Trwa ładowanie...

Śliwki - zapewniają zdrowie, młodość i urodę

Ze względu na zawartość witamin C i K, wspomagających układ krwionośny i krzepnięcie krwi, śliwki polecane są szczególnie tym osobom, które mają problemy cerą naczynkową. Preparaty zawierające wyciągi z tych owoców zadziałają również przeciwzmarszczkowo oraz głęboko oczyszczą i zwężą pory skóry.
Share
Śliwki - zapewniają zdrowie, młodość i urodę
Źródło: 123RF
d36emg5

Nie dość, że są pyszne, to jeszcze zawierają całe bogactwo cennych minerałów. Częste jedzenie śliwek skutecznie pomoże ci zwalczyć niedobory potasu, magnezu, wapnia i żelaza.

Mają intensywną barwę, są aromatyczne i bardzo zdrowe. W Polsce najbardziej popularne odmiany to: węgierki, renklody, stanley, opale i mirabelki. Śliwki o ciemnofioletowej barwie są bogate w składniki odżywcze.

Śliwki zawierają pektyny, czyli węglowodany wchodzące w skład błonnika, które są m.in. odpowiedzialne za redukcję „złego” cholesterolu w organizmie. Obfitują także w witaminy, m.in. C, A, czy rzadko występującą w owocach witaminę E oraz w cenne witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego i korzystnie wpływają na poprawę samopoczucia. Zawierają cenne antyoksydanty, których ilość w organizmie maleje wraz z wiekiem, a które pomagają organizmowi pozbywać się szkodliwych wolnych rodników, powodujących starzenie się organizmu i choroby.

d36emg5

Naukowcy dowiedli, ze codzienne spożywanie małej ilości śliwek, także tych suszonych, może skutecznie zmniejszyć oznaki starzenia organizmu i pomóc w uniknięciu wielu nowotworów, szczególnie raka jelita grubego.

Amerykańskie badania dowiodły, że wyciąg ze śliwek niszczy komórki nowotworowe nie naruszając zdrowych komórek. Testy wykazały też, że właściwości śliwek zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Dołączenie owoców do swojego menu powstrzymuje wchłanianie cholesterolu zapobiegając miażdżycy i reguluje ciśnienie krwi. Co więcej śliwki mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego dzięki zawartości magnezu i witaminy B6. Śliwki są szczególnie polecane chorym na kamicę nerkową i reumatyzm.
Na ilość spożywanych śliwek powinni natomiast uważać cukrzycy oraz osoby z chorobami nerek.

d36emg5

* Działaja przeciwzmarszczkowo*

Śliwki zawierają znaczne ilości witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne, a witamina K odpowiadająca za krzepnięcie krwi pomaga zapobiec uwidacznianiu się naczyń krwionośnych na skórze. Duża ilość przeciwutleniaczy w śliwkach hamuje proces starzenia się, a więc powstrzymuje m. in. powstawanie zmarszczek.

Powinny je docenić kobiety mające problem z pękającymi naczynkami. Owoce te zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi, oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne.

Obecne w śliwkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się, a więc i powstawanie zmarszczek. Preparaty zawierające wyciągi z tych owoców zadziałają również przeciwzmarszczkowo oraz głęboko oczyszczą i zwężą pory skóry.

d36emg5

Maseczka ze śliwek działa wygładzająco na niewielkie zmarszczki, a także oczyszcza i zwęża pory. Możemy ją wykonać, rozgniatając dojrzałe śliwki bez pestek i mieszając z ubitą pianą z białek. Maseczkę nakładamy na twarz na około 15-20 minut.

Pomagają w odchudzaniu

Śliwki polecane są przekąska dla wszystkich, którzy chcą stracić zbędne kilogramy. Dzięki zawartości pektyn, z organizmu lepiej usuwane są resztki pokarmów. Pektyny usprawniają i przyśpieszają perystaltykę jelit i regulują gospodarkę kwasów żółciowych.

Zawarte w śliwkach pektyny zapewniają też uczucie sytości, dzięki czemu przez pewien czas po zjedzeniu owoców, żołądek nie będzie miał ochoty na inne słodkie przysmaki. Należy jednak pamiętać, że śliwki jedzone w nadmiarze powodują biegunkę.

d36emg5

(gabi), WP Kobieta

d36emg5

Podziel się opinią

Share
d36emg5
d36emg5