Smaki lata w środku zimy
Herbatki owocowe i wszelkiego rodzaju mrożonki to świetny pomysł na uzupełnienie zimowej diety.
09.01.2006 | aktual.: 29.06.2010 18:48
*Herbatki owocowe i wszelkiego rodzaju mrożonki są pyszne, niedrogie i bogate w cenne składniki odżywcze. Naprawdę warto po nie sięgać! *
*Herbatki *Herbatki owocowe są orzeźwiające i aromatyczne. Mogą zawierać mieszanki ziół i przypraw, które wzmacniają ich zapach i dodatkowo działają leczniczo. Sypaną herbatkę parzy się ok. 5 minut, zaś napój w granulkach po prostu wsypuje do gorącej wody - rozpuszcza się błyskawicznie. Herbatki w granulkach zwykle zawierają jednak cukier.
*Najpopularniejsze *- Z dzikiej róży - dostarcza sporej dawki witaminy C, która zwiększa naszą odporność.
- Malinowa - działa napotnie, dlatego zaleca się ją pić przy przeziębieniach.
- Z kawałkami skórki pomarańczowej - działa orzeźwiająco i lekko pobudzająco.
- Z suszonych jagód - jest dobra przy biegunce.
*Nasza propozycja Zimowa herbatka *2 łyżki herbatki owocowej, kawałek kory cynamonu, odrobina wiśniówki, goździki, cukier do smaku.
Sypką herbatę zalać szklanką wrzątku, dodać kawałek cynamonu, ewentualnie 1-2 goździki. Przykryć, odstawić na 5 minut, żeby owoce naciągnęły. Napar osłodzić do smaku, na końcu dodać wiśniówkę.
*Mrożonki *Mrożone owoce niemal w całości zachowują składniki odżywcze. Wymagają krótszego gotowania czy pieczenia niż świeże, więc błyskawicznie można z nich przygotować słodkie dania i desery. Przed dodaniem do ciasta trzeba je lekko rozmrozić i osączyć, na kompot wrzuca się zamrożone na wrzątek. Do zalania galaretką radzimy ich nie rozmrażać - galaretka szybciej się zetnie.
*Najpopularniejsze *- Wiśnie - doskonałe do serników na zimno, jako dodatek do tortów, na kompoty.
- Truskawki - dobre na musy, kompoty, do klusek.
- Śliwki - można z nich robić knedle, kompoty, musy.
- Jagody - można nimi nadziewać bułeczki, dodawać do ciast, robić z nich kompoty, musy.
*Nasza propozycja Placek z wiśniami *50 dag mrożonych wiśni, 10 dag cukru, 1,5 szklanki mleka, cukier waniliowy, 3 jajka, sól, 10 dag mąki, łyżka wiśniówki, masło.
Wiśnie rozmrozić, osączyć. Zagotować mleko z cukrem waniliowym, odstawić. Jajka ubić z cukrem i solą, dodać mąkę, ostudzone mleko i wiśniówkę, odstawić na godzinę. Formę natłuścić masłem, włożyć wiśnie, zalać ciastem. Piec 30 min w 200°C.