Sałatki dietetyczne. Fit przepisy na zdrowe sałatki i dietetyczny dressing do sałatki
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałatki dietetyczne nie zawsze wymagają dressingu. Przepisy na sałatki fit są banalnie proste, a opierają się zazwyczaj na białku w postaci chudego mięsa czy też ryby.
Dietetyczna sałatka z grejpfrutem i serem feta
Sałatki dietetyczne będą świetne na lekką kolację czy podwieczorek nie tylko na diecie. Uważaj z pestkami - są zdrowe, ale również dosyć kaloryczne.
Składniki:
- 1 duży grejpfrut.
- Pół umytego granatu.
- 2 garści roszponki lub świeżego szpinaku.
- 50 g niskotłuszczowego sera tupu greckiego.
- 2 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika.
- Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
Przygotowanie:
- Obierz grejpfrut ze skórki i podziel na cząstki.
- Wyjmij łyżką pestki granatu.
- Umyj i osusz sałatę.
- Rozkrusz ser.
- Połącz składniki w dużej misce i dopraw do smaku.
Zdrowa sałatka z kurczakiem
Mięsożercy na diecie nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków. Wystarczy je nieco odchudzić i postawić na grillowany oraz pieczony drób z niewielką ilością tłuszczu.
Składniki:
Przygotowanie:
- Umyj i osusz pierś kurczaka.
- W miseczce zrób dressing do drobiu z oliwy, sosu sojowego, wędzonej papryki i rozmarynu.
- Porządnie natrzyj mięso marynatą.
- Grilluj kurczaka na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, często przewracając szczypcami (bez naciskania widelcem, aby nie wyciekały soki z drobiu).
- Pokrój arbuza bez skórki w kostki, zostaw pestki.
- Włóż arbuza do miski, posyp płatkami migdałów, a na wierzchu połóż grillowanego kurczaka w kawałku lub pokrój go na mniejsze części.
Sałatka fit z pieczonym łososiem
Smak dobrze upieczonego i wciąż soczystego łososia to coś wyjątkowego dla miłośników ryb i owoców morza. Także na diecie nie trzeba rezygnować z tej zdrowej sałatki z rybą w roli głównej.
Składniki:
- 200 g świeżego łososia.
- 2 garści świeżych liści szpinaku.
- 10 pomidorków koktajlowych.
- 3 łyżki łuskanych pestek dyni.
- Pół pęczka koperku.
- Pół łyżeczki granulowanego czosnku.
- 2 łyżki soku wyciśniętego z umytej cytryny.
- Szczypta soli.
- Odrobina świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowanie:
- Wymieszaj w miseczce sok z cytryny, sól i pieprz.
- Natrzyj łososia.
- Piecz rybę do zbrązowienia na folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 180 st. C bez termoobiegu przez maksymalnie kwadrans, sprawdzając, czy się zbytnio nie przypieka i w razie potrzeby polewając pozostałą marynatą.
- Duś liście szpinaku przez 1-2 minuty na patelni na kilku łyżkach wody, dopraw granulowanym czosnkiem i wymieszaj.
- Umyj koperek, osusz i posiekaj.
- Pokrój pomidorki na połówki.
- Wyłóż szpinak na talerz, następnie połóż pomidorki koktajlowe i upieczoną rybę.
- Posyp dietetyczną sałatkę pestkami dyni oraz świeżym koperkiem.
- Możesz dodatkowo skropić danie sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Dressing do sałatki z łososiem jest zbędny, ale odrobina oliwy z oliwek na wierzch nie zaszkodzi.