Sałatki dietetyczne. Fit przepisy na zdrowe sałatki i dietetyczny dressing do sałatki
Sałatki dietetyczne nie zawsze wymagają dressingu. Przepisy na sałatki fit są banalnie proste, a opierają się zazwyczaj na białku w postaci chudego mięsa czy też ryby.
07.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dietetyczna sałatka z grejpfrutem i serem feta
Sałatki dietetyczne będą świetne na lekką kolację czy podwieczorek nie tylko na diecie. Uważaj z pestkami - są zdrowe, ale również dosyć kaloryczne.
Składniki:
- 1 duży grejpfrut.
- Pół umytego granatu.
- 2 garści roszponki lub świeżego szpinaku.
- 50 g niskotłuszczowego sera tupu greckiego.
- 2 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika.
- Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
Przygotowanie:
- Obierz grejpfrut ze skórki i podziel na cząstki.
- Wyjmij łyżką pestki granatu.
- Umyj i osusz sałatę.
- Rozkrusz ser.
- Połącz składniki w dużej misce i dopraw do smaku.
Zdrowa sałatka z kurczakiem
Mięsożercy na diecie nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków. Wystarczy je nieco odchudzić i postawić na grillowany oraz pieczony drób z niewielką ilością tłuszczu.
Składniki:
Przygotowanie:
- Umyj i osusz pierś kurczaka.
- W miseczce zrób dressing do drobiu z oliwy, sosu sojowego, wędzonej papryki i rozmarynu.
- Porządnie natrzyj mięso marynatą.
- Grilluj kurczaka na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, często przewracając szczypcami (bez naciskania widelcem, aby nie wyciekały soki z drobiu).
- Pokrój arbuza bez skórki w kostki, zostaw pestki.
- Włóż arbuza do miski, posyp płatkami migdałów, a na wierzchu połóż grillowanego kurczaka w kawałku lub pokrój go na mniejsze części.
Sałatka fit z pieczonym łososiem
Smak dobrze upieczonego i wciąż soczystego łososia to coś wyjątkowego dla miłośników ryb i owoców morza. Także na diecie nie trzeba rezygnować z tej zdrowej sałatki z rybą w roli głównej.
Składniki:
- 200 g świeżego łososia.
- 2 garści świeżych liści szpinaku.
- 10 pomidorków koktajlowych.
- 3 łyżki łuskanych pestek dyni.
- Pół pęczka koperku.
- Pół łyżeczki granulowanego czosnku.
- 2 łyżki soku wyciśniętego z umytej cytryny.
- Szczypta soli.
- Odrobina świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowanie:
- Wymieszaj w miseczce sok z cytryny, sól i pieprz.
- Natrzyj łososia.
- Piecz rybę do zbrązowienia na folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 180 st. C bez termoobiegu przez maksymalnie kwadrans, sprawdzając, czy się zbytnio nie przypieka i w razie potrzeby polewając pozostałą marynatą.
- Duś liście szpinaku przez 1-2 minuty na patelni na kilku łyżkach wody, dopraw granulowanym czosnkiem i wymieszaj.
- Umyj koperek, osusz i posiekaj.
- Pokrój pomidorki na połówki.
- Wyłóż szpinak na talerz, następnie połóż pomidorki koktajlowe i upieczoną rybę.
- Posyp dietetyczną sałatkę pestkami dyni oraz świeżym koperkiem.
- Możesz dodatkowo skropić danie sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Dressing do sałatki z łososiem jest zbędny, ale odrobina oliwy z oliwek na wierzch nie zaszkodzi.