Seler naciowy – czy jest dobry na odchudzanie? Przepisy na dania i koktajle z selerem naciowym
Seler naciowy jest często występującym składnikiem w dietach odchudzających, ponieważ stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Poza tym to pyszne chrupiące warzywo. Co warto o nim wiedzieć? Jakie dania z selerem naciowym możemy przyrządzić w kuchni?
10.12.2018 | aktual.: 03.02.2019 20:33
Seler naciowy – co warto o nim wiedzieć?
Seler naciowy jest kuzynem popularnego selera korzeniowego. Drogocenne składniki nie znajdują się jednak w bulwie, a w korzeniu i liściach warzywa. Ma lekko pikantny smak, dlatego coraz częściej wykorzystywany jest w polskiej kuchni.
Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości seler naciowy pojawia się jako element różnych diet odchudzających. Tym bardziej że w 100 g selera naciowego znajdziemy jedynie 5-7 kalorii. Warzywo skutecznie wspomaga przemianę materii. Oczyszcza organizm z toksyn, niwelując zaparcia. Ponadto spowalnia procesy starzenia się skóry, dlatego łodygę selera warto chrupać na co dzień jako przekąskę na zimno.
Seler naciowy – wartości odżywcze
Seler naciowy zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym kwas asparaginowy, sód, potas, wapń, fosfor i magnez. Warzywo jest również skarbnicą witamin: witaminy A, witaminy E, witaminy B, witaminy C oraz kwasu foliowego.
Te wszystkie składniki sprawiły, że z selera naciowego jest pozyskiwany olejek może być wykorzystywany do walki z nadciśnieniem. Olejek z selera pomaga również ukoić nerwy.
Zupa-krem z selerem naciowym
Do przygotowania pysznej zupy-kremu z selerem naciowym będziemy potrzebować następujących składników:
- bulionu warzywnego;
- 1 selera naciowego;
- 1 cebuli;
- 6 ziemniaków;
- białej części pora;
- gałki muszkatołowej;
- przyprawy curry;
- szklanki kremówki
Bulion warzywny należy podgrzać. Seler, cebulę, ziemniaki i por kroimy na małe kawałki, a następnie podsmażamy na maśle lub na oliwie z oliwek. Dodajemy curry, a następnie dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy bulion i gotujemy przez kilka (maks. 5 minut). Powstały wywar odstawiamy, by ostygł. Następnie wszystkie elementy miksujemy do powstania gęstego kremu z dodatkiem śmietany. Zupę-krem przelewamy do miseczek. Danie możemy ozdobić posiekanym koperkiem i/lub groszkiem ptysiowym.
Odchudzający koktajl z selerem naciowym
W diecie odchudzającej może również pojawić się zdrowy koktajl z selerem naciowym. Wystarczy zmiksować trzy łodygi selera naciowego z połową ogórka, obraną gruszką, sokiem z cytryny i 3/4 szklanki wody. Powstała mikstura zaspokoi apetyt na długi czas, a ponadto doda energii i poprawi trawienie. Zielony drink warto pić na śniadanie lub wieczorem.
Sałatka z selerem naciowym
Proponujemy wam również przygotowanie pysznej sałatki, której jednym z głównych składników będzie stanowił właśnie seler naciowym. Poza nim będą nam potrzebne słodkie jabłka oraz orzechy włoskie. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce.
Do sałatki będziemy potrzebowali również sosu, który sprawi, że potrawa będzie miała wyrazisty smak. Do jego przygotowania potrzebujemy szklanki jogurtu naturalnego i sera pleśniowego (5 dag), które miksujemy z przyprawami (bazylią, oregano, solą i pieprzem białym)
.