Sałatka z jarmużem, fetą i gruszką
Połączenie jego chrupiących liści, soczystej gruszki oraz intensywnej w smaku fety sprawdzi się idealnie na lekki i pełnowartościowy lunch!
29.03.2016 | aktual.: 11.12.2017 15:17
Sałatka z jarmużu z fetą i gruszką może stanowić osobne danie, jak również być uzupełnieniem obiadu. W każdej z tych wersji będzie równie pyszna. Znajdziemy w niej smaczne gruszki i jagody goji, czyli doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Jej główną zaletą jest baza z jarmużu, w którym znajdziemy mnóstwo wapnia, żelaza i białka. Warzywo to jest ponadto źródłem witaminy K, dlatego warto się z nim polubić i wprowadzić go do swojego codziennego jadłospisu. Połączenie jego chrupiących liści, soczystej gruszki oraz intensywnej w smaku fety sprawdzi się idealnie na lekki i pełnowartościowy lunch!
Składniki: (ok. 1-2 porcje):
ok. 10 świeżych liści jarmużu
ok. 100g fety
1 gruszka
ok. 1/4 szklanki jagód goji
2-4 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Na talerzu rozłóż porwane liście jarmużu, na nich równomiernie rozsyp pokrojoną w kostkę fetę oraz gruszkę. Dodaj jagody. Całość skrop oliwą zmieszaną z posiekanym pęczkiem pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Gotowe!
Sugestie autorki: do sałatki możesz dodać ulubione zioła i przyprawy. Jagody goji możesz zastąpić zwykłymi jagodami, winogronami, granatem, żurawiną, orzechami, pestkami słonecznika lub rodzynkami. Wybierz słodką, jędrną gruszkę. Przygotowując wersję light użyj fety z obniżoną zawartością tłuszczu, a także zmniejsz ilość soli lub zupełnie z niej zrezygnuj. Ze względu na dodatek oliwy, która powoduje, że liście jarmużu po pewnym czasie będą wyglądać mało apetycznie sałatkę polecam zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.