WP

Soki warzywne i koktajle - zdrowe przepisy

Warzywa i owoce w postaci pysznych koktajli to najsmaczniejszy sposób na zdrowie i urodę. Wystarczy dobry blender lub sokowirówka i możesz przygotować codzienną porcję witamin w płynie dla całej rodziny, zmieniając składniki według upodobań i sezonowej oferty najbliższego warzywniaka.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zielone koktajle są supermodne i niezwykle zdrowe
Zielone koktajle są supermodne i niezwykle zdrowe (Materiały prasowe)
WP

Domowe soki z warzyw i owoców

Jeśli zaczniesz samodzielnie wyciskać soki z warzyw i owoców, raczej nie kupisz już gotowych soków w kartonach. I całkiem słusznie – dobrowolnie zrezygnujesz z konserwantów, cukru, barwników, sztucznych aromatów i podejrzanych metod przedłużania terminu przydatności soków do spożycia. Postaw na własne soki owocowe i soki warzywne. Przepisy na smaczne koktajle poniżej.

Zawsze używaj tylko umytych w gorącej, bieżącej wodzie składników do soków i koktajli. I blenduj je w stopniu, jaki ci najbardziej odpowiada. Warzyw do koktajli nie obiera się, bo pod skórą ukrywają się najcenniejsze składniki. Chłodna woda może być z filtra albo mineralna, niegazowana, butelkowana. Część z soków i koktajli będzie świetna serwowana z kostkami lodu.

WP

Zielony koktajl ze szpinaku

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych liści szpinaku.
  • 1 szklanka ananasa świeżego albo odsączonego z puszki.
  • 1 zielone jabłko bez gniazda nasiennego.
  • 1 łyżka miodu naturalnego.
  • 2 wilgotne daktyle.
  • 400 ml wody.
WP

Koktajl z boćwinki i ogórka

Składniki:

Koktajl pomidorowy

WP

Składniki:

  • 3 dojrzałe pomidory (nieobrane).
  • 3 łodygi selera naciowego (w tym 1 jedynie do dekoracji).
  • Odrobina soli.
  • Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.

Sok z selera

Składniki:

WP
  • 2 łodygi selera naciowego.
  • Sok wyciśnięty z 2 limonek.
  • 1 łyżka sproszkowanych alg morskich.
  • 2 łyżki soku z aloesu.
  • 200 ml wody.

Koktajl z awokado z siemieniem lnianym

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado, obranego ze skórki i bez pestki.
  • 1 łyżka siemienia lnianego.
  • Pół szklanki świeżego szpinaku.
  • Pół obranego banana.
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny.
  • Odrobina świeżej papryczki chilli.
  • 250 ml wody.
WP

Sok marchwiowy

Składniki:

  • 4 marchewki.
  • 1 łodyga selera naciowego.
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru starty na tarce.
  • 1 łodyga boćwiny.
  • 250 ml wody.
  • 3 łyżki skróki otartej z pomarańczy.

Koktajl na maślance

Składniki:

  • 250 ml maślanki naturalnej.
  • 1 duży ogórek.
  • Szczypta pieprzu cayenne.
  • Ćwierć pęczka natki pietruszki.
  • Ewentualnie odrobina wody do rozcieńczenia, jeżeli koktajl wydaje się być za gęsty.

Koktajl z buraków

Składniki:

  • 2 upieczone i starte buraki.
  • 1 łyżka startego świeżego chrzanu.
  • Po 3 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz koperku.
  • Sól.
  • Świeżo zmielony pieprz.
  • 250 ml wody.

Koktajl na zsiadłym mleku

Składniki:

  • 2 szklanki zsiadłego mleka (ewentualnie kefiru).
  • 1 pęczek rzodkiewek.
  • Po pół pęczka koperku oraz szczypiorku.
  • Odrobina soli.
  • Szczypta cukru.
  • Świeżo zmielony pieprz.

Warzywny koktajl z superzdrowego jarmużu

Składniki:

  • Pół pęczka jarmużu.
  • 2 jabłka bez gniazd nasiennych.
  • Sok wyciśnięty z 2 limonek bądź z 1 cytryny.
  • 1 łyżka miodu naturalnego.
  • Szczypta cynamonu.
  • Odrobina pieprzu cayenne.
  • 200 ml wody.
Polub WP Kobieta
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP