Serek wiejski - wartości odżywcze i kalorie. Przepisy z serkiem wiejskim
Serek wiejski jest twarożkiem o ziarnistej konsystencji, którym chętnie smarujemy kanapki czy jemy w towarzystwie świeżych warzyw. Serek wiejski produkowany jest w wielu wariantach, dlatego praktycznie każdy może wybrać ulubioną wersję. Serek wiejski jest również składnikiem deserów czy dań obiadowych. Poznaj przepisy, w których wykorzystuje się serek wiejski.
07.12.2018 16:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czym jest serek wiejski?
Serek wiejski, na całym świecie znany jako cottage cheese, to rodzaj amerykańskiego sera, który produkuje się z krowiego mleka. Serek wiejski jest niedojrzewającym serem twarogowym. Charakterystyczną cechą serka wiejskiego jest jego smak, który można określić jako czysty bądź jałowy. Serek wiejski wyróżnia się ziarnistą konsystencją i dostępny jest w wielu wersjach smakowych, z różnymi dodatkami oraz w wariancie light.
W Polsce pierwsze serki wiejskie pojawiły się w 1992 roku, a ich producentem była OSM Piątnica. Obecnie serek wiejski produkowany jest przez wiele mleczarni, zazwyczaj pod polską nazwą serek wiejski. Zdarza się jednak, iż na opakowaniach serka wiejskiego znajdują się nazwy regionalne, np. twarożek raciborski.
Serek wiejski - wartości odżywcze
Aby zdefiniować wartości odżywcze serka wiejskiego należy się przyjrzeć składnikom, z jakich serek został wyprodukowany. Serek wiejski to przede wszystkim twaróg ziarnisty, białko mleka, śmietanka i sól. W serkach wiejskich typu light znajduje się ok. 40 proc. mniej tłuszczu niż w wersji podstawowej.
Serek wiejski jest bogatym źródłem wapnia, pełnowartościowego białka oraz aminokwasów. Naturalny serek wiejski nie powinien zawierać sztucznych barwników, konserwantów czy zagęstników. Z tego powodu jest lekki i świeży. Z drugiej strony natomiast posiada bardzo krótki termin ważności.
Serek wiejski - kalorie
Serek wiejski jest produktem raczej średniokalorycznym. W 100 g serka wiejskiego znajduje się ok. 97 kcal. Co oznacza, że całe opakowanie serka wiejskiego o wadze 200 g dostarcza organizmowi 194 kcal. Naturalny serek wiejski charakteryzuje się także niewielkim wskaźnikiem indeksu glikemicznego, co powoduje, że jest świetnym składnikiem diet osób zmagających się z insulinoopornością czy cukrzycą.
Serek wiejski - przepisy
Serek wiejski jest produktem, który świetnie się sprawdza w przepisach na dietetyczne dania. Poniżej przedstawiamy dwie propozycje zastosowania serka wiejskiego:
- Pasta z serkiem wiejskim - aby przygotować pastę, zetrzyj 2 garście rukoli i kilka listków bazylii na tarce i połącz z serkiem wiejskim wymieszanym z serem kanapkowym. Dodaj do pasty drobno posiekaną rzodkiewkę oraz czosnek i dopraw solą i pieprzem.
- Placuszki z serka wiejskiego - placuszki są idealnym posiłkiem na drugie śniadanie czy lunch. Aby je przyrządzić, najpierw ubij białko z cukrem. Żółtko jajka wymieszaj z serkiem wiejskim, 3 łyżkami mąki i łyżeczką oleju. Do tak przyrządzonej masy dodaj ubite wcześniej białko jajka i dokładnie wymieszaj. Placuszki z serka wiejskiego smaż na rozgrzanej patelni z obu stron aż się zarumienią. Tak przygotowane placuszki z serka wiejskiego podawaj z sezonowymi owocami i cukrem pudrem.
Zobacz też inne przepisy z serkiem wiejskim: