Sok z buraka - właściwości, przeciwwskazania, dawkowanie, przepis
Sok z buraka zawiera wiele witamin i minerałów, w tym kwas foliowy i błonnik pokarmowy. Wypijany codziennie, spowalnia starzenie się skóry, obniża ciśnienie tętnicze krwi, a nawet wspomaga odchudzanie. Do tego sok z buraka jest orzeźwiający i smaczny. Jak go zrobić?
14.09.2018 14:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Właściwości lecznicze soku z buraków
Buraki zawierają między innymi kwasy tłuszczowe wielonienasycone, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, lit, kobalt, cez, błonnik, witaminę A i B6, kwas askorbinowy oraz kwas foliowy.
Sok z buraków stosowany jest przede wszystkim przy anemii. Codzienne spożywanie soku z buraków ćwikłowych wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych, unormowanie poziomu cholesterolu oraz ograniczenie chorób układu sercowo-naczyniowego, jak między innymi udar mózgu czy zawał mięśnia sercowego. Sok z buraków ma zbawienny wpływ na kondycję skóry, ponieważ spowalnia procesy starzenia.
Sok z buraka stosowany jest również podczas diet odchudzających, ponieważ stymuluje przemianę materii, pomaga oczyścić organizm z toksyn, a przede wszystkim ma stosunkowo niską kaloryczność (ok. 45 kcal w 100 g czystego soku). Błonnik znajdujący się w burakach ćwikłowych reguluje pracę układu pokarmowego i na długo zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. Sok z buraka poprawia też wydajność i ukrwienie mięśni, wobec czego nasz organizm szybciej regeneruje się po treningu. Soki z buraków zalecane są szczególnie kobietom w ciąży, ponieważ wpływają korzystnie na rozwój płodu.
Zobacz także
Sok z buraków - przeciwwskazania
Soków i innych potraw z buraków powinny unikać osoby zmagające się kamicą nerkową i reumatyzmem. Gotowanych buraków muszą wystrzegać się diabetycy, ponieważ wywołują one gwałtowny skok poziomu glukozy. Picie soku z surowych buraków jest bezpieczne, nawet dla osób borykających się z cukrzycą.
Jak często pić sok z buraków?
Sok z buraka nie powoduje żadnych efektów ubocznych, dlatego można go spożywać nawet kilka razy w ciągu dnia. Zaleca się picie soku z buraków ćwikłowych chociaż raz dziennie, aby przyspieszyć proces odchudzania i pozbyć się różnych dolegliwości zdrowotnych.
Przepis na sok z buraka
Sok z buraka w połączaniu z innymi warzywami czy owocami zyskuje jeszcze silniejsze właściwości lecznicze. Najłatwiej go przyrządzić używając do tego sokowirówki. Warzywa można też zblendować lub zetrzeć na tarce i wycisnąć sok przez czystą gazę. W walce z zaparciami należy pić sok z buraka codziennie rano. Oto przepis na sok z buraka, marchwi, szpinaku i ogórka regulujący pracę jelit oraz ułatwiający wypróżnianie:
Składniki soku warzywnego:
- 1 burak;
- 3 marchewki;
- 1 ogórek;
- 20 g liści szpinaku.
Sposób przygotowania soku z buraka:
Warzywa należy dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki i wrzucić do blendera. Składniki trzeba miksować tak długo, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Do zmiksowanych warzyw należy dodać ok. 125-150 g letniej wody i dokładnie wymieszać. Sok z buraka należy wypić zaraz po przygotowaniu.