GotowaniePrzepisySernik wiedeński na Wielkanoc. Sprawdzony przepis od Magdy Gessler

Sernik wiedeński na Wielkanoc. Sprawdzony przepis od Magdy Gessler

Wielkanoc zbliża się już wielkimi krokami, a na świątecznym stole obok żurku i białej kiełbasy nie może zabraknąć słodkiego sernika. Najsłynniejsza polska restauratorka - Magda Gessler - ma sprawdzony przepis, by ciasto wyszło pyszne i puszyste.

Magda Gessler
Magda Gessler
Źródło zdjęć: © AKPA
oprac. JPI

29.03.2021 19:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jakie słodkości królują w domach Polaków na Wielkanoc? Przede wszystkim mazurek, bakaliowa pascha, ale i również delikatny, wilgotny śmietankowy sernik - z rodzynkami lub bez. Słynna restauratorka, gwiazda programu "Kuchenne rewolucje" Magda Gessler jest wielką fanką sernika i od lat przygotowuje serowe ciasto właśnie na święta.

Gessler jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie kulinariów, więc sernik według jej przepisu z pewnością będzie smaczny, jak u mamy, a do tego powinien się udać nawet tym, którzy mają dwie lewe ręce do pieczenia ciast.

Sernik wiedeński Magdy Gessler

Sernik według Magdy Gessler powinien się składać z kruchego spodu oraz z puszystego serowego nadzienia. Nie może być suchy, ani za bardzo przypieczony. Po prostu ma rozpływać się w ustach! Smak ciasta podkręci aromat prawdziwej wanilii - wystrzegajcie się zatem cukru wanilinowego.

Składniki na spód:

Ciasto kruche :

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 300g masła
  • 200g cukru pudru
  • 10 żółtek
  • 10 białek
  • 1 kg twarogu
  • 2 laski prawdziwej wanilii
  • 2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki dokładnie ugnieć. Ułóż na tortownicy (27 cm) na grubość 0,5 cm. Nakłuj ciasto by było równe i nie wypełniło się powietrzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Masa serowa: Na tarce utrzyj masło i dodaj cukier puder. Całość zmiksuj. Do masy stopniowo dodawaj żółtka i twaróg. W osobnym naczyniu ubij białka. Przełóż ubitą pianę do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj kaszę mannę. Przelej całość na kruche ciasto. Piecz sernik minimum godzinę w 180 stopniach. Udekoruj cukrem pudrem.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Komentarze (28)