzioszków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gabriele Maria Grassl

Sezon jesienny należy do ulubionych wśród grzybiarzy. Wielu z nich zdążyło już wrócić z lasów z koszami grzybów, w tym kurek, kani, podgrzybków, borowików czy maślaków. To właśnie one są jednymi z najpopularniejszych gatunków grzybów jadalnych, których mamy aż 170. Niewielu jednak wie, że zaliczamy do nich także mało znane twardzioszki.

Jak wyglądają twardzioszki?

Łąki, pastwiska, skraje lasów i polne ścieżki - to w tych miejscach spotykamy od maja do listopada dwa rodzaje twardzioszków - przydrożnego i czosnaczka, które od razu przyciągają nietypowym wyglądem, a w szczególności kremowo-karmelowym kolorem.

Twardzioszki nie rosną jednak pojedynczo. Wyróżnia je to, że najczęściej tworzą tzw. czarcie koła, które mogą osiągać ok. 20 cm średnicy. Łatwo je niestety pomylić z innymi, trującymi gatunkami grzybów - lejówkami i grzybówkami, rosnącymi w podobnych siedliskach. Warto więc uważać i dokładnie sprawdzać zrywane okazy.

Twardzioszki tworzą tzw. czarcie koła
Twardzioszki tworzą tzw. czarcie koła © Adobe Stock | LFRabanedo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec zbierania grzybów? "To typowe bajdurzenie Kaczyńskiego"

Twardzioszki - smak

Twardzioszki są mało znane w Polsce, lecz cenione za granicą. We Francji są znacznie popularniejsze od kurek, bez których Polacy nie wyobrażają sobie grzybobrania.

Twardzioszków, w przeciwieństwie do innych gatunków grzybów, nie je się w całości. Konsumuje się przede wszystkim "karmelowe" kapelusze, odrzucając łykowate trzonki. Ze względu na to, że same w sobie posiadają małą ilość wody, bardzo łatwo je wysuszyć.

Wśród zagranicznych smakoszy uchodzą za bardzo smaczne grzyby, które wykorzystuje się m.in. do nadziewania bądź przyprawiania mięs. Polacy tworzą z nich jednak najczęściej sosy, podawane z makaronami, ziemniakami czy kluskami śląskimi.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Walczył z rakiem. Teraz ogłosił nowy projekt
Walczył z rakiem. Teraz ogłosił nowy projekt
Pokazał, co dostał do jedzenia w szpitalu. Dziennikarz zdegustowany
Pokazał, co dostał do jedzenia w szpitalu. Dziennikarz zdegustowany
Codziennie jadł tylko pierś z kurczaka. "Dieta mogła mnie zabić"
Codziennie jadł tylko pierś z kurczaka. "Dieta mogła mnie zabić"
Została mamą w wieku 34 lat. "Nigdy nie chciałam mieć potomstwa"
Została mamą w wieku 34 lat. "Nigdy nie chciałam mieć potomstwa"
Zwykła ramoneska odchodzi do lamusa. Spójrzcie na kurtkę Sworowskiej. Ideał na jesień
Zwykła ramoneska odchodzi do lamusa. Spójrzcie na kurtkę Sworowskiej. Ideał na jesień
Wrze po słowach Czarnka. Tak mówi o trzymaniu psów na łańcuchach
Wrze po słowach Czarnka. Tak mówi o trzymaniu psów na łańcuchach
Jej mąż ma nowotwór mózgu. Przyspieszają ślub kościelny
Jej mąż ma nowotwór mózgu. Przyspieszają ślub kościelny
Tak ubrała się do "PnŚ". Kolor odejmuje lat
Tak ubrała się do "PnŚ". Kolor odejmuje lat
Policja w domu rodziny pięcioraczków. "Przeszukane pokoje"
Policja w domu rodziny pięcioraczków. "Przeszukane pokoje"
Są razem od ponad 20 lat. Zaadoptował jej córkę
Są razem od ponad 20 lat. Zaadoptował jej córkę
Miał znaną bratanicę. Nie każdy wie o ich pokrewieństwie
Miał znaną bratanicę. Nie każdy wie o ich pokrewieństwie
Zamiast wyrzucać, włóż za kaloryfer. Prosty trik na ciepłe mieszkanie
Zamiast wyrzucać, włóż za kaloryfer. Prosty trik na ciepłe mieszkanie