Skrzydełko czy nóżka
Kurczak ma wiele twarzy. Można go przyrządzać na niemal wszystkie znane kucharzom sposoby. Jada się go na słodko, na kwaśno i na ostro.
17.05.2006 | aktual.: 29.06.2010 14:40
Kurczak ma wiele twarzy. Można go przyrządzać na niemal wszystkie znane kucharzom sposoby. Jada się go na słodko, na kwaśno i na ostro. Od dalekowschodniej Azji, po Stany Zjednoczone pojawia się na stołach wielu krajów świata, z których znika zwykle z wielkim smakiem.\r\n\r\n\r\nWytrawny kucharz potrafi przygotować z mięsa kurczaka minimum kilkanaście potraw. Niezależnie bowiem od „kuchennych narzędzi”, którymi dysponuje może go przyrządzić zarówno na zwykłej patelni, jak i w parowarze, czy na ogrodowym grillu. Kurczak pozostawia kucharzowi prawdziwe pole do popisu – wystarczy tylko kunszt kulinarny i odrobina wyobraźni, by z nieopierzonego udka czy piersi przygotować wykwintny dwudaniowy obiad, kolację, czy nawet śniadanie.\r\n\r\nKurczę pieczone!\r\nMięso z kurczaka jest delikatne, aromatyczne, chude i... bardzo zdrowe. Miłośnicy mięsa drobiowego rozsmakowują się nim w niemal każdej postaci - kurczak z grilla, pieczony, faszerowany, w cieście, czy gotowany. Jego delikatne mięso rozpieszcza podniebienia smakoszy pod wszystkimi szerokościami geograficznymi. Wiele z krajów wprost włączyło mięso kurczaka do swojego narodowego menu – Francuzi mają swojego kurczaka po prowansalsku, Chińczycy zajadają się kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym, w Indiach jada się kurczaka w curry, a w Meksyku smakowite burritos z kurczakiem i czerwoną fasolą. W Polsce najczęściej jadamy kurczaka pieczonego podawanego z ziemniakami i sosem. Jest to niewątpliwie smakowite danie, jednak warto czasem podejrzeć zwyczaje kulinarne z innych krajów i przyrządzić kurczaka tak jak robią to inni. W zbliżającym się sezonie letnim mięso z kurczaka doskonale spisuje się na grillu – zarówno w kawałkach (udka, nóżki, skrzydełka), jak i w postaci filetów czy szaszłyków z warzywami. Drób \r\nprzyrządzany na grillu lub ruszcie warto wcześniej natrzeć przyprawami, czy nawet zanurzyć w specjalnej ziołowej zalewie. Kurczak będzie miał piękną rumianą i chrupiącą skórkę, jeśli przed pieczeniem posmarujemy go śmietaną. Natomiast samo mięso będzie naprawdę delikatne i kruche, jeżeli przed jego przyrządzeniem zanurzymy je kilka razy na przemian w zimnej i gorącej wodzie.\r\n\r\nSmakowitego pieczonego kurczaka można przyrządzić również w domu – w piekarniku, na rożnie lub w brytfannie. Aby nasz kurczak nie przypalił się, a smakowicie upiekł, do brytfanny należy wlać odrobinę wody, a gdy wyparuje, od czasu do czasu jeszcze nieco go „podlać”. Doskonałe walory smakowe mięsa kurczaka idealnie podkreślają przyprawy i zioła, którymi nacieramy, faszerujemy lub posypujemy mięso. Rozmaryn, masala, zioła prowansalskie, curry czy majeranek – w zależności od naszego pomysłu na kurczaka nadadzą mu nieco pikantny, południowy lub wschodni smak. Coraz częściej również na naszych stołach można spotkać kurczaka podawanego „w towarzystwie”... owoców – pomarańczy, mandarynek, kokosa, czy ananasów. Smaki te doskonale ze sobą współgrają, tworząc słodkie, łagodne, nieco egzotyczne kompozycje.\r\n\r\nRęce przy sobie\r\nTak, jak kurczak jest smakowity, tak również bywa kłopotliwy. Jeśli jego mięso przyrządzane jest w formie filetów, wówczas nie ma się co głowić nad sposobem jego zjedzenia. Wówczas do jego spożycia wystarczy tradycyjny nóż i widelec. Podawany jednak w całości lub krojony na cząstki przysparza nieco kłopotów. Wielu z nas w sytuacjach towarzyskich, chcąc uniknąć gafy, zastanawia się jak jeść kurczaka – palcami czy sztućcami? Otóż, jak mawiają Amerykanie i Anglicy, kurczak jest daniem „no finger-food”, czyli takim, od którego powinno się trzymać z dala z rękami i nie należy jeść go palcami. Mimo zatem iż jest to mniej wygodne, skrzydełka lub nóżki powinno się jadać przy użyciu noża i widelca, którymi delikatnie oddzielamy mięso od kostek. Na stole, na którym podaje się tego typu danie powinien pojawić się również specjalny spodek na kości, na który biesiadnicy będą mogli uprzątnąć kostki ze swoich talerzy. Dodatkowo jeśli podamy na stół całego kurczaka, musimy dołączyć do niego specjalne nożyce lub noże do \r\nporcjowania. Tylko wówczas będzie można bez kłopotu podzielić kurczaka na równe porcje, nie szarpiąc i nie rwąc mięsa.\r\n\r\nOstentacyjne odgryzanie mięsa z kości jest w bardzo złym tonie na oficjalnych przyjęciach, jednak na przyjacielskim grillowym garden party można nieco rozluźnić tę etykietę, przyzwalając gościom na więcej swobody. Należy wówczas zadbać o to, by każdy z biesiadników miał papierową serwetkę, w którą będzie mógł wytrzeć palce. To, z czym podamy naszego kurczaka, zależy również od formy jego przyrządzenia. Pieczone skrzydełka czy udka będą świetnie smakować z frytkami, szaszłyki drobiowo-warzywne dobrze będą komponować się z aromatycznymi pieczonymi ziemniakami, zaś łagodne w smaku filety z kurczaka zapiekane z serem i ananasem idealnie „zaprezentują się” z ryżem zabarwionym szczyptą curry. Do tego wszystkiego podajemy wytrawne białe lub różowe wino, które tylko podkreśli delikatny smak mięsa z kurczaka.\r\n\r\nKurczak jest dobry na wszystko – na śniadanie jako składnik smakowitego omleta, na obiad w złocistej chrupiącej skórce w towarzystwie pieczonych ziemniaków, na kolację na zimno w galarecie lub jako składnik sałatki z ryżem i kukurydzą. Nie przez przypadek jest najchętniej jadanym mięsem drobiowym. I wymaga zaledwie kilkunastu minut, by przyrządzić z niego smakowite dzieło kulinarne.\r\n\r\nSprawdź, jak przyrządzić:\r\n\r\n * \r\n * \r\n * \r\n * \r\n * Zapiekankę z kurczakiem\r\n\r\n