Śliczny i smaczny tort weselny
Jeśli czuwasz nad dopracowaniem każdego ślubnego szczegółu, na pewno starasz się także zadbać o odpowiedni tort weselny. W ofercie jest coraz więcej i coraz piękniejszych ciast, ale dobrym wyborem rządzić powinny dobre zasady. Oto więc kilka podpowiedzi cukierni specjalizujących się w ślubnych wypiekach. Dowiedz się, jak wybierać tort i jego dekorację, by efekt był zniewalający pod względem smakowym i estetycznym.
15.07.2010 | aktual.: 15.07.2010 10:21
Jeśli czuwasz nad dopracowaniem każdego ślubnego szczegółu, na pewno starasz się także zadbać o odpowiedni tort weselny. W ofercie jest coraz więcej i coraz piękniejszych ciast, ale dobrym wyborem rządzić powinny dobre zasady. Oto więc kilka podpowiedzi cukierni specjalizujących się w ślubnych wypiekach. Dowiedz się, jak wybierać tort i jego dekorację, by efekt był zniewalający pod względem smakowym i estetycznym.
Decydując się na kształt tortu i jego dekorację, weź pod uwagę przede wszystkim własne preferencje, bo nie ma jednego przepisu na tort weselny. Może on być zarówno jasny, jak i ciemny - waniliowy, truskawkowy, czekoladowy - cokolwiek wybierzesz, będzie odpowiednie. Większość tortów weselnych jest jasnych, ale to nie znaczy, że nie mogą być też z ciemnymi polewami - taki wybór może podkreślić oryginalność młodej pary. Jeśli wybierzecie tort biały, bez dodatkowych kolorowych dekoracji, można go zamiast lukru udekorować kolorowymi kwiatami.
Nie ma też jednej zasady dotyczącej ilości warstw tortu - może być płaski, jak i schodkowy, mieć dwie lub trzy warstwy, a nawet osiem - jedyną wytyczną w tym zakresie jest liczba gości - im będzie ich więcej, tym tort powinien być większy, by każdy miał okazję go spróbować.
Dobrym zwyczajem jest także zachowanie kawałka tortu weselnego dla tych gości, którzy naprawdę nie mogli się stawić, choć chcieli (nieobecni z marnym usprawiedliwieniem sami są sobie winni), a także istniał również zwyczaj zostawiania górnej warstwy tortu weselnego na chrzciny, bo pierwsze dziecko przychodziło na świat w następnym roku po ślubie. Możesz swobodnie decydować o smaku tortu - wprawdzie najczęściej wybierane są torty owocowe, ale czekoladowy czy waniliowy także są popularne. Wielbicieli zdobywają także nowe smaki, jak np. cytrynowy, bo smaki te są coraz lepiej przygotowywane. Smak tortu ma wielkie znaczenie, bo w końcu tort nie ma stanowić jedynie dekoracji, ale jest i potrawą, dlatego upewnijcie się, że tort będzie dobry. Możecie poprosić cukiernię o przygotowanie próbki tortu, zanim się na niego zdecydujecie.
Na weselu, gdy nadejdzie pora pokrojenia tortu, należy pamiętać o ważnej zasadzie postępowania z nim - istotne jest zawsze dokładne przekrojenie ciasta, do samego dna, inaczej ciężko będzie oddzielić kolejne kawałki i mogą się one uszkodzić podczas nakładania. Jeśli młoda para chciałaby zostać ślicznie uwieczniona na fotografii podczas krojenia tortu, warto też pamiętać o innej zasadzie: oboje powinni stanąć obok siebie, by razem tą samą ręką trzymać nóż i by na zdjęciu widać było zarówno twarz panny młodej jak i pana młodego.
Jeśli tort będzie duży i piękny, warto go wyeksponować - można nawet dla niego zarezerwować osobne miejsce np. postawić go na osobnym stoliku i otoczyć kwiatami dla jeszcze lepszego efektu. Wtedy stanie się elementem dekoracji oraz przedmiotem marzeń wszystkich gości, którzy nie będą się mogli doczekać końca obiadu czy kolacji, po których - tradycyjnie na zakończenie weselnej uczty - serwowany jest tort weselny.