Soki warzywne i koktajle - zdrowe przepisy
Warzywa i owoce w postaci pysznych koktajli to najsmaczniejszy sposób na zdrowie i urodę. Wystarczy dobry blender lub sokowirówka i możesz przygotować codzienną porcję witamin w płynie dla całej rodziny, zmieniając składniki według upodobań i sezonowej oferty najbliższego warzywniaka.
Domowe soki z warzyw i owoców
Jeśli zaczniesz samodzielnie wyciskać soki z warzyw i owoców, raczej nie kupisz już gotowych soków w kartonach. I całkiem słusznie – dobrowolnie zrezygnujesz z konserwantów, cukru, barwników, sztucznych aromatów i podejrzanych metod przedłużania terminu przydatności soków do spożycia. Postaw na własne soki owocowe i soki warzywne. Przepisy na smaczne koktajle poniżej.
Zawsze używaj tylko umytych w gorącej, bieżącej wodzie składników do soków i koktajli. I blenduj je w stopniu, jaki ci najbardziej odpowiada. Warzyw do koktajli nie obiera się, bo pod skórą ukrywają się najcenniejsze składniki. Chłodna woda może być z filtra albo mineralna, niegazowana, butelkowana. Część z soków i koktajli będzie świetna serwowana z kostkami lodu.
Zielony koktajl ze szpinaku
Składniki:
Koktajl z boćwinki i ogórka
Składniki:
- 1 pęczek boćwinki.
- 1 biała pietruszka.
- 2 niewielkie ogórki.
- Kilka gałązek świeżej mięty.
- Pół pęczka natki pietruszki.
- 250 ml wody.
Koktajl pomidorowy
Składniki:
- 3 dojrzałe pomidory (nieobrane).
- 3 łodygi selera naciowego (w tym 1 jedynie do dekoracji).
- Odrobina soli.
- Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
Sok z selera
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego.
- Sok wyciśnięty z 2 limonek.
- 1 łyżka sproszkowanych alg morskich.
- 2 łyżki soku z aloesu.
- 200 ml wody.
Koktajl z awokado z siemieniem lnianym
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado, obranego ze skórki i bez pestki.
- 1 łyżka siemienia lnianego.
- Pół szklanki świeżego szpinaku.
- Pół obranego banana.
- Sok wyciśnięty z połowy cytryny.
- Odrobina świeżej papryczki chilli.
- 250 ml wody.
Sok marchwiowy
Składniki:
- 4 marchewki.
- 1 łodyga selera naciowego.
- 1 cm świeżego korzenia imbiru starty na tarce.
- 1 łodyga boćwiny.
- 250 ml wody.
- 3 łyżki skróki otartej z pomarańczy.
Koktajl na maślance
Składniki:
- 250 ml maślanki naturalnej.
- 1 duży ogórek.
- Szczypta pieprzu cayenne.
- Ćwierć pęczka natki pietruszki.
- Ewentualnie odrobina wody do rozcieńczenia, jeżeli koktajl wydaje się być za gęsty.
Koktajl z buraków
Składniki:
- 2 upieczone i starte buraki.
- 1 łyżka startego świeżego chrzanu.
- Po 3 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz koperku.
- Sól.
- Świeżo zmielony pieprz.
- 250 ml wody.
Koktajl na zsiadłym mleku
Składniki:
- 2 szklanki zsiadłego mleka (ewentualnie kefiru).
- 1 pęczek rzodkiewek.
- Po pół pęczka koperku oraz szczypiorku.
- Odrobina soli.
- Szczypta cukru.
- Świeżo zmielony pieprz.
Warzywny koktajl z superzdrowego jarmużu
Składniki: